IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 09:55
nabylem wczaoraj czosnkowe tortilee i wlasnie wyruszylem na poszukiwanie inspiracji:
vegweb.com/food/burritos/
Obserwuj wątek
    • borgia1 Re: tortille 29.06.04, 11:12
      Dla tych co liznęli nieco po francusku (cytat mojego kolegi...). Wcale nie
      miałam nic brzydkiego na myśli.
      wwhttp://www.recettes.qc.ca/recettes/index.php?
      www.recettes.qc.ca/recettes/index.php?id=3298
      gilles.abbey.free.fr/easycook/recettes/tartines/tortillaspoul.htm
      może wystarczy...
    • weyland Re: tortille 29.06.04, 14:49
      Czy warto/oplaca sie/mozna zrobic tortille samemu?
      Pare miesiecy temu rzucilem sie na "Wysokie obcasy" gdzie bylo o torlillach, a
      tam duzo o farszach, zas w kwestii przyrzadzania samego nalesnika bylo mniej
      wiecej tyle: "tortille mozecie kupic w wiekszych sklepach w dziale z jedzeniem
      egzotycznym". Czy samodzielne usmazenie (upieczenie???) jest niewykonalne?
      Pozdrawiam!
      -----------
      Weyland Yutani
      Building better worlds
      • giezik Re: tortille 29.06.04, 14:56
        przepis oryginalny
        Nixtamal. Masa na tortille
        10 g wapna
        3 kg suchych ziaren kukurydzy
        wodaw w odpowiedniej ilosci do przykrycia kukurydzy.
        Rozpuscic wapno w w wodzie. Dodac kukurydze i dobrze wymieszac. Gotowac na wolnym ogniu, pol godziny. Zostawic kukurydze na noc. nastepnego dnia zmienic wode, odsoczyc kukurydze i zemlec.


        Susana Osorio-Mrożek "Meksyk od kuchni"
        :)

        Paczka 10 tortilli - 6 zł.
        • weyland Re: tortille 29.06.04, 16:12
          giezik podał przepis na tortille

          Dziękuję za przepis. Ale nie powstrzymam się przed uwagą: o żeż w dupę!
          No to ja się nie dziwię, że wszedzie piszą o kupowaniu w supermarkecie. Nawet
          jakbym miał płacić tak, jak ostatnio - 11zł za paczkę ośmiu - to nie poważę się
          realizować przepisu.
          Pozdrawiam!
          -----------
          Weyland Yutani
          Building better worlds
        • Gość: Cynamoon Re: tortille IP: *.it / 62.233.189.* 29.06.04, 16:20
          Mozna i bez wapna ;-)
          1 szklanka maki kukurydzianej
          1,5 szklanki maki pszennej
          1,5 szklanki wody
          3 lyzki masla
          1 plaska lyzeczka soli.

          Zagotowac wode, dodajac do niej 1,5 lyzki masla. Odstawic z ognia i wsypac make
          kukurydziana. Wymieszac i zagotowac. Zmniejszyc ogien do minimum, przykryc
          garnek i gotowac 5 minut. Dodac reszte masla i zostawic do ostygniecia.
          Do ostudzonej mieszaniny dodac make pszenna i sol.Ugniesc lekkie ciasto dodajac
          w miare potrzeby wody lub maki.
          Podzielic na 12 kawalkow i utoczyc z nich kulki.
          Kazda kulke splaszczyc a nastepnie rozwalkowac do rozmiarow przecietnego
          nalesnika (ok 15 cm srednicy).Podsypac maka, by sie nie przyklejaly do stolnicy.
          Placki klasc na goraca sucha patelnie i ogrzewac okolo 1,5 minuty z kazdej
          strony, az pojawia sie brazowe kropeczki.
          Gotowe ukladac w glebokim talerzu i nakryc serwetka :-)
          Przed spozyciem mozna pogrzac je znow na suchej patelni (tym razem przez kilka
          sekund)
          • kociamama Re: tortille 29.06.04, 19:20
            Ja znam przepis,

            miarka kukurydzianej, miarka pzennej maki (pol na pol) + woda (tyle zeby ciasto
            bylo sprezyste i dalo sie walkowac),
            smazyc na suchej patelni. (Zero tluszczu!!!)

            POlecam.

            KOciamama.
            • Gość: Pichciarz Re: tortille IP: *.proxy.aol.com 30.06.04, 06:44
              Może w polskich warunkach tortilla z mieszanej mąki się sprawdza, ale w
              meksykańskich jest robiona albo z mąki pszennej, albo z mąki kukurydzianej, z
              mieszaniny to chyba niemeksykański wyjątek.
              www.texmextogo.com/tortillas.htm
              www.mexican.recipes-to-go.com/Tortilla.html
              Warto też przypomnieć, że istnieje również hiszpańska tortilla, ale to coś jak
              omlet z dodatkami.
              www.hispaniconline.com/hh03/mainpages/trivia/lat_food4.html
                  • Gość: noida z wapna? IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 18:04
                    Jakby się w ten sposób robiło tortille to nikt by nie robił. Też się natknęłam
                    na kilku stronach na przepisy z mąki pół na pół kukurydzianej z pszenną i nawet
                    jeśli nie do końca autentyczne to na pewno lepsze niż te z supermarketu z
                    konserwantami i cholera wie jaką chemią. Mąkę kukurydzianą można nabyć w
                    sklepach ze zdrową żywnością.
                    • borgia1 Re: z wapna? 29.06.04, 18:09
                      Mąkę kukurydzianą można kupić w każdym sklepie. Ale z mąki pszennej też są
                      pyszne. Wiem bo robię. Ale zrobię też i z przepisu Cynamoon... tylko nie wiem
                      kiedy...
                        • borgia1 Re: z wapna? 29.06.04, 21:44
                          Znikają... czyli klasyka... Ale dobrze, że powiedziałaś, to rzeczywiście zrobię
                          podwójnie. No i coś sprawdzonego, co mnie cieszy jeszcze bardziej. A jeśli
                          chodzi o wkład - z przykrością muszę stwierdzić, że wyjątkowo cierpliwa jestem
                          tylko w kuchni... no może jeszcze przy robieniu czegoś co wydaje się, że piękne
                          będzie.
                      • ampolion Re: z wapna? 30.06.04, 15:32
                        Nie, nie z "wapna" ani z "mąki kukurydzianej" lecz z "masa harina" czyli tego
                        co opisuje Gezik. Rzecz w tym, że w Meksyku jak i w Stanach kupuje się to w
                        sklapach fabrycznie przygotowane. W Polsce prawie na pewno niedostępne więc
                        czym chata bogata... Ale to tylko namiastka, a nie autentyk. Z czego robią te
                        supermarketowe to trudno powiedzieć, może ktoś sprawdzi co napisane jest na
                        opakowaniu, jakie składniki.
                        • giezik Re: z wapna? 30.06.04, 15:52
                          dam po hiszpansku, bo pewnie bedzie bardziej reprerzentatywnie
                          harina de trigo (to mąka pewnie pszenna)
                          agua
                          aceite vegetal hidrogenado (olej jak sadze)

                          glycerol, harina de arroz (maka ryżowa)
                          no a reszta to mendelejew
                          E500-E450, E471-E472, acido malico, levadurra, E282-E202
                          • egipcjanka15 Re: z wapna? 30.06.04, 16:13
                            giezik napisał:

                            > no a reszta to mendelejew
                            > E500-E450, E471-E472, acido malico, levadurra, E282-E202

                            Moze cos mi sie pomylilo, ale wydaje mi sie, ze levadurra to drozdze. Moze
                            jakis hispanista sie wypowie, dawno nie mialam okazji uzywac hiszpanskiego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka