Gość: mania IP: 81.210.83.* 23.07.04, 14:25 gdzie dostanę płat wodorostu nori??? czy ktoś z was zrobił sushi? jakieś podpowiedzi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ola Re: SUSHI IP: 195.26.24.* 23.07.04, 14:46 Nie wiem skąd jesteś. Ja kupiłam w Bomi (Klif, Warszawa). Szczerze mówiąc, sushi nie za bardzo mi wyszło. Te płaty były jakieś takie "gumiaste", dlatego też po pierwszej nieudanej próbie zaniechałam sporządzania sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: SUSHI 23.07.04, 14:53 www.decare.com.pl pod tym linkiem jest sprzedaż wysyłkowa i znajdziesz też przepis na przygotowanie sushi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: SUSHI IP: 81.210.83.* 23.07.04, 15:05 dzięki, a jestem z Warszawy. Bardzo chciałabym nauczyć się przyrządzać to jedzonko, bo zbankrutuje chodząc do knajp;)) a sa jakieś sklepy w Warszawie z naczyniami, matą, pałeczkami itp? pozdrawiam ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: SUSHI IP: 195.26.24.* 23.07.04, 15:12 Matę i pałeczki tez kupiłam w Bomi. Przy czym było to jakiś rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
fiordilligi Re: SUSHI 23.07.04, 15:20 kiedyś w Alei Solidarności , a teraz na powazkowskiej mieści się firma Merre. Są importerem orientalnych produktów. Ich jakość jest bardzo dobra, sama probowałam i to wiele lat temu. Mają np super sos ostrygowy. www.merre.pl Nie wiem niestety, gdzie nabyć akcesoria. Juz nie mieszkam w Wawie niestety, a i tu gdzie mieszkam nie znam takowych sklepów. Na Allegro na aukcjach widziałam różne naczynia chińskie i japońskie, a świetne pałeczki kupiłam kiedyś w ikea. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: SUSHI 23.07.04, 17:35 Pałeczki i inne takie kupisz w pamiętającej jeszcze poprzedni ustrój Chince w Alejach Ujazdowskich koło Spatifu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: SUSHI IP: *.proxy.aol.com 23.07.04, 17:15 sushi-shop.pl/catalog/index.php www.kuchniachinska.pl/frontend/ www.kafeteria.pl/bonappetit/felietony/obiekt.php?id_o=97 www.netcom.sklep.pl/ (pewnie będzie więcej, dowiedz się) www.kuchniachinska.pl/main/przepisy.htm#ryby (Na końcu strony) Odpowiedz Link Zgłoś
_waterfall_ Re: SUSHI 24.07.04, 01:51 Widzialam platy nori w Geancie do tego musisz miec jeszcze najlepiej Wasabi- taka przyprawe:)Mowia o niej "japonski chrzan" Ja juz sie nie umiem doczekac zjedzeina sushi rolls:)Robie je tez czasem sama:) ale czasem jak mi sie nie chce robic lub nie mam czasu to kupuje na lunch:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: SUSHI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 23:52 W Galerii Mokotow jest sklep z roznymi orientalnymi rzeczami. Sa i wodorosty i wasabi i marynowany imbir i wszytsko inne... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SUSHI 26.07.04, 00:40 I marynowany imbir. Jak zrobić (Eng.): japanesefood.about.com/library/recipe/blgari.htm www.rain.org/~hutch/ginger.html Nori jest stosowany nie tylko w przepisach na sushi: urloogle.com/wD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Re: SUSHI IP: *.anu.edu.au 26.07.04, 03:55 Do sushi nie potrzeba nori. Sushi, jak niedawno tłumaczyli mi pewni Japończycy, to kupki ryżu z kawałkami ryby etc. Jeśli sushi zawiniemy w nori dostajemy nori maki. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SUSHI 26.07.04, 04:06 Jeśli kupimy kiełbasę szynkową nie znaczy to, że nie kupiliśmy kiełbasy. Jest wiele odmian sushi, z nori i bez. Nori maki jest jedną z nich bo sushi to nazwa ogólna. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SUSHI - przykłady na zdjęciu 26.07.04, 04:09 www.sushilinks.com/sushi-poster.html Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SUSHI - więcej przykładów 26.07.04, 04:31 www.dragon-potsdam.com/sushi.htm www.thesushibar.com/ssushi_pictures.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboon Re: SUSHI IP: *.anu.edu.au 26.07.04, 06:24 No cóż, nie pozostaje mi nic innego jak spytać znajomych Japończyków, czy nie pomylili sushi z czymś innym...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: SUSHI - linki do przepisów i instrukcji (Eng.) 26.07.04, 04:38 urloogle.com/wF Polecam też linki w prawym górnym rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: SUSHI 26.07.04, 08:18 Polecam książkę "Sushi i Sashimi" wydawnictwa Elipsa. Mnóstwo praktycznych porad, wspaniałe, inspirujące zdjęcia i wiele innych ciekawostek związanych z przygotowaniem tego wspaniałego dania. Jeśli ktoś jest dość majętny, polecam wizytę w galeriach Daruma (DH Sezam) oraz Akira (ul. Nowolipie, jeśli się nie mylę). Mają wspaniałe japońskie i chińskie zastawy oraz noże do przyżądzania sushi. Moje kulinarne zbiory zdobyłam również w Chince oraz w sklepiku na podwórku na tyłach Chmielnej (nie pamiętam dokładnego adresu), gdzie zaopatrują się również skośnoocy restauratorzy. Jest tam mnóstwo chińskich rarytasów i przepiękna porcelana. Z tańszych rzeczy mogę polecić serię Asia Line Fackelmanna - dość japońska w swojej wymowie;-), aczkolwiek orientale potrawy bardziej mi smakują z prawdziwej porcelany;-P Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab sklepik Chmielna/Nowy Świat 26.07.04, 08:26 Alsolutnie wszystko do sushi kupowałam kiedyś w takim małym sklepiku na tyłach Nowego Światu i Chmielnej - z bram z obu tych ulic dawało się tam wejść. To był jakiś wschodni stary sklepik, ale mieli maty, nori, ocet ryżowy, mnóstwo innych rzeczy. Pan pokazał mi jak zwijać matę itp. Gdzieś obok było biuro ogłoszeń Wyborczej i jakaś naleśnikarnia. Spróbuj tam trafić, mam nadzieję, że sklepik wciąż istnienie. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś