Dodaj do ulubionych

Przepis na schab lub roladę z boczku!!!

23.03.02, 12:51
Ratunku! Moja mama w tym roku ogłosiła, że Święta mają być u mnie! Zrobię
wszystko, oprócz pieczonego mięsa - czy ktoś zna przepis na schab lub boczek?
Plissss help!
Obserwuj wątek
    • Gość: Scan Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.02, 13:11
      1. Prostszy - Naszpikuj schab czosnkiem, osól dookoła, opiecz w brytfannie.
      Podsmaż na oliwie z oliwek czosnek pokrojony w talarki, do złotego koloru. Włóż
      schab, podlewaj piwem co 15 min, obracaj.( 2 butelki w trakcie pieczenia). 1kg
      schabu piecz 1 godzinę w temp. 220 - 250 stopni - itd.

2. Smaczniejszy - Zagotuj białe wino z przyprawami, czosnkiem i pokrojoną
      cebulą. Obgotuj w tym schab przez 15min, odstaw w chłodne miejsce, niech się w
      tej zalewie zapekluje przez 2 dni. Podsmaż w brytfannie (oliwa z oliwek zawsze)
      piecz, podlewając zalewą. Dodaję do przypraw zielonej gałki muszk. i majeranku.
      Może być przyprawa do grilla pikanta lub korzenna. Parę łyżeczek miodu dobrze
      robi dla smaku. Dobrze jest nim posmarować mięso na 10 min przed wyjęciem z
      pieca - mięso dostaje złotego połysku. Zrób do tego sos śliwkowy. W handlu jest
      b. dobry sos Cumberland f-my Fanex na borówkach i zurawinie.( o ile piszesz z
      Polski)

W jednym i 2 wypadku w pozostałym z pieczenia sosie upiecz ziemniaki. Podaj z
      sałatką z czerwonej kapusty: pokrojoną kapustę obgotować w osolonym wrzątku
      10min, odcedzić, dodać pokrojone w kostkę winne jabłko i cebulę. Dodaj parę
      kropli oliwy, octu winnego ( kapusta odzyska barwę)i cukru. Wymieszaj, schłodź
      w lodówce.

Równie dobrze możesz tak przygotować schab karkowy - nawet lepszy, bo przyprawy
      bardziej przenikaja mięso. Krócej piec trzeba.
      Ech, te Święta - lubię szykować, ale jeść się nie chce potem.
      Pozdrawiam
      Scan
      • Gość: mazia Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 19:50
        Senkju, senkju, senkju!!
        Brzmi smakowicie, wypróbuję go na pewno!!!
        I mam nadzieję, że zaskoczę rodzkinkę bardzo - chociaż prawdę mówiąc, może
        powinnam zrobić coś zupełnie niezjadliwego, żeby drugi raz im nie wpadło do
        głowy wrabiać mnie w gotowanie.
        Jakkolwiek na to patrzeć serdczne dzięki.
        M
        • Gość: Scan Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 01:16
          Maziu droga, jeśli chcesz wystraszyć rodzinę - przygotuj pieczoną głowiznę
          (głowę) świni. W oczodoły szklane kulki. Do pyska wrazić surowy kartofel na
          zielonej sałatce. Podawaj z kaszą gryczaną ale mocno przypaloną. Na popitkę
          okowitę pod zacierkę ( zacierać ręce po każdym wypitym kieliszku)
          Serdeczności.
          Scan
        • quba Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! 12.04.02, 17:54
          pisze się sękju
      • Gość: Daisy Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! IP: *.ok.ok.cox.net 28.03.02, 06:58
        Coz za pysznosci! Rano jade natychmiast do sklepu po schab.Az mi leci slinka.
        Nigdy nie pieklam w ten sposob i mysle ze teraz to bedzie PYCHA, a nie suchy ,
        ktory sama musialam zjadac. Dzieki rowniez.
    • eela Re: Przepis na schab lub roladę z boczku!!! 25.03.02, 12:33
      Żeby się specjalnie nie zmęczyć możesz przygotowac schab mnie uciążliwy :).
      Schab natrzec solą. Majeranek z czosnkiem i olejem wymieszac na paciaję i
      posmarowac tym schab i odstawiac na godzinę. Potem mięso włożyć da rękawa do
      pieczenia. Nie trzeba specjalnie pilnowac, ani niczym podlewać. Robi się samo.
      Piecze się tyle minut, ile mięso waży w dekagramach :). Rękaw od góry trzeba w
      kilku miejscach nakłóc widelcem
    • valeria A jak upiec boczek? 27.03.02, 15:43
      Ktoś może podpowiedzieć?
      Z góry dziękuję i pozdrawiam,
      • Gość: bigblue Re: A jak upiec boczek? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 20:23
        Hej Valeria, podam Ci przepis na boczek w majeranku, który wyszperałam w "Moim
        Gotowaniu" z lutego 2000.

Składniki:
        1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą,
        20 ząbków czosnku,
        1 kg ziemniaków
        majeranek
        sól, pieprz

1) Czosnek obrać. Z boczku ściąć 1/3 skóry. Pozostałą skórę ponacinać w kratkę.
        Drugą stronę boczku natrzeć pieprzem i solą, posypać grubą warstwą majeranku.

2) Wzdłuż krótszego brzegu ułóżyć 10 ząbków czosnku. Boczek zrolować, tak by
        skóra była na wierzchu, obwiązać.

3) Ziemniaki obrać, umyć. Boczek, ziemniaki i resztę czosnku ułożyć w
        brytfannie. Podlać odrobiną wrzącej wody, przykryć folią aluminiową.

4) Piec 1 godz. w temp. 200 stopni C. Zdjąć folię. Ziemniaki oprószyć solą i
        majerankiem. Boczek polać wytopionym tłuszczem. Piec jeszcze 30 minut.

Smacznego !
        • Gość: Scan Re: A jak upiec boczek? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 21:21
          Rolada z boczku to tak mniej wiecej - tylko technika - zaś srodek a volonte:
          Boczek naciąć od-do jednej strony ( nie do końca, broń Boże)w płaty o grub. ok.
          0,5 cm. Rozchylić nacięte kawałki jak strony od ksiązki. Każdą stronę smarować
          farszem. Zwinąć, zawiązać szpagatem ( jest takie specjalne
          wiązanie "masarskie" - ale nie ma jak tego zademonstrować). Natrzeć solą,
          czosnkiem, obsmażyć na oliwie upiec - podlewając jak komu kubeczki smakowe
          dyktują: wodą, winem, piwem, ginem, dodać pomarańczy, śliwek, grzybów
          suszonych, owoców jałowca i tysięcy innych rzeczy - naturalnie, nie wszystko
          naraz. Musi być zachowana harmonia smakowo- zapachowa!
          Nadzienie - nie ma recepty - wyobraźnia się liczy. Zmielona, wędzona szynka,
          starty żółty ser typu edam czy gruyere (piękny efekt po ostygnięciu), czosnek-
          bułka tarta-natka pietruszki - jajko, jak ktoś lubi na ostro - można
          wkomponować chrzan czy musztardę, przełamać smak miodem, mozna papryke do
          środka i kawałki kurczaka itd. itd. Puście wodze fantazji, smakom i nosom a
          traficie do serca ( ja trafiłem no i ugrzązłem)
          Tylko ten cholesterol w boczku!!!!
          Wesołych Świąt wszystkim gotującym!
          Kucharze (rki) wszystkich krajów - łączcie się.
          Scan
          • agniecha_72 Re: A jak upiec boczek?...Do Scan... 31.03.02, 12:40
            Oj.. Ty to wiesz jak zrobic smaczek... :))
            • Gość: Scan Re: A jak upiec boczek?...Do Agniechy72 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.02, 23:37
              Z autopsji:
              Memu ojcu powiedziałem,
              za co w tyłek oberwałem:
              "Każdy ćwoczek lubi boczek"
              -------
              Bo on lubił. Ja Go też. Boczku nie cierpię, o ile nie jest dodatkiem do kremu
              grochowego z grzankami.
          • valeria Re: A jak upiec boczek? 08.04.02, 17:50
            Dzięks pięknie. Ślinka mi pociekła, co tam cholesterol i kalorie...
            Pozdrawiam,
            Valeria
        • valeria Re: A jak upiec boczek? 08.04.02, 17:48
          Dziękuję - wypróbuję na pewno.
          Serdecznie pozdrawiam,
          Valeria
      • roseanne Re: A jak upiec boczek? 30.03.02, 05:35
        valeria napisał(a):

> Ktoś może podpowiedzieć?
        > Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Duzy kawalek boczku (ponizej 1 kg nie ma co piec)
        czosnek
        majeranek
        sol
        pieprz
        papryka

czosnek zmiazdzyc i dodac reszte przypraw. natrzec powstala pasta cale miesko.
        mozna piec na plasko lub zwinac w ciasny rulon i obwiazac sznurkiem.
        obowiazuja dwie szkoly pieczenia

1 obsmazyc przygotowane mieso ze wszystkich stron na rumiano, przelozyc do
        rondla, podlac woda i dusic do miekkosci Ok 90min
        2 wlozyc boczek do worka do pieczenia lub owinac w folie aluminiowa i piec w
        piekarniku do miekkosci

• valeria Re: A jak upiec boczek? 08.04.02, 17:52
          Bardo dziękuję!
          Muszę kupić duuuuuuuuużo boczku - "jestem ćwioczek, lubię boczek" i wypróbować
          przepisy.
          Smakowicie pozdrawiam,
          Valeria
        • quba Re: A jak upiec boczek? 12.04.02, 17:57
          Roseanne - jestes Wielka !
        • Gość: bigblue Re: A jak upiec boczek - do roseanne. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:02
          Zrobiłam Twój boczek na święta, mąż jadł aż mu się uszy trzęsły. Dzisiaj
          kupiłam wielki kawał boczku i znowu będę piekła. Coś pysznego, a roboty prawie
          wcale !!!!
          • roseanne Re: A jak upiec boczek - do roseanne. 13.04.02, 22:42
            No to swietnie.
            smacznego
    • Gość: bigblue Przepis na szynkę gotowaną. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:18
      A ja jeszcze dodam przepis na szynkę gotowaną, bo jest bardzo prosty.
      Skladniki:
      szynka
      sól
      czosnek
      majeranek
      do wody do gotowania: 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego
      Natrzeć szynkę powyższymi przyprawami, czosnek może być zmiażdzony lub drobno
      posiekany. Jeśli szynka jest duża, związać ją sznurkiem (nitką). Tak
      przygotowaną szynkę pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej 1 dobę (balkon,
      lodówka etc.). Następnego dnia przegotować wodę w garnku z dodatkiem listków
      laurowych i ziela angielskiego. Do wrzącej wody włożyć szynkę, gotować ok. 1,5
      godz. na małym ogniu (woda nie ma bulgotać). W czasie gotowania sprawdzić, czy
      woda jest wystarczająco słona; jeśli nie, to dosolić. Jeśli jest zbyt słona,
      dodać wody. Po ugotowaniu wystawić szynkę wraz z wodą na balkon, żeby ostygła.
      Wyłożyć na półmisek, zdjąć nitkę. Jest naprawdę smaczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka