Dodaj do ulubionych

brzoskwinie

16.08.04, 10:18
Jak zrobić je w słoiki na zimę żeby móc dawać
prawie rocznemu dzidzi?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:27
      w gazecie z przepisami na przetwory znalazłam coś takiego:
      kg twardawych brzoskwin
      50 dag cukru
      2 szklanki wody
      laska wanilii
      sok z 1 cytryny

Brzoskwinie umyc, zanurzyc we wrzatku , a potem na moment w zimnej
      wodzie>obrac, wyjąc pestki.
      Ułozyć ciasno w przygotowanych słoikach
      Z wody, cukru, wanilii i soku z cytryny ugotować syrop, zbierając tworzącą sie
      pianę.
      Laskę wanilii mozna (ale nie trzeba) przekroić i wydłubac z niej nasiona. ale
      wtedy syrop nie będzie klarowny chyba.Gorącym syropem zalac owoce (dokładnie je
      przykryc). Pasteryzowac 20 min.

Ja bym dorzuciła ciut skórki z tej cytryny
      • ziemiomorze Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:31
        Fajny przepis, ale to ma byc dla malego dziecka! Po co cukier?
        Nie dosc, ze trucizna, to uzalezniajaca. Dzieci jak najdluzej hodowac bez cukru!

z
        • marghe_72 Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:33
          ziemio, po częsci zgadzam sie z Tobą.
          Ale niestety nie da sie cukru uniknąc. NIe mówie konkretnie o tym przepisie,
          ale ogólnie. Cukier (jak sama zresztą cyba pisałaś) jest wszedzie, w kaszkach,
          deserach, jogurtach itp.

Co do przepisu moze zastąpic miodem. ALe miód lubi uczulać
          • ziemiomorze Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:36
            marghe_72 napisała:
            Mozna sprobowac np z fruktoza - da sie ja jesc na surowo, piec, wiec moze i do
            przetworow? Jest bardziej slodka od cukru i nie uzaleznia.
            Wszystko, co dla dzieci, ma cukier, niestety - dlatego lepiej samemu robic
            soki, kupowac jogurty naturalne i samemu slodzic czyms zdrowym (owocami,
            fruktoza) - to akurat nie jest problem. Najwiekszym problemem sa babcie,
            niestety.
            z.
            • cynamoon6 Re: brzoskwinie 17.08.04, 00:10
              Ja mysle, ze mogloby sie udac bez cukru. Brzoskwinie uprazyc, w razie potrzeby
              z kilkoma lyzkami wody zmiksowac i zamknac do sloikow i zapasteryzowac.
              Mysle, ze mozna by je tez zamrozic.
              Ja robilam mojej malej owoce i warzywa w ten sposob, ale z tygodniowym terminem
              do spozycia (nie pasteryzowalam i trzymalam w lodowce)
              • emka_1 Re: brzoskwinie 17.08.04, 00:23
                wystarczy upchać ciasno połowki lub ćwiartki do słoika, zalać paroma
                zmiksowanymi bez niczego, znaczy bez cukru, mozna dodać nieco soku z cytryny, i
                to zapasteryzować. ważne, tylko żeby sok z pulpą dokładnie wypełnił
                przestrzenie pomiędzy kawałkami brzoskwiń. potem mozna wykorzystać brzoskwinie
                także do mięsa i innych potraw. nie są słodkie jak te z syropu, a dosłodzić
                zawsze można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka