kasiach5 16.08.04, 10:18 Jak zrobić je w słoiki na zimę żeby móc dawać prawie rocznemu dzidzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:27 w gazecie z przepisami na przetwory znalazłam coś takiego: kg twardawych brzoskwin 50 dag cukru 2 szklanki wody laska wanilii sok z 1 cytryny Brzoskwinie umyc, zanurzyc we wrzatku , a potem na moment w zimnej wodzie>obrac, wyjąc pestki. Ułozyć ciasno w przygotowanych słoikach Z wody, cukru, wanilii i soku z cytryny ugotować syrop, zbierając tworzącą sie pianę. Laskę wanilii mozna (ale nie trzeba) przekroić i wydłubac z niej nasiona. ale wtedy syrop nie będzie klarowny chyba.Gorącym syropem zalac owoce (dokładnie je przykryc). Pasteryzowac 20 min. Ja bym dorzuciła ciut skórki z tej cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:31 Fajny przepis, ale to ma byc dla malego dziecka! Po co cukier? Nie dosc, ze trucizna, to uzalezniajaca. Dzieci jak najdluzej hodowac bez cukru! z Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:33 ziemio, po częsci zgadzam sie z Tobą. Ale niestety nie da sie cukru uniknąc. NIe mówie konkretnie o tym przepisie, ale ogólnie. Cukier (jak sama zresztą cyba pisałaś) jest wszedzie, w kaszkach, deserach, jogurtach itp. Co do przepisu moze zastąpic miodem. ALe miód lubi uczulać Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: brzoskwinie 16.08.04, 13:36 marghe_72 napisała: Mozna sprobowac np z fruktoza - da sie ja jesc na surowo, piec, wiec moze i do przetworow? Jest bardziej slodka od cukru i nie uzaleznia. Wszystko, co dla dzieci, ma cukier, niestety - dlatego lepiej samemu robic soki, kupowac jogurty naturalne i samemu slodzic czyms zdrowym (owocami, fruktoza) - to akurat nie jest problem. Najwiekszym problemem sa babcie, niestety. z. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: brzoskwinie 17.08.04, 00:10 Ja mysle, ze mogloby sie udac bez cukru. Brzoskwinie uprazyc, w razie potrzeby z kilkoma lyzkami wody zmiksowac i zamknac do sloikow i zapasteryzowac. Mysle, ze mozna by je tez zamrozic. Ja robilam mojej malej owoce i warzywa w ten sposob, ale z tygodniowym terminem do spozycia (nie pasteryzowalam i trzymalam w lodowce) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: brzoskwinie 17.08.04, 00:23 wystarczy upchać ciasno połowki lub ćwiartki do słoika, zalać paroma zmiksowanymi bez niczego, znaczy bez cukru, mozna dodać nieco soku z cytryny, i to zapasteryzować. ważne, tylko żeby sok z pulpą dokładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy kawałkami brzoskwiń. potem mozna wykorzystać brzoskwinie także do mięsa i innych potraw. nie są słodkie jak te z syropu, a dosłodzić zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś