Dodaj do ulubionych

Mak do makowca

01.03.14, 03:26
Czy mak do makowca musi być obgotowany nawet jeśli może być zmielony w maszynce do mielenia maku? Zemleć w niej na sucho i to wszystko? Kiedyś (pamiętam) ukręcało się w makutrze, ala maszynka jest dogodniesza.
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Mak do makowca 01.03.14, 08:26
      Podobno parzenie lub obgotowywanie maku poprawia jego smak i aromat.
      Jak się kupuje mak mielony, to też zalecają aby zalać go odpowiednią ilością wrzącego mleka i odstawić do spęcznienia.
      • ampolion Re: Mak do makowca 03.03.14, 16:11
        Dziękuję.
        Spróbowałem zemleć maleńka próbkę suchego maku w czeskiej maszynce do maku (wysoko oceniana w Stanach) i choć mielenie nie było problemem to jednak wyczułem lekka gorzkawośćw smaku. Tak więc - parzenie w mleku lub obgotowanie. Do sprawdzenia: przed czy po mieleniu.
        www.strava.sk/images/Mlyncek-na-mak-s-prisavkou-Jihokov.jpg
        "Ci, którzy wiedzą - nie mówią.
        Ci, ktorzy mówią - nie wiedzą"
        • Gość: Norda Przepis rodzinny na mak stosowany od 3 pokoleń IP: *.l2fiber.net 04.03.14, 15:29
          1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak i gotujemy przez około 5 minut.
          2. Garnek nakrywamy pokrywką i odstawiamy na około 4 do 5 godzin.
          3. Odcedzamy mak na durszlaku wyłożonym gazą i odstawiamy do odsączenia, można delikatnie ściskać gazę żeby lepiej odcisnąć mak.
          4. Odciśnięty mak mielimy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko 3 razy.
          5. Przekładamy na patelnię, dodajemy miód i bakalie i "przesmażamy" około 10 min. Schładzamy.

Farsz możemy zamrażać. Nadaje się do innych ciast również. Mleka dajemy tyle, żeby przykrył mak na centymetr.
        • Gość: mi Re: Mak do makowca IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.14, 17:55
          ampolion napisał:

> Spróbowałem zemleć maleńka próbkę suchego maku w czeskiej maszynce do maku (wys
          > oko oceniana w Stanach) i choć mielenie nie było problemem to jednak wyczułem l
          > ekka gorzkawośćw smaku.

Gorzkawy smak może się pojawić, gdy mak jest zbyt długo od daty produkcji przechowywany. Dlatego warto spróbować go przed przystąpieniem do przyrządzania.
    • bene_gesserit Re: Mak do makowca 01.03.14, 10:34
      Chłopie, chciałbyś skręcić suchy mak? Jeśli masz ręczną maszynkę, musisz miec niezłe bicepsy, żeby to zrealizować. A jeśli masz elektryczną maszynkę, to pewnie możesz ją koncertowo w ten sposób spalić, myślę.

Mak do makowca musi być ultrawilgotny. Najlepiej najpierw moczyć go przez min. 12h, a potem na bardzo, bardzo małym ogniu gotować go tak długo, ze będzie się dawał rozetrzeć w palcach.
      • aqua48 Re: Mak do makowca 01.03.14, 15:09
        Tak, mak musi być gotowany na wolnym ogniu, w mleku najlepiej do rozmiękczenia ziarenek, tak, aby dało się je rozetrzeć w palcach.
        Inaczej po upieczeniu makowca, czy tortu mak po prostu się z niego wysypie..
    • mhr2 bedzie olej? 04.03.14, 15:41
      ampolion napisał:

> jeśli może być zmielony w maszynce
      > do mielenia maku?
      • reniam_123 Aqua i Bene macie rację. 07.03.14, 18:36
        Krewna mojego ojca, przez 20 lat piekła ciasta po weselach i ona właśnie mak parzyła tak długo, aż dał się lekko w palcach rozetrzeć, a potem mieliła go 2-3 krotnie.
        • Gość: mika Re: Aqua i Bene macie rację. IP: *.free.aero2.net.pl 07.03.14, 20:26
          Co znaczy: "parzyła tak długo, aż dał się lekko w palcach rozetrzeć"? Parzyć znaczy "zalać goraca woda". Jak mozna parzyć tak długo, żeby dał się rozetrzeć w palcach ? Gotuje ten mak czy trzyma na malenkim ogniu albo tylko w cieple?
          • aqua48 Re: Aqua i Bene macie rację. 07.03.14, 22:59
            Gość portalu: mika napisał(a):

> Co znaczy: "parzyła tak długo, aż dał się lekko w palcach rozetrzeć"? Parzyć z
            > naczy "zalać goraca woda". Jak mozna parzyć tak długo, żeby dał się rozetrzeć w
            > palcach ? Gotuje ten mak czy trzyma na malenkim ogniu albo tylko w cieple?

Trzyma na minimalnym ogniu mieszając.
    • Gość: ampolion Re: SPAM! sprzedajesz teraz czeskie młynki do mak IP: *.nyc.res.rr.com 09.03.14, 19:10
      Nie sprzedaję, KUPIL!EM!
    • ampolion Re: Mak do makowca 09.03.14, 20:35
      Chyba trzeba najpierw na goraco w mleku. Czyżby nikt o maszynce do mielenia maku nie słyszał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka