quba 11.03.14, 15:38 Spleśniał. Niestety. Był zawinięty w folię aluminiową. Czy zielona pleśń na oscypku JEST szkodliwa, czy można ją np, zmyć, a serek zjeść? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x pleśń jest szkodliwa. IP: *.unitymediagroup.de 11.03.14, 15:44 Możesz ją zmyć, serek zjeść i jeżeli przeżyjesz, to zamelduj się. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: pleśń jest szkodliwa. 11.03.14, 16:00 na razie zmyłam, wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym i włożyłam do lodówki Mam 2 serki dosyć duże trzytygodniowe i jeden mniejszy 2miesięczny strasznie by było mi szkoda wyrzucić niepotrzebnie zawinęłam, bo przecież wędzenie to sposób na to, by wytrwały dłużej niż bundz ale klipa jestem! ;( Odpowiedz Link Zgłoś
minor_swing Re: pleśń jest szkodliwa. 11.03.14, 17:45 jestem przeciwniczką wyrzucania jedzenia, ale wywaliłabym świństwo czym prędzej. zarodniki pleśni są już w serze, zmycie widocznej pleśni niewiele pomaga. nie wzięłabym do ust takiego spleśniałego, blee. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: pleśń jest szkodliwa. 11.03.14, 19:16 na przyszłość - oscypki swietnie znoszą mrożenie, ale tylko raz (po drugim mrozeniu są do wyrzucenia - rozwarstwiają się i tracą elastyczność), jak wiemy że na 100% mrożone przez kupnem nie były to warto. Poza tym swietnie znoszą przechowywanie o ile są wędzone a nie moczone w preparatach wedzarniczych. Nigdy mi oscypek nie zapleśniał a dostawę mam raz na kwartał. Na koniec już jest twardy jak kamień i tylko do starcia ale pleśni tam nigdy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, IP: *.unitymediagroup.de 11.03.14, 19:45 a zarodniki są już w środku i niewidoczne. Sery, chleb itp. należy jednak zutylizować :( Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 20:37 Tak, no ale pleśń w serze pleśniowym jemy, a ta też jest zielona. Myślicie, że ta jest innego rodzaju? Ja wiem, że wędzone sery mogą przetrwać długo, ale kupiłam na targu Pod Gubałówką, a żeby lepiej przewieźć, zawinęłam w folię aluminiową i zapomniałam rozwinąć, tak wsadziłam do lodówki.Potem nie rozpakowałam. Mówcie, Dziewczęta, wyrzucić? Jeśli ta pleśń jest szkodliwa to wywalę, no pewnie. I lodówka do myci chyba. No, ale to się często robi przecież. dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 21:38 > Tak, no ale pleśń w serze pleśniowym jemy, a ta też jest zielona. > Myślicie, że ta jest innego rodzaju? Ty poważnie pytasz??????? > Ja wiem, że wędzone sery mogą przetrwać długo, ale kupiłam na targu Pod Gubałówką Pewnie fałszowany, prawdziwie wędzony pleśnieć nie powinien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minor_swing Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, IP: *.agh.edu.pl 11.03.14, 21:47 kk345 napisała: > Ty poważnie pytasz??????? też mnie to zdziwiło :) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 22:05 Jednak poszukałam i już wiem, że sery pleśniowe są zaszczepiane pleśnią szlachetną, a taka pleśń zwykła, a właściwie toksyny, które wytwarza jest trująca. Wywalam. Pozdrawiam i dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 21:57 No poważnie! Wiesz, lubię gotować i wiele rzeczy umiem, ale nie znam się na hodowli serów pleśniowych, nie mam pojęcia jak się tę pleśń w serach otrzymuje, może właśnie wystarczy zawinąć, nie bardzo chce mi się szukać artykułów o technologii produkcji sera pleśniowego, a wiem, ze tutaj zawsze było dużo osób, znających się dobrze na rzeczy. Kupiłam te serki na targu pod Gubałówką u sprawdzonej pani, u której zawsze kupowałam, ale sama zawiniłam, bom zawinęła je w folię. I tyle. Mam wyrzucić bo szkodliwe, czy zjeść jako góralski rokpol ;) ? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 22:15 Wiesz, niektóre wiadomości trzeba po prostu mieć, bo to podstawa podstaw- a niewiedza może tu być szkodliwa dla zdrowia. Poza tym nigdy nie widziałam pleśniowego sera z zielono-czarną, puchata pleśnią śmierdzącą piwnicą- już to powinno zapalać ci lampkę ostrzegawczą! A pani- sprawdzona, to moze, ale chyba jednak serków nie wędzi, tylko maluje je kolorem i "dymem wędzarniczym w płynie"- lepiej ją zweryfikuj i nie przepłacaj za podróby... Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: usunęłaś tylko pleśń/grzyb z zewnątrz, 11.03.14, 23:48 kk345 napisała: nigdy nie widziałam pleśniowego sera z zielono-czarną, puchata pleśnią śmierdzącą piwnicą- już to powinno zapalać ci lampkę ostrzegawczą! Nigdzie nie powiedziałam, że te serki są pokryte zielono-czarną, puchata pleśnią śmierdzącą piwnicą. Napisałam, że były zawinięte w alufolię i leżały w lodówce, więc pokryły się taką pleśnią, zieloną, którą możemy zobaczyć w serach typu rokpol. Niektóre wiadomości trzeba po prostu mieć, to racja. No widzisz, a jak tego nie wiem, ale mam szeroką wiedzę w zakresie kuchni, oprócz zielonej pleśni na niektórych serach, a właściwie to już ją uzupełniłam, bowiem oprócz pisania tutaj na forum, sięgnęłam jednak po odpowiednie źródło na temat pleśni i grzybów, teraz już wiem i raczej zapamiętam, że taka pleśń na oscypkach jest trująca. A pani- sprawdzona, to moze, ale chyba jednak serków nie wędzi Pani serki wędzi bardzo dobrze, tylko powtarzam po raz kolejny, wina jest po mojej stronie, bo je zapakowałam, a powinny były leżeć na półce w lodówce i wyschnąć, wtedy na pewno nie spleśniałyby. Dziękuję, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x dobrze jest przechowywać sery zawinięte IP: *.unitymediagroup.de 12.03.14, 04:28 w papier woskowany. Ser jest produktem żywym i dojrzewa cały czas, dlatego musi mieć dostęp powietrza. www.rema.rybnik.pl/?p=/pl/menu_l/8/4 Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: dobrze jest przechowywać sery zawinięte 12.03.14, 08:24 tak, wiem, że zrobiłam straszne głupstwo, ale to z roztargnienia wyszło... dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 zalezy na czym i jak powstala, 12.03.14, 10:22 quba napisał: > na razie zmyłam, wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym i włożyłam do lodówki trudna to diadnoza, osobiscie najpierw bym go obkroila 0,5cm wtedy bedziesz juz wiecej wiedziala, bo ser to nie kilbasa wiec moze byc dobry:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Oscypek 12.03.14, 10:57 niestety tez coś takiego kiedys zrobiłam,umyłam syrek,odkroiłam z zwierzchu jakies poł cm i wywaliłam,oscypek był gorzkawy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Oscypek 12.03.14, 13:38 mmagi napisała: >,oscypek był gorzkawy:/ mleko bylo niedobre, ale to juz cos innego i moze byc byc bez plesni:) Odpowiedz Link Zgłoś