Gość: ewa zaśpiewa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:31 Jeśli chodzi o składniki - słoninka odpada, bo nie mam gdzie kupić, co lepsze grzybki raczej też, a poza tym jestem dość początkująca, więc prosiłabym w miarę dokładnie. Serdeczności :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: Przepis na bigos dla mieszczucha? 19.08.04, 12:43 najlepszy bigos jaki robilem: www.chelonia.com.pl/kul__bigos_bn.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa zaśpiewa Re: Przepis na bigos dla mieszczucha? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:52 Dzięki, brzmi pięknie. Tylko skąd ja, holender, wezmę owoce jałowca... Nic to, poszukam na mazurach :) Rodzynki muszę odrzucic, bo mój mąż nie znosi, ale myślę że to mu (bigosowi) szczególnie nie zaszkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Przepis na bigos dla mieszczucha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:58 owoc jałowca (fructus juniperi - byc moze juniperis nie pamietam dawno bylo) wersja tradycyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa zaśpiewa Re: Przepis na bigos dla mieszczucha? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:00 ooo, jak Herbapol ma to super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik a propos rodzynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 13:03 zrob klasycznie - czyli nic nie mow męzowi (i tak sie uslini, albo wyżre ci gar w czasie tych kilku dni) i wrzuc rodzynki. Jak nie podpasuje to sobie wydlubie, a jak podpasuje to wygralas z jego fobią :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa zaśpiewa Re: a propos rodzynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:16 Chyba jednak mu odpuszczę te rodzynki, bo ten bigosik to specjalnie dla niego... taki prezent. Niech biedny nie dłubie, bo nie nadąży z jedzeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 alternarywa nr 2 19.08.04, 14:32 sklep spożywczy -półka z przyprawami f-my kotany. chyba jedyni sprzedają jałowiec - a dobry jest, bo kwiczoły wybredne jedzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Przepis na bigos dla mieszczucha? 19.08.04, 13:04 Gość portalu: ewa zaśpiewa napisał(a): > Dzięki, brzmi pięknie. Tylko skąd ja, holender, wezmę owoce jałowca... Nic to, > poszukam na mazurach :) > Rodzynki muszę odrzucic, bo mój mąż nie znosi, ale myślę że to mu (bigosowi) > szczególnie nie zaszkodzi? owocw jalowca mozna kupic w sklepie spozywczym firmy kamis kotanyi jest tak samo dostepny jak inne przyprawy - pieprz, bazylia, czy kminek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: no tak..... 19.08.04, 13:34 ..... ale skąd ja nad morzem wezmę... Bieszczady? ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dan8 bigos-kapusta 19.08.04, 14:13 Moj bigos - oliwa biala kapusta kapusta kiszona cebula marchew suszone grzyby braowy cukier sol,pieprz do smaku na glebokiej patelni rozgrzewam olej dodaje poszatkowana swieza kapuste dodaje pokrojona w plastry marchew dodaje pokrojona cebule smaze co jakis czas mieszajac gdy kapusta zacznie robic sie miekka dodaje kiszona kapuste (Taka sama ilosc kiszonej jak poszatkowanej) i dalej smaze. Ugotowane suszone grzyby kroje na paseczki i dodaje do kapusty. Calosc doprawiam brazowym cukrem,sola i pieprzem. Smak ma byc slodko-kwasny. Taka kapusta jest pyszna. Jesli chce ,zeby byl bigos ,do tak przyrzadzonej kapusty dodaje podsmazona na rumiano kielbase i podsmazony,wedzony,chudy boczek. Odpowiedz Link Zgłoś