14.05.14, 20:12
Widzialam toto ostatnio na straganie,myślalam nawet czy by nie wziąc, ale stwierdzilam, że najpierw zapytam tutaj, z czym to sie własciwie je ;) Kiedyś Pascal toto dodawał do jakiejś azjatyckiej potrawy, ale kompletnie nie pamietam jakiej ;p Macie jakies sprawdzone przepisy? Jak to w ogole smakuje?
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus smakuje pysznie 15.05.14, 15:22
      jadlam z curry.
      • mona_mayfair Re: smakuje pysznie 15.05.14, 15:34
        A mozna jej smak do czegos porównac? czy jest jedyny w swoim rodzaju?;)
        • znana.jako.ggigus Re: smakuje pysznie 15.05.14, 15:45
          takie fajne, sliskie warzywa, ciezko to opisac. Nie kazdemu smakuje, ale ja b. lubie
    • squirk Re: Okra 15.05.14, 16:02
      mona_mayfair napisała:

> Widzialam toto ostatnio na straganie,myślalam nawet czy by nie wziąc, ale stwie
      > rdzilam, że najpierw zapytam tutaj, z czym to sie własciwie je ;)

Świetne w gulaszach mięsnych, można też grillować podobno. Smak trudno mi do czegoś porównać, jadłam świeżą w jakimś indyjskim gulaszu właśnie, smaczna, jędrna. Wydziela naturalny śluz więc zagęszcza potrawy bez potrzeby dodawania mąki itp. Kupiłabym trochę na próbę i poeksperymentowała.
      :-)
      • mona_mayfair Re: Okra 15.05.14, 16:18
        Dzieki, tak zrobię ;) Wrzuce chłopu do chinszczyzny, zobaczymy co powie ;p
        • ania_m66 Re: Okra 15.05.14, 16:33
          chinszczyzna to zupelnie nie ta bajka.
          nie wyjdzie z tego nic dobrego.
          nie chce mi sie teraz szukac przepisu ktorego uzywam, bo jest z ksiazki, ale pewnie i w sieci.
          wklepywac dokladnie tez nie.
          ale z grubsza poczytaj to
          i zrob jak danie indyjskie: posiekana cebula, imbir i czosnek na rozgrzany olej, curry w mieszance albo pascie (indyjskie, nie tajskie!) albo wrecz kurkuma, kumin, chili, mielona kolendra itp, czyli niejako wlasny proszek curry. na to okra - ja swoja tne po skosie na 2 mniejsze kawalki. a jak duza, to na 3. podsmazyc. na to pomidory z puszki i nech sie dusi. sol.
          jak bedzie miekkie doprawic i dodac posiekanej kolendry.
          do tego ryz basmati ktory gotowal sie w mleku kokosowym(albo pol na pol z woda) i ew kawalki kurczaka z indyjskimi przyprawami z grilla.
          mona_mayfair napisała:

> Dzieki, tak zrobię ;) Wrzuce chłopu do chinszczyzny, zobaczymy co powie ;p
          • mona_mayfair Re: Okra 15.05.14, 17:16
            Dzieki, brzmi nieźle ;) zrobie w weekend i zdam relacje co z tego wyszło ;)
            • corrina_f1 Re: Okra 16.05.14, 17:50
              Ja często jadałam w Syrii, popularna w arabskich potrawach, głównie gulaszach.
              A gdzie tą okrę świeżą miałaś szczęście na targu trafić ? W Warszawie bywała w Samirze albo innych arabskich sklepikach ale w cenach kosmicznych, potem znikła, bo nikt nie kupował :(
              • mona_mayfair Re: Okra 16.05.14, 18:23
                W Londynie. W pl nie widziałam nigdy
                • corrina_f1 Re: Okra 16.05.14, 20:42
                  Heh, no tak, mogłam się spodziewać ;) Mam jeszcze zapasy suszonej, ale to nie to samo...
      • sfornarina Re: Okra 15.05.14, 16:44
        > można też grillować podobno.

Można, można:)
        Jadłam ją w knajpce w Wietnamie. Na każdym stole był grill, a obsługa przynosiła świeże warzywa i owoce morza - każdy grillował sobie, co chciał. Na naszą czwórkę ja jedyna jadłam okrę, nikomu innemu nie smakowała.

Średnio pamiętam smak. Była na pewno w porządku (miła odmiana po obrzydliwych górach cukru, który jest dodawany do absolutnie każdej potrawy w południowym Wietnamie), ale chyba sama bym okry nie kupiła. Raczej przeciętne warzywo.

Ale kup na próbę, nigdy nie wiesz, póki nie spróbujesz:)

----
        I almost agree...
    • pinkink3 Re: Okra 15.05.14, 18:14

Przybyla do Stanow z Afryki razem z niewolnikami i do dzis jest ulubionym warzywem na poludniu USA, nie tylko czarnych.
      Tu pare propozycji:
      www.southernliving.com/food/10-best-okra-recipes/view-all
      Mnie nie smakuje, ale tez nieczesto zamawiam, wiec to tez moze byc kwestia przyzwyczajenia.
      W sklepach w mojej okolicy nie ma wziecia.
      • mona_mayfair Re: Okra 15.05.14, 18:25
        U mnie tego pełno na straganach, pewnie dlatgo, ze Hindusów w okolicy multum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka