teresakk 01.07.14, 16:21 Mam pytanie. Co dodajecie do gotowania rzodkiewek, żeby nie były gorzkawe w smaku. Słyszałam, że trzeba dodać trochę kwasku cytrynowego, ale ile go dać? A może macie inne sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Gotujesz rzodkiewki? 01.07.14, 16:40 lokalni celebryci kuchenni polecaja zwiedniete rzodkiewki poddusic, na niewielkiej ilosci tluszu, plynu, z sola - dlugo, smak ma sie przeistaczac z ostrego poprzez goryczkowatego prawie pod slodkawa nute w koncu jesli duszona rzepa jest dosc smaczna, to czemu nie rzodkiewki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Wole jędrne rzodkiewki. IP: *.gdynia.mm.pl 01.07.14, 16:45 Sorki ale u mnie warzywa nie mają szansy na więdnięcie. :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Gotujesz rzodkiewki? 01.07.14, 16:48 roseanne napisała: > w koncu jesli duszona rzepa jest dosc smaczna, to czemu nie rzodkiewki Znajoma bardzo zachwalała rzodkiewki gotowane i podane z masłem i tartą bułką, jak np. kalafiora, więc zaryzykowałam ugotowanie kilku sztuk, niewyobrażalne świństwo. To samo z marynowanymi, brr. Odpowiedz Link Zgłoś
teresakk Re: Gotujesz rzodkiewki? 01.07.14, 16:55 squirk napisała: > Znajoma bardzo zachwalała rzodkiewki gotowane i podane z masłem i tartą bułką, > jak np. kalafiora, więc zaryzykowałam ugotowanie kilku sztuk, niewyobrażalne św > iństwo. To samo z marynowanymi, brr. > No właśnie, bo do gotowania trzeba dodać trochę cukru i kwasek cytrynowy. Są bardzo dobre na ciepło polane podsmażonym masłem z bułką tartą. rzodkiewki muszą być świeże i jędrne. No właśnie tylko ile tego kwasku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Nawet w kuchni niektórym "pomysłom" należy IP: *.gdynia.mm.pl 01.07.14, 18:01 powiedzieć "stop". Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gotujesz rzodkiewki? 01.07.14, 20:31 squirk napisała: > roseanne napisała: > > > w koncu jesli duszona rzepa jest dosc smaczna, to czemu nie rzodkiewki > > Znajoma bardzo zachwalała rzodkiewki gotowane i podane z masłem i tartą bułką, > jak np. kalafiora, więc zaryzykowałam ugotowanie kilku sztuk, niewyobrażalne św > iństwo. To samo z marynowanymi, brr. > Bardzo lubię marynowane rzodkiewki (w zalewie słodko-kwasnej). Pewnie mam fatalny gust:) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Gotujesz rzodkiewki? 01.07.14, 23:43 kk345 napisała: > Bardzo lubię marynowane rzodkiewki (w zalewie słodko-kwasnej). Pewnie mam fatal > ny gust:) Albo ja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Gotujesz rzodkiewki? 03.07.14, 19:47 kk345 napisała: > Bardzo lubię marynowane rzodkiewki (w zalewie słodko-kwasnej). Pewnie mam fatal > ny gust:) Poproszę o przepis. Przez 3/4 roku mam zawsze rzodkiewki w lodówce. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gotujesz rzodkiewki? 03.07.14, 20:04 Ależ prosze, przepis mam z Galerii Potraw: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25987797,25987797.html Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Gotujesz rzodkiewki? 03.07.14, 20:12 Brzmi nieźle, muszę przetestować, dzięki. :) Co prawda zastanawiam się czy przekłuwanie wykałaczką ma rzeczywiście sens więc wypróbuję z przekłuwaniem i bez. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Gotujesz rzodkiewki? 03.07.14, 20:13 Sorry, w pierwszej wersji zrozumiałam, że nakłuwa się raz każda rzodkiewkę, dopiero teraz czytam komentarze, że trzeba rzodkiewki podziurawić. Ta jedna dziurka wydawała mi się bez sensu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gotujesz rzodkiewki? 04.07.14, 12:35 Przetestowałam wersje dziurawione i pozostawione odłogiem, różnicy nie widzę żadnej, więc raczej nie jest to proces niezbędny:) Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Gotujesz rzodkiewki? 03.07.14, 19:46 Kojarzę przepis, kiedyś chyba nawet tutaj dość popularny, by wpierw je lekko podsmażyć na cukrze, tak by się skarmelizowały i potem dusić. Dawno temu zrobiłam, nie były ciekawe. Ale takie wrzucone do brytfanny z mięsem do piekarnika są ok i fajnie wyglądają, szczególnie z małymi ziemniakami i np. brukselką. Komponują się kolorystycznie i kształtem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x aż gębę szeroko ze zdziwienia otworzyłeś IP: *.unitymediagroup.de 02.07.14, 09:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: aż gębę szeroko ze zdziwienia otworzyłeś IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.07.14, 15:43 tylko tak! Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Rzodkiewki 03.07.14, 19:43 Kilka razy dodałam rzodkiewki, podczas pieczenia mięsa, do brytfanny, bez dodatków. Smak podobny do duszonej rzepy, rzodkwi, nie potrzebowały ulepszeń. Fajnie wyglądają na talerzu, oryginalnie bo jednak u nas rzodkiewki na ciepło są raczej nie spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Rzodkiewki 04.07.14, 12:07 posenerka napisała: > Kilka razy dodałam rzodkiewki, podczas pieczenia mięsa, do brytfanny, bez dodat > ków. rzodkiewki na masełku sa wspaniale;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x kto je gotuje? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.07.14, 14:20 teresakk napisała: >Co dodajecie do gotowania rzodkiewek, żeby nie były gorzkawe w sma > ku. Odpowiedz Link Zgłoś