Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 04.10.04, 21:14 Jak robicie? Z mlekiem, serem ? Jak? A ew. dodatki? m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eirinn Re: Pure' ziemniaczane 04.10.04, 21:31 Z mlekiem lub śmietanką i masłem, czasem z serem, lubię też dodać do gotowania parę ząbków czosnku i razem z ziemniakami utłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Pure' ziemniaczane 04.10.04, 21:47 wersja podstawowa - ziemniaki + masło + mleko chude ziemniaki + starta na drobne wiórki cebula + mleko + pieprz (oprócz soli do ziemniaków) ziemniaki + ser żółty drobno starty + mleko + gałka muszkatołowa no i nie do końca pure, ale z ziemniaków przez praskę przeciśniętych -ziemniaki, smażona cebulka posiekana, drobne skwarki z boczku wędzonego (chudego) + duzo pieprzu zielonego wymieszać, zostawić na patelni pod przykrywką na małym grzaniu az się zapiecze skórka na złoto-brązowo, odwrócić z druga stroną postapić tak samo tyle, że już bez pokrywki, żeby było chrupiące. warstwa ziemniaków nie powinna być grubsza niż średni omlet. to sie nazywało 'podjadek' i zawsze stało na kuchni w domu mojej babci jako małe ciepłe conieco do pogryzania między posiłkami. dziwnie od tego sie nie tyło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Pure' ziemniaczane IP: *.acn.waw.pl 04.10.04, 21:51 ja lubie z serem topionym :) albo z parmezanem czasami dla koloru dodaję koncentratu pom.. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: Pure' ziemniaczane 04.10.04, 23:17 Klasyczne amerykanskie puree to ugotowane ziemniaki, gorace mleko i maslo- wszystko ubite mikserem. Bardzo lekkie i mozna zjesc tone! C. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: Pure' ziemniaczane 04.10.04, 23:28 jak mi się wybitnie nuuudzi to dodaję pokruszone chipsy ziemniaczane lub nachosy... taki odchył kontrolowany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: Pure' ziemniaczane 05.10.04, 00:04 moje ulubione: 1/3 czosnek 2/3 ziemniaki razem gotuje dodaje 1/2 smietane z maslem, 1/2 mleka miksuje na jednolita mase Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Pure' ziemniaczane 05.10.04, 09:30 Takie tradycyjne, to mleko i masło. Ale czasem zdarzają się wariację np. do gotowania ziemniaków dodaję kilka ząbków czosnku, później rozgniatam je z ziemniakami, to taka wersja bardziej do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Pure' ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:48 Uwielbiam pure! Z mlekiem i maslem. Posypuje czarnym grubomielonym pieprzem. Czasem dodaje tez suszona bazylie albo galke muszkatolowa. Pyszne jest tez polane olejem z pestek dyni albo z rzepaku i innymi tloczonymi na zimno. Czasem dodaje tez do pure awokado i razem ugniatam. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Pure' ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:49 Acha i do gotowania ziemniakow tez dodaje czasem czosnek albo cebule (gotuje w calosci i razem gniote;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Pure' ziemniaczane 05.10.04, 11:15 do wersji podstawowej (maslo, mleko) czasami dodaje barwnik, np. brokuly:) Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Z masełkiem i ciepłym mlekiem 05.10.04, 11:19 Z masełkiem i mlekiem (koniecznie ciepłym - wtedy nie ciemnieją), czasami czosnek Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Pure' ziemniaczane holenderskie 05.10.04, 11:40 Z drobno tarta marchewka, podsmazona z cebulka albo po holendersku - z duszonymi jablkami (1/3 jablek - brzmi obrzydliwie, smakuje bardzo fajnie, zwlaszcza do tlustych mies) zet Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Pure' ziemniaczane holenderskie 05.10.04, 11:42 Z kwasna smietana, czosnkiem, koprem. Inna wersja z duza iloscia mleka oraz masla + ziola prowansalskie. Ojej ale mam smaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Pure' ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:50 aga ;-))) a moj kolega zrobil kiedys pure z dzemem st dalfour pomaranczowo imbirowym i podobno pyszne bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: Pure' ziemniaczane 05.10.04, 14:19 Oprocz tradycyjnego: mleko, maslo, pieprz i ew. czosnek, robie tez czasem wersje egipska, ktora je sie na zimno: batates ma'rusa. Ziemniaki przetrzec z oliwa, duuza iloscia swiezego czosnku (nie gotowanego z ziemniakami), dodac pieprz czarny i ew. chilli w proszku oraz drobniutko posiekana zielona papryke (nie ostra). Odstawic zeby sie zchlodzilo i przegryzlo. Podaje sie to jako jedna z przystawek-sosikow przed glownym daniem obiado-kolacyjnym lub jako samodzielne male danko. Moze tez sluzyc jako... pasta na kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka8 Re: Pure' ziemniaczane 05.10.04, 14:53 ja bardzo czesto razem z ziemniakami gotuje zabek czosnku i do tego kawalek brokula lub kalafiora, marchewki albo kilka brukselek czy nawet fasolek szparagowych potem ugniatam z dodatkiem koperku/pietruszki/bazylii, masla/oleju z pestek i odrobina smietanki dla nas bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś