Dodaj do ulubionych

masa do tortu:(

IP: 193.201.167.* 05.10.04, 09:29
nie udała mi się:(
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: masa do tortu:( 05.10.04, 09:34
      Jakieś szczegóły?
      • Gość: iwona Re: masa do tortu:( IP: 193.201.167.* 05.10.04, 10:10
        cała masa;)
        po raz pierwszy zabrałam się za robienie tortu...miała to być niespodzianka dla
        Ukochanego
        torcik z serca:)
        a tu masz... babo, ale nie placek:)
        sama nie wiem dlaczego mi nie wyszło....nie umiałam połączyć masła z jajkiem i
        cukrem
        niby wymieszane, a każdy ze skladnikow osobno
        chyba na jakieś szkolenie pójdę!
        ależ mi wstyd:(
        • landsbergk Re: masa do tortu:( 05.10.04, 10:43
          Krem się zwarzył. Każdy ze składników powinien mieć tą samą temperaturę.
          Najlepiej pokojową. Powodzenia następnym razem!
          • landsbergk Re: masa do tortu:( 05.10.04, 10:45
            A tak sobie pomyślałam, skoro i tak masz to wyrzucić, to spróbuj może
            zmiksować? A nuż się uda? Ja tak kiedyś naprawiłam krem do karpatki.

Pozdrawiam!
            • Gość: iwona Re: masa do tortu:( IP: 193.201.167.* 05.10.04, 11:02
              tak tez uczyniłam....zmiksowałam...i nic:(
              temperatura była taka sama
              a może znacie jakiś przepis na łatwy torcik?
              a cha...i co to oznacza, że mam ucierać nad parą:)?
              • dziuunia Re: masa do tortu:( 05.10.04, 11:05
                Gość portalu: iwona napisał(a):

> a cha...i co to oznacza, że mam ucierać nad parą:)?

Bierzesz spory garnek i nalewasz do niego gorącej wody ale tylko ok.5
                cm.Dobierasz do niego miskę najlepiej żeby był trochę większa i szczelnie
                przykrywała garnek i w niej ubijasz masę.Woda w garnku nie może dotykać dna
                miski i nie może wrzeć gwałtownie-musi być tak na granicy wrzenia.Ja ubijam
                masę po prostu w drugim garnku-mniej się wtedy rozchlapuje naokoło ale też
                trzeba bardziej uważać żeby się nie poparzyć.
                • Gość: iwona Re: masa do tortu:( IP: 193.201.167.* 05.10.04, 11:19
                  no i właśnie tak zrobiłam...tzn pewnie prawie tak...skoro nie wyszlo:(
                  będę jednak próbować
        • dziuunia Re: masa do tortu:( 05.10.04, 11:02
          Składniki,tak jak napisała Landsbergk,muszą mieć jednakową temperaturę-to
          podstawa.Najlepiej wyjąć wszystko z lodówki 2 godziny wczęsniej i położyć w
          jednym miejscu.Następnie masło miksujesz dodając najpierw stopniowo porcjami
          1/3 całej ilości cukru,później dodajesz po jednym żółtku i łyżce cukru
          jednocześnie miksując wszystko dokładnie i na wysokich obrotach miksera.I tak
          co jakiś czas aż poprzednie żółtko całkowicie sie zmiksuje.Cierpliwość jest
          potrzebna bo to trochę trwa.Lepiej w ogóle najpierw ubić jajka(wtedy całe a nie
          tylko żółtka)na parze z cukrem,przestudzić trochę i wtedy dodawać powoli po
          łyżce do zmiksowanego masła.
          Masę zwarzoną można uratować.Trzeba zmiksować trochę masła i do tego masła
          dodawać po łyżce zwarzonej masy,ale znowu b.powoli i na wysokich obrotach bo
          się zwarzy spowrotem.Można też postawić miskę z masą na garnku z wrzątkiem
          gotującym się,czyli w kąpieli wodnej,i miksować szybko podgrzewając masę,aż
          będzie gładka.Trzeba przy tym uważać aby woda w garnku ledwie wrzała,bo mogą
          się ściąć żółtka w masie i wtedy już pozostanie ją wywalić.
          A może cukru za mało było w Twoim przepisie?Musi być sporo-na kostkę masła i 4
          żółtka(lub całe jajka)1-1,5 szklanki cukru.I lepiej używać cukru
          pudru,szczególnie do mas ubijanych na zimno,bo na parze cukier się rozpuści i
          tak.
          • Gość: aniel Re: masa do tortu:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 11:21
            Mi masa zazwyczaj sie wazy. Dlatego od pewnego czasu uzywam (z powodzeniem)
            masy Oetkera. I juz.
          • Gość: iwona Re: masa do tortu:( IP: 193.201.167.* 05.10.04, 11:22
            dzięki
            zaraz sobie to wszystko wydrukuję i przywitam Miłego na słodko:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka