Dodaj do ulubionych

Cieciorka ....

06.02.18, 23:25
Jakies kilka(nascie) lat temu zawiozlem dla mojej siostry tzw. garbanzos (cieciorke). Okazalo sie, ze byla to dla niej pewna niespodzianka bez idei sposobu jej przygotowania.
Jak Panstwo (dziewczyny .. :) ) ja przygotowuja?
Oczywiscie, po wielu latach doswiadczenia, mam mój wlasny sposób na przygotowanie tego wspanialego dania.
J53.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Cieciorka .... 07.02.18, 01:19
      wole przygotowywac z suszu
      mocze przez noc, potem gotowanie max 40 minut, bez soli
      ten polprodukt idzie do salatek, curry, jest jedzony solo

make z ciecierzycy stosuje do mazurkow, pakory - ma bardzo specyficzny smak i choc doskonally produkt bezglutenowy nie do wszystkiego sie nadaje
      • janek53 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 01:27
        Po tej (obiecujacej) chociaz bardzo zwyklej i ograniczonej recepty (zastosowania) tego produktu, widze mozliwosc zmiany aplikacji cieciorki jako dania a nie dodatku.
        Wkrótce. J53.
      • roseanne Re: Cieciorka .... 07.02.18, 01:30
        hummus robie rzadko, nie przepadam
        • janek53 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 01:47
          "roseane"
          Chodzi o danie GLÓWNE, bazowane na ciecirzycy tzw. melosa (miodowa) i .. ossobuco (z koscia i jej zelem jako element smakowy i zageszczajacy sos), zasmazki z (tylko) cebuli i czosnku i ... oczywiscie oliwy virgen.
          Widze, ze powinienem to podac na Galerii Potraw. ..... Wkrótce (2-3 dni).
          J53.

• roseanne Re: Cieciorka .... 07.02.18, 02:13
            znam, nie jadam
            • roseanne Re: Cieciorka .... 07.02.18, 02:20
              jak sie ma dne moczanowa, to albo straczkowe, albo mieso
              i zadnych wywarow na kosciach

wolowina tez zabroniona

jagnie od wielkiego dzwonu
              • janek53 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 02:23
                Proponuje ... spróbowac.
                • krysia20000 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 11:41
                  Którego wyrazu w 'dnie moczanowej' nie rozumiesz? 'Gota' - może po hiszpańsku będzie łatwiej strawić.
          • ania_m66 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 09:58
            jak znowu gdzies w internecie ukradniesz komus zdjecie?

janek53 napisał:

> "roseane"
            > Chodzi o danie GLÓWNE, bazowane na ciecirzycy tzw. melosa (miodowa) i .. ossobu
            > co (z koscia i jej zelem jako element smakowy i zageszczajacy sos), zasmazki z
            > (tylko) cebuli i czosnku i ... oczywiscie oliwy virgen.
            > Widze, ze powinienem to podac na Galerii Potraw. ..... Wkrótce (2-3 dni).
            > J53.
            >
            >
            • janek53 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 10:10
              Anka!
              Komu i jakie zdjecie "ukradlem".
              Cotilla!
              j53.
          • kk345 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 15:49
            >Chodzi o danie GLÓWNE, bazowane na ciecirzycy tzw. melosa (miodowa) i .. ossobuco (z koscia i jej zelem jako element smakowy i zageszczajacy sos), zasmazki z (tylko) cebuli i czosnku

Czyli w gruncie rzeczy kolejna wariacja na temat grochowki z wkładką, czy miliona innych wersji strączkowców z mięsem. Co w tym odkrywczego?
            A i ciecierzyca już od dobrych paru lat w Polsce ani nie dziwi, ani nie fascynuje.
            • krysia20000 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 16:07
              Cotilla! Odkrywcza w tym jest IDEA aplikacji DANIA alternatywnego bardzo zwykłym i ograniczonym polskim pierogom bazowanego na olivie virgen, cebuli, baratxuri y ardo zuria asko, claro que si?
              • janek53 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 17:30
                De asco nada de nada. Ardo zuria to ... najlepszy "towarzysz" wszelkiego typu dan. Tez, wstepu, jak deseru.
                Pierogi to pierogi i nie maja NIC wspólnego z garbanzos.
                Z drugiej strony, to Forum to nie konkurencja "estrellas michelin" ... chodzi o "normalna" dzienna kuchnie wlasna rodzinie i alternatywy w zdrowym wyzywieniu.
                Garbanzos przygotowane tak jak opisze (wkrótce) to nie jest danie z tzw. wkladka.
                J53.
                • krysia20000 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 18:20
                  Przecież to Forum to nie zlot absolwentów Cordon Bleu, więc zamiast mamrotać jakieś pseudofilozoficzne dyrdymały o kuchni rodzinnej i alternatywach w zdrowych żywieniach po prostu podaj przepis (tylko opatrzony własną fotografią), a 'dziewczyny' ocenią same, czy nada się do wdrożenia w repertuar przygotowywanych dań, czy to na co dzień, czy od święta.

I to, że jeszcze nie jadłeś pierogów nadziewanych ciecierzycą nie oznacza jeszcze, że nie mają pierogi z garbanzos NIC wspólnego. Przeszukaj sobie może włoskie przepisy i się nie zdziw natrafiając na tradycyjne dla regionu Abruzzo świąteczne ciastka calcionetti di ceci: pieczone słodkie pierożki nadziewane ciecierzycą i... czekoladą. Ravioli ciecierzycowe też są.

Po prostu ciasny horyzont masz, ograniczony do kilku dań podpatrzonych w Hiszpanii. Łojenie wińska go nie poszerzy, obawiam się. Ale nic straconego, zawsze możesz odstawić alk i coś tu nowego na trzeźwo wypatrzyć.
                • kk345 Re: Cieciorka .... 08.02.18, 12:19
                  >tak jak opisze (wkrótce)
                  Czyli nic nowego- gadania na dwadzieścia postów, z czego połowa to hiszpański i wielokropki po spacjach, a skończy się na zdjęciu z netu i podaniu oczywistego przepisu. Para w gwizdek.
                  • janek53 Re: Cieciorka .... 08.02.18, 17:42
                    " ... i podaniu oczywistego przepisu."
                    I jaki to jest Pani ten "oczywisty"?
                    Prosze podac.
                    J53
    • znana.jako.ggigus Re: Cieciorka .... 07.02.18, 10:03
      curry np z dynia, makaron włoski z ciecieorka i paprkya, 10 min. roboty, bo makaron się gotuje razem z cieciorkaą i papryką. Sosy wszelakie, ja gotuję więcej i dodaję do potraw na zazsadzie przypadku.
      Ciecierzyca po hiszp - cieciorka, warzywa i to zalane sosem winegret, też pyszna przystawka.
      Falafele ale z namoczonej, niegotowanej.

janek53 napisał:

> Jakies kilka(nascie) lat temu zawiozlem dla mojej siostry tzw. garbanzos (cieci
      > orke). Okazalo sie, ze byla to dla niej pewna niespodzianka bez idei sposobu je
      > j przygotowania.
      > Jak Panstwo (dziewczyny .. :) ) ja przygotowuja?
      > Oczywiscie, po wielu latach doswiadczenia, mam mój wlasny sposób na przygotowan
      > ie tego wspanialego dania.
      > J53.
      • kk345 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 15:50
        >10 min. roboty, bo makaron się gotuje razem z cieciorkaą
        Ale to chyba cieciorka z puszki?
        • znana.jako.ggigus Re: Cieciorka .... 07.02.18, 19:14
          Nie, namoczona i ugotowana. Ja nie uzywam puszek.
          Moge podac Ci przepis, jak chcesz.
          kk345 napisała:

> >10 min. roboty, bo makaron się gotuje razem z cieciorkaą
          > Ale to chyba cieciorka z puszki?
          • kk345 Re: Cieciorka .... 08.02.18, 12:15
            >Nie, namoczona i ugotowana
            No i to definitywnie zmienia postać rzeczy... bo w pierwszym poście napisałaś, ze ten makaron gotuje się 10 minut z cieciorką, wiec oczami wyobraźni widziałam twardą, surową ciecierzycę, lub glut z makaronu.
            • znana.jako.ggigus Re: Cieciorka .... 08.02.18, 13:40
              skrót myślowo-roboczy. Ja gotuję z reguły więcej cieciorki i robię wówczas curry, potem ten makaron, w międzyczasie hummus. Albo dodaję cieciorkę, gdzie się da.
              To samo robię z fasolą czy ciecierzycą.
              Wiesz, tu też ktoś pdał przepis na szybki humus z namoczonej i krótko gotowanej cieciorki, też się zastanawiam, jak to idzie.
              Przepis :

Włoski jednogarnkowiec z ciecierzycą

Zalecane czynności wstępne: noc na namoczenie i 40 min. na gotowanie ciecierzycy
              Czas: 30 min.
              Stopień trudności: bardzo niski

Składniki dla 2-3 osób:
              ok. 250 g makaronu
              1 szklanka ciecierzycy (suchej) lub 1 puszka gotowanej
              1 kawałek wędzonego tofu (ew. aromatycznej kiełbasy), pokrojony
              1 cebula, pokrojona w talarki
              1/2 pora (biała część), pokrojonego w talarki
              1 papryka, pokrojona w plasterki
              2-4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
              1/3 suszonej pepperoni, drobno pokrojonej
              1/2 pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
              parę kropel oleju sezamowego (fakultatywnie; pogłębia aromat)
              oliwa lub olej
              1 szklanka bulionu warzywnego
              przyprawy: cukier, pasta paprykowa (ew. ajvar lub sambal oelek), sos sojowy, sól morska, sproszkowana papryka ostra i słodka, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
              W odpowiednim czasie namoczyć ciecierzycę i ugotować lub odcedzić soczewicę z puszki. Nastawić wodę na makaron.
              Cebulę i pora zeszklić z tofu i peperoni. Dodać makaron, paprykę, czosnek i smażyć 2-4 min., często mieszając. Dodać bulion i 1/2 szklanki wody z gotowana makaronu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 12-15 min.
              Zdjąć z ognia, przyprawić, w talerzu posypać szczypiorkiem.

Trochę dłużej jednak:)

kk345 napisała:

> >Nie, namoczona i ugotowana
              > No i to definitywnie zmienia postać rzeczy... bo w pierwszym poście napisałaś,
              > ze ten makaron gotuje się 10 minut z cieciorką, wiec oczami wyobraźni widziała
              > m twardą, surową ciecierzycę, lub glut z makaronu.
    • krysia20000 Re: Cieciorka .... 07.02.18, 11:46
      Falafel, hummous bi tahini, fatteh humous, poppadumy, tażyny...
    • buka007 Re: Cieciorka .... 14.02.18, 07:23
      no i gdzie ten przepis bo cieciorka juz mi namokła i czeka na ciąg dalszy..
      • janek53 Re: Cieciorka .... 14.02.18, 15:55
        Mówia: "Bez pracy nie ma kolaczy".

Po prostu, mam duzo (bardzo duzo) pracy co mnie odizolowalo nieco (czasowo) od Forum.
        W sobote w tym tygodniu, opublikuje to obiecane. Tez tesknie do konca tygodnia.
        Chocby sluchac tego:
        www.youtube.com/watch?v=TJAfLE39ZZ8
        czy tego:
        www.youtube.com/watch?v=5asPbs1-1Wc
        J53.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka