Dodaj do ulubionych

parowańce pampuchy ;)))

15.10.04, 09:14
Witam , czy ktoś z was zna i poda mi przepis na tzw. parowańce (kluski
gotowane na parze) W skepie widzialam cos takeigo ale zupełnie nie
przypominająsmakiem tych domowych. które jadłąm pare lat temu w naszych
polskich górach:)) Z góry b. dziekiuje Dodam ze tamte byly wypełnione w
środku dżemem :)) mniammmmmmmmmmm
Obserwuj wątek
    • marghot Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 09:17
      Czy mowisz o pyzach, czyli kluskach drozdzowych na parze?
      • abere8 Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 09:30
        Ja znam pampuchy tylko sklepowe i nie wydaje mi sie, zeby one byly pyzami albo
        kluskami drozdzowymi (drozdzy w nich nie czuc w ogole). Babcia mi je czasami
        kupowala i gotowala na parze (one chyba sa polowicznie ugotowane, jak sie je
        kupuje) i jadlam je ze smietana i z cukrem, na slodko.

Chetnie poznalabym na nie przepis, mam nadzieje, ze nie okaza sie jednak z
        drozdzami, bo nie mam do nich dobrej reki ;-)
        • Gość: Cynamoon Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 09:46
          No to Cie zmartwie- one sa drozdzowe i to nie ulega watpliwosci.

Robi sie je tak samo, jak zwykle drozdzowe buleczki pieczone w piekarniku,
          tylko. U mnie w domu zazwyczaj na slodko, najchetniej nadziewane jagodami, ale
          mozna tez bez nadzienia i nie slodkie, wtedy sa dodatkiem do dan slonych, np.
          sosu z cieleciny, mniam!
          • marghot Przepis 15.10.04, 09:50
            www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/dodatki/kluchy_na_lachu.html
          • marghot Inny przepis 15.10.04, 09:51
            www.icpnet.pl/~eksel/jola/pyry_kluski.htm
      • monka_25 Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 10:27
        nie mam pojecia czy są drożdzowe :))) moje kupki smakowe nie sa aż tak
        wyczulone :)) Zaraz zerkne do przepisów :) B. dziekuje :)))
        • monka_25 Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 10:30
          w tych przepisach podaje się je do mięś, a czy na słodko tez będa pasowąc i czy
          to na pewno te???? :)
          • Gość: Sqka Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:22
            Robiłam niedawno kluski na parze, ze śliwkami i brzoskwiniami, czyli na słodko.
            Zostało mi ciasta po wykrawaniu kół, więc pokroiłam na kostki i zamroziłam. Po
            kilku dniach wyjęłam z zamrażarki, uparowałam w przystawce do gotowania na
            parze i podałam z sosem gulaszowym, więc na ostro. Smakowało podobnie jak
            czeskie knedliki.
            • Gość: monka_25 Re: parowańce pampuchy ;))) IP: 213.77.90.* 15.10.04, 13:24
              a według jakiego pzepisu??? Taki jak są pdane wyżej ????
              • Gość: Sqka Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 13:51
                Ja mam termomiks, tam jest trochę inny przepis, ale nie pamiętam jaki.
                Sprawdzę, chociaż pewnie różni siętylko sposobem wyrabiania ciasta. Pamiętam,
                że wyrastało dopiero gotowe ciasto, nie robiło się oddzielnie zaczynu. Ale
                efekt najprawdopodobniej ten sam.
                U mnie wdomu i innych domach jakie znam kluski na parze zawsze były drożdżowe,
                o innych nie słyszałam. Chętnie poznam:)
    • 7777777s Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 14:07
      wiem o jakie kluski chodzi, u nas się one nazywają parowce i wchodzi w nie
      mąka, jajka, drożdże, sól, ew.mleko lub woda(ziemniaki nie)

Jest to jedyna drożdżowa rzecz, która mi wychodzi. Ciasto drożdżowe z zakalcem
      właśnie leży mi w kuchni a te parowce wychodzą. Sama tego nie rozumiem. Dlatego
      radzę spróbować przepis z linku.
      Swoją drogą to powinniśmy chyba założyć klub "gospodyń, którym nie wychodzi
      ciasto drożdżowe", jest nas całkiem sporo.
      • gossia2 Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 14:31
        Sqka i 7777777s podajcie swoje przepisy na pampuchy.
        Ja jadlam raz w zyciu takie pampuchy nadziewane marmolada u rodziny
        podkarpackiej jak byłam jeszcze nastolatką. Ten smak gdzies kolacze sie po
        mojej glowie od tej pory... Chetnie sprobuje zrobic sama.
        • 7777777s Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 14:54
          ten przepis z pierwszego linku jest dobry, ten z 40dkg mąki, tylko drożdży
          dałabym zdecydowanie więcej tzn. na 40 dkg mąki 4dkg drożdży, ale jeśli
          świetnie wam wychodzą drożdzowe to można dać 3dkg, bo 2dkg to zamało. No i ten
          czas gotowania mi się nie zgadza, u mnie już po ok.8min.są dobre, wszystko
          zależy od wielkości klusek. Czas gotowania jest ważny bo jak za długo to też
          niedobrze.Najlepiej wypróbować na jednej klusce.
          • Gość: monka_25 Re: parowańce pampuchy ;))) IP: 213.77.90.* 15.10.04, 14:56
            wielkie dzieki zmykam do domku i zabieram sie za eksperymenty :)))
    • ren.s Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 14:58
      przepis na kluski na parze (buchty drozdzowe, parowniki):
      500 g maki
      30 g drozdzy
      2 jajka
      10 g cukru
      1 lyzeczka soli
      ja podobnie jak wyrabiam ciasto w termomix'ie, ale spokojnie mozna je wyrobic
      recznie, wdlug takich samych zasad jak kazde ciasto drozdzowe

po wyrobieniu ciasta przekladam je na stolnice, walkuje na grubosc ok 1 cm,
      lyzeczka klade na polowie ciasta dzem (nie moze byc zbyt rzadki)w pewnej
      odleglosci od siebie, przykrywam druga polowa ciasta i wykrawam szklanka
      okragle buleczki, tak aby "wybrzuszenie" pod ktorym jest dzem bylo na samym
      srodku.
      powinny postac w cieple jakies 20 min do wyrosniecia, nastepnie nalezy
      ugotowac na parze (ok 10 min)
      podawac polane maselkiem, posypane cynamonem, cukrem, mozne nie nadziewac
      dzemem tylko podac z sosem np. truskawkowym, albo na "ostro" z gulaszem
      dzieci to UWIELBIAJA, maz troszke mniej;))
      • ren.s Re: parowańce pampuchy ;))) 15.10.04, 15:00
        rany, zapomnialam o mleku!! jeszcze 200 ml mleka!!
        • Gość: Sqka Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 15:04
          Ja podam ok. 17, może przyda się na "zaś"
          Smacznego
          S.
          • Gość: Sqka Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 16:42
            Kluski drożdżowe na parze
            200 ml mleka
            2 jajka
            30g drożdży
            500 g mąki
            1 łyżeczka cukru
            0.5 łyżeczki soli
            Z podanych składników wyrobić ciasto (powinno się udać mikserem,albo ręcznie,
            ja robię w termomiksie) Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, szklanką wykrawać
            kluski. Odłożyć po wyrośnięcia na 30 minut. Do gara wlać wodę, obwiązać lnianą
            ściereczką (Babcia robiła na tetrowej pielusze albo gazie) zagotować wodę i
            utrzymywać w stanie wrzenia. Kłaść na ścierkę kluski, nie za blisko siebie.
            Parować pod przykryciem 8 minut. Jeśli się robi kluski z nadzieniem, to na
            jeden wykrojowy krążek kładziemy nadzienie, przykrywamy drugim, brzegi
            sklejamy. Takie grubsze kluski trzeba parować dłużej, 10-15 minut powinno być
            OK. Uwaga! Kluski rosną w trakcie parowania.
            Pozostałe ciato można pokroić i zamrozić, użyć jako kluseczki do zupy albo sosu.
            • Gość: Aneri Re: parowańce pampuchy ;))) IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 15.10.04, 17:34
              Ja robie kluchy podobnie ja wy, ale po ugotowaniu na parze przypiekam na patelni z maselkiem i jemy lekko zarumienione, nie wyczuwa sie wtedy smaku jakby surowego ciasta i podaje z kompotem jagodowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka