lunatica 15.10.04, 10:06 pieczone rożki z serem feta i pieczone rozki z serem feta i szpinakiem - czy ktoś ma przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paprotka Re: TIROPITAKIA i SPANAKOPITAKIA IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 11:58 mam taki przepis : 1 cebula pęczek natki pietruszki 3 opakowania/285 g każde/ rozmrozonego szpinaku 1/4 szklanki/62,5ml/ oliwy 450 g sera feta 1łyżeczka suszenego oregano lub 2 łyżeczki swieżego posiekanego oregano galka muszkatołowa do smaku 1 opakowanie ciasta /450g/ phyllo /cienkie płaty ciasta strudlowego/ 2 szklanki / 500ml/ stopionej margaryny 2 jajka Cebule i pietruszkę posiekać , szpinak odsączyć.Cebulę przesmażyć na oliwie, jajka ubić.Ser feta wymieszać z cebulą, oliwą , pietruszką ,oregano i szpinakiem , doprawić solą ,pieprzem i gałka muszkatołową, dodać jajka . Ciasto phyllo rozwinąć na na pergaminie , zlożyć w poprzek na 3 części i przeciąć na wzdluż zagięć .Przykryć ciasto folią i wilgotną ściereczką aby nie wysychało. Rozłozyć po jednym kawałku ciasta i natychmiast smarować roztopioną margaryną / masłem/.Nałozyć kopiastą łyżeczkę nadzienia na togu ciasta i całość złożyć tak aby powstał trójkąt. Wierzch trojkata posmarować masłem stopionym .W podobny sposob wykonywać następne rożki . Rożki ułożyć pojedyńczą warstwą na nienatłuszczonej blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku 20 min aż się zrumienią . żródło: Książka kucharska ze szczegołowymi instrukcjami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yfcia Re: TIROPITAKIA i SPANAKOPITAKIA IP: 195.28.179.* 15.10.04, 12:35 Z fetą: Ciasto: 50 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 15 dag margaryny 1/4 l wody sodowej lub łyżeczka sody 6 łyżek masła 6 dag mąki Farsz:50 dag fety 2 jajka Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia i wlewając po łyżeczce wode sodową wyrabiać jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 1cm, wysmarować z obu stron roztopionym masłem i oprószyć mąką. Zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować na 1 cm. Złożyć na 3 części w jedną, następnie w drugą stronę, aby powstał prostokąt o 9-krotnej grubości. Zawinąć, odłożyć do "odpoczęcia". Jeszcze raz rozwałkować na 1 cm. Wycinać krążki o średnicy 10 cm., pośrodku ułożyć ser. Zwilżyć brzegi, uformować pierożki, posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku(200*C) 15 min. Ser można również połączyć z ubitym jajkiem, natką pietruszki, pieprzem. Można też użyć jako dodatku 3 jajek+utarty żółty ser. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: TIROPITAKIA i SPANAKOPITAKIA 15.10.04, 14:06 Tiropitakia Składniki: - 25 dag fety - 2 jajka - 1 filiżanka parmezanu - pieprz - posiekana natka - 1/2 filiżanki stopionego masła - 50 dag ciasta Fillo (można kupić w greckich barach). Widelcem rozgnieć fetę, dodaj starty parmezan, jajka i pieprz. Pokrój ciasto w paski 25x5cm, złóż razem, aby się nie wysuszyły. Pokrój na kwadraty o boku 5 cm, każdy kawałek posmaruj masłem. Nakładaj porcje masy i sklejaj tak, aby powstały trójkąciki. Połóż je na natłuszczonej blaszce i posmaruj resztą masła. Piecz 15 minut na złoty kolor w temp. 200°C. Podawaj ciepłe. Tiropitakia mogą być przystawką do ouzo. natknęłam się niedawno na ten przepis i mam zamiar wkrótce go wypróbować. zamiast ciasta filo, za którym nie przepadam, użyję francuskiego. brzmi apetycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pyge ciasto... 18.10.04, 00:32 Pytanie może nie na miejscu, ale jaka jest różnica między ciastem filo i francuskim? Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 szpinakowiec 18.10.04, 00:57 Ciasto filo nie zawiera tluszczu, jest cieniutkie, trzeba je smarowac tluszczem, zeby sie listkowalo. Mam sprawdzony przepis na börek ze szpinakiem i feta, podpatrzylam moja macedonska przyjaciolke jak robila, wyprobowalam sama i na stale wlaczylam do repertuaru. Paczka ciasta filo pol kilo szpinaku czosnek cebula 20 dkg fety jajko papryka pieprz troszke soli, zaleznie od slonosci fety, najlepiej wychodzi z solanem, twarda feta tluszcz i gazowana woda mineralna do smarowania ciasta Farsz robi sie nastepujaco: Usmazyc cebulke i czosnek, dodac szpina, przyprawy, posmazyc na koncu dodac jajko, fete i smazyc az feta sie rozpusci. Platki ciasta filo smarowac oliwa zmieszana z woda mineralna, nakladac lyzeczke farszu, kopiasta, zawijac w trojkaty, smarowac jajkiem i piec w piekarniku na 200 az sie zrumieni, okolo 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: ciasto filo IP: *.proxy.aol.com 18.10.04, 03:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14592607&a=14593809 Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: TIROPITAKIA i SPANAKOPITAKIA 18.10.04, 01:21 Farsz zawsze robię sama, ale do ciasta nie mam cierpliwości, więc kupuję francuskie, zwłaszcza że same rożki pieką się potem 10 minut. Chyba, że mnie najdzie na ciasto samosowe - wtedy sie pieką około 20. I. Farsz szpinakowy: Szpinak pociąć w grube pasy. Wrzucić na woka. Mieszać, dorzucać, mieszać. Jak już nie bedzie czego dorzucać, to szybko odparować. Przerzucić na deskę, niech wystygnie. Można jeszcze raz posiekać. Dodać posiekany czosnek, sól, pieprz. Można trochę gałki. Fetę pokroić, wymieszać, ale niezbyt dokładnie. Nadziewać rożki. Wykładać na pergaminie. Posmarować jajkiem. * Tym farszem nadziewam też naleśniki. II. Farsz serowy: Poddusić na patelni cebulkę. Posiekać paprykę konserwową. Dodać do cebulki, chwilkę podsmażyć. Ostudzić. Dodać fetę. Popieprzyć. Dodać oregano, bazylię... Nadziewać rożki jak wyżej. *Często zapiekam plaster fety z cebulą i paptyką w folii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: TIROPITAKIA i SPANAKOPITAKIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 10:05 Czy ktoś próbował robić ciasto jak francuskie, tylko nie składane w kopertę ale zwijane jak rolada, cięte w plastry i każdy plaster w rękach rozklepywany na dość duży rożek, który napełnia się farszem. Pięknie listkuje i ładnie wygląda. Wypatrzyłam to na nieocenionej Alice ale nigdy nie wykorzystałam przepisu. Myślę że o takie właśnie rożki chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś