Dodaj do ulubionych

cukinie ,kabaczki

IP: *.sympatico.ca 22.04.02, 16:34
wlasnie kupilam ostatnio.

Robilam zapiekane z owczym serkiem
robilam gotowane na parze z delikatnym sosem marchewkowym
robilam, faszerowane ryzem

dajcie przepis na cieple danko - najlepiej bez miesne.
pozdrowki
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: cukinie ,kabaczki IP: *.chello.pl 22.04.02, 18:23
      Witam Cię Roseanne.Mam 3 przepisy na dania bezmięsne z cukini.

      1/Cukinie po obcięciu końców obgotuj w wodzie ok.8-10 min.Przekrój
      wzdłuż,wyjmij pestki i ułóż w naczyniu do zapiekania.A teraz farsz;w małym
      rondelku rozgrzej masło,wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka
      ale nie zrumieniona,dodaj pokrojone środki cukini razem z pestkami i smaż 5
      min.Do tego dodaj miękisz chleba /2 kromki/,2 jajka ,starty ser, natkę,sól i
      pieprz do smaku.Jak włozysz farsz,zrób sos beszamelowy z 1 jajkiem i startym
      serem,polej cukinie posyp startym serem i zapiekaj ok.30 min.aż się dobrze
      zapiecze.

      2/Cukinie nadziewane serem pleśniowym typu Bleu.Na 6 cukiń weż 10 dkg sera i
      zmiksuj z 2 żółtkami.Cukinie przekrój wzdłuż i gotuj 5 min.Posmaruj masą
      serową.6 cebul pokrój w cienkie plastry i zeszklij na maśle,posól.Naczynie do
      zapiekania wysmaruj masłem i wyłóż cebulą,ułóż ciasno połówki cukini,posyp
      tymiankiem i wiórkami masła.Zapiekaj 10 min.Możesz podać z pomidorami.

      3/Cukinia z pieczarkami.Cukinie 3 szt.pokrój w kostkę/nie obieraj/.20dkg
      pieczarek pokrój w płatki i na oliwie i maśle usmaż do zrumienienia-odłóż.Na
      oliwie usmaż cukinię aż zacznie się rumienić,dodaj pieczarki,posyp solą i
      pieprzem podgrzej i najlepiej to zajadać z razowym chlebem.
      Mam nadzieję,że jeden z tych przepisów trafi w Twój gust.Możesz
      poeksperymentować z ziołami.Powodzenia Gosia.
    • Gość: Miszka Re: cukinie ,kabaczki IP: *.chello.pl 22.04.02, 18:35
      Cukienie tniemy w sredniej grubosci plasterki. Posypujemy sola i odstawiamy na
      troche.Obsuszaamy. Obsmazamy na oliwie z duza iloscia czosnku (jesli sie lubi
      to z duza)z obu stron i dodajemy pomidorki (bez skorki albo puszkowe).
      Pomidorki rozgniatamy. Doprawimy sola i pieprzem i dusimy na malym ogniu az
      razem dojda.
      Jemy z ryzem na cieplo albo z chlebkiem na zimno. W orginalnej wersji jest duzo
      oliwy i czosnku ... ale nie wszyscy lubia. Jest tez wersja slodko - klwasna,
      wtedy dodatemy lyzeczke cukru (albo i wiecej) i 1 - 2 lyzeczki octu.
      Osobiscie wole te bez cukru :). Pycha.
      To samo mozna zrobic z baklazanem.
    • Gość: martynka Re: cukinie ,kabaczki IP: *.lukowa7.waw.pl 23.04.02, 01:16
      Kabaczki uwielbiam - smaże ja na cebuli i oliwie ( przedtem obrane i pokrojone
      w kostkę ) - dodaję wegetkę, 2 zabki czocha, bazylię, pieprz, oregano , może
      być maggi, dodaję obrane i pokrojone pomidorki ( tez je solę, przyprawiem0,
      dodaję casem troche obranego jabłka, natki zielonej..a na koniec zabielam łyżką
      serka "TWÓJ SMAK" i parę plasterków żóółtego sera..PYYCHA . podaję z makronem
      czy ryżem
      • Gość: dafne Re: cukinie ,kabaczki IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 23.04.02, 17:26
        Ja uwielbiam cukinię i w sezonie głównie robię ratatouille(cukinia,
        cebula,papryka,pomidory,czosnek,tymianek).Twój przepis muszę wypróbować.
        Polecam kotleciki z cukinii( po grecku kolokithokeftedes lub jakoś tak:))
        Zetrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię,odrobinę posolić i odstawić aż puści
        sok.Odcisnąć.Wymieszać ze startym żółtym serem,jajkiem,pieprzem i bułką
        tartą.Smażyć malutkie kotleciki.Trzeba uważać żeby nie użyć za dużo soli i za
        mało jajka(bo nie zetnie się).
    • Gość: kluba1 Re: cukinie ,kabaczki IP: *.we.client2.attbi.com 23.04.02, 03:22
      Cukinie lubie ... na surowo!!! Po prostu na tarce scieram na strozki (te
      grubsze) i posypuje salate "smieciawa"(rozne salaty, pomidory, zodkiewki,
      ogorki...... i tak dalej, i tak dalej )Sa chrupkie i maja taki fajny, lagodny
      smak. Wspaniale zapelniaja zoladek !!! Polecam na salatki osob chcacych
      schudnac zamiast np. chrupkich kawalkow pieczywa. Smacznego !!!
    • Gość: Ines Re: cukinie ,kabaczki IP: 213.158.197.* 21.05.02, 11:58
      Cukinie lub kabaczki genialne sa z gilla! Najlepiej wybierac mniejsze lub
      srednie, bo wtedy sa zbite w srodku.

      Cukienie/kabaczki nalezy pokroic w podluzne paski - mnie z jednej sredniej
      cukinki wychodza jakies 4 paski. Kazdy pasek nalezy wytaplac w oliwie i wrzucic
      na dobrze rozgrzany grill. Przypiekac z obu stron, az miaz stanie sie miekki i
      lekko brazowy. Oczywiscie mozna je tez zrobic w domu na patelni.

      Kluczem jest SOS: 1 duzy serek Toska (naturalny) bardzo starannie mieszamy z
      wycisnietymi 3 zabkami czosnku i do smaku solimy. Ilosc czosnku i soli zalezy
      od naszego podniebienia, wiec radze zaczac od 2 mniejszych zabkow i sprobowac.

      To naprawde jest niezwykle polaczenie!
      Smacznego :)
      Ines
    • Gość: darecki5 Re: cukinie ,kabaczki IP: 213.134.136.* 21.05.02, 15:31
      Proponuje bakłażany

      Obierasz cienko,kroisz w niezbyt grube plastry. Posyp troszkę solą i odstaw na
      jakąś godzinkę. Następnie odsącz wodę,która się z nich wydzieliła.
      Przygotuj ciasto : mąka,jajko,woda,PIWO !!!. Ciasto powinno miec płynną
      konsystencję. Następnie kazdy plasterek zanuż w ciescie i rzucaj na rozgrzany
      olej ( oliwkowy , winogronowy i inne szlachetne). Po zarumienieniu wyłożyc na
      talerz wyłożony papierowym ręczniczkiem. Po wsiaknieciu tłuszczu w papier
      pozostalo tylko rozpocząć konsumpcję. SMACZNEGO
    • _enola Re: cukinie ,kabaczki 21.05.02, 22:08
      Wspaniale sa placki ziemniaczane (tarte na grubej tarce) pol na pol z cukinia
      (rowniez tarta na grubej tarce). Moja mama zrobila nam kilka dni temu, po raz
      pierwszy w swoim zyciu. Mmmm, cala rodzina sie zazerala, nie wylaczajac
      maluchow, a te sa raczej sceptyczne do nowych potraw ;-) Pozdrawiam Cie :)
    • Gość: bolewora Re: cukinie ,kabaczki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 17:11
      Cukinia faszerowana bulgurem / kasza arabska w rodzaju kus-kus /
      kasze zalać posolonym wrzątkiem i zostawić na 15 minut żeby napęczniała
      cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć miąższ i drobno go pokroić dodać do kaszy do
      tego cebulke i czosnek też drobno pokrojone i pomidorki wymieszać przyprawić
      solą i pieprzem . Napakować cukinie reszte w naczynie obok posypać żółtym serem
      i zapiekać około 30 minut .
      Zupka z cukinii
      Pokroić 4 cukinie, 1 cebule ,ząbek czosnku i do gara na rozgrzaną oliwę
      przykryć i dusić z 5 minut zalać wodą dodać kostkę warzywną estragon sól pieprz
      zagotować, zmiksować i jeszcze troche pogotować na teflonowej patelni
      przesmażyć przez chwilę cienkie plasterki pieczarek i dodać do zupki na
      talerzach

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka