Gość: mańka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:15 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 13:17 o ile sie nie myle, trzeba zacząć od nabycia odp beczki:) a potem to chyba sie wkłada troche szatkowanej kapusty na dno, na to kilka główek, na to znowu szatkowana kapusta, mozna troche całych jabłek dorzucić, no i reszte przypraw klasycznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedada Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:36 A co będziesz robiła z całych kiszonych dużych głów kapusty?!Może to głupie ale ja nie wiem co się robi! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 15:52 na przykład - węgierskie gołąbki, które zawija sie w liście kiszonej kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:15 No właśnie,chcę zrobić gołąbki po debreczyńsku;dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 22:32 jottka napisała: > o ile sie nie myle, trzeba zacząć od nabycia odp beczki:) a potem to chyba sie > wkłada troche szatkowanej kapusty na dno, na to kilka główek, na to znowu > szatkowana kapusta, mozna troche całych jabłek dorzucić, no i reszte przypraw > klasycznie Wspomnienia strasznie zamglone z mojego malenkiego dziecinstwa to wlasnie to co napisalas. Dwa lata z rzedu moj tato kisil kapuste, ja wtedy bylam malenka. Szatkowanie to znaczy, ze z malej objetosci robi sie ogromnie duzo, a pozniej to ogromnie duzo wklada sie do beczki, i trzeba wciskac zeby wlazlo i ubijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: pojedyncze liście IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.04, 22:19 trzeba pooddzielać liście z kapusty (dosyć trudne ale wykonalne) i przekładać je kapustą poszatkowaną.Jak użyjesz kapusty (tej poszatkowanej)już ukiszonej to liście ukiszą się szybciej.Można ukisić w dużym słoju albo kamiennym garze. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: pojedyncze liście 22.10.04, 22:47 Gość portalu: ba napisał(a): > trzeba pooddzielać liście z kapusty (dosyć trudne ale wykonalne) i przekładać > je kapustą poszatkowaną.Jak użyjesz kapusty (tej poszatkowanej)już ukiszonej to liście ukiszą się szybciej ale głąba kiszonego nie będzie! no cała robota na nic:( a poza tym kiszone jabłka w kiszonej kapuście są genialne niewymownie wprost Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guciog Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.x / *.x-com.pl 22.10.04, 22:43 Taka prawdziwa kapuste kisi w szczegolny sposob kiedys znajomy Bułgar mi opisywal jak to sie robi - i z tego co pamietam to cele glowki(male i twarde) zalewane sa solanka ktora co jakis czas chyba jest wymieniana czy cos w tym rodzaju:) dokladnie nie pamietam. ale moge podac namiar gdzie na pewno widza jak sie robi( w w-wie) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś