Dodaj do ulubionych

Jak zakisić całą główkę kapusty?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 13:15
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 13:17
      o ile sie nie myle, trzeba zacząć od nabycia odp beczki:) a potem to chyba sie
      wkłada troche szatkowanej kapusty na dno, na to kilka główek, na to znowu
      szatkowana kapusta, mozna troche całych jabłek dorzucić, no i reszte przypraw
      klasycznie
      • Gość: bedada Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:36
        A co będziesz robiła z całych kiszonych dużych głów kapusty?!Może to głupie ale
        ja nie wiem co się robi!
        • brunosch Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 15:52
          na przykład - węgierskie gołąbki, które zawija sie w liście kiszonej kapusty
          • Gość: mańka Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 20:15
            No właśnie,chcę zrobić gołąbki po debreczyńsku;dzięki za odpowiedź.
      • ela.tu-i-tam Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? 22.10.04, 22:32
        jottka napisała:

> o ile sie nie myle, trzeba zacząć od nabycia odp beczki:) a potem to chyba
        sie
        > wkłada troche szatkowanej kapusty na dno, na to kilka główek, na to znowu
        > szatkowana kapusta, mozna troche całych jabłek dorzucić, no i reszte przypraw
        > klasycznie

Wspomnienia strasznie zamglone z mojego malenkiego dziecinstwa to wlasnie to co
        napisalas. Dwa lata z rzedu moj tato kisil kapuste, ja wtedy bylam malenka.
        Szatkowanie to znaczy, ze z malej objetosci robi sie ogromnie duzo, a pozniej
        to ogromnie duzo wklada sie do beczki, i trzeba wciskac zeby wlazlo i ubijac.
    • Gość: ba Re: pojedyncze liście IP: 5.2.* / *.chello.pl 22.10.04, 22:19
      trzeba pooddzielać liście z kapusty (dosyć trudne ale wykonalne) i przekładać
      je kapustą poszatkowaną.Jak użyjesz kapusty (tej poszatkowanej)już ukiszonej to
      liście ukiszą się szybciej.Można ukisić w dużym słoju albo kamiennym garze.
      • jottka Re: pojedyncze liście 22.10.04, 22:47
        Gość portalu: ba napisał(a):

> trzeba pooddzielać liście z kapusty (dosyć trudne ale wykonalne) i przekładać
        > je kapustą poszatkowaną.Jak użyjesz kapusty (tej poszatkowanej)już ukiszonej
        to liście ukiszą się szybciej

ale głąba kiszonego nie będzie! no cała robota na nic:(

a poza tym kiszone jabłka w kiszonej kapuście są genialne niewymownie wprost
    • Gość: guciog Re: Jak zakisić całą główkę kapusty? IP: *.x / *.x-com.pl 22.10.04, 22:43
      Taka prawdziwa kapuste kisi w szczegolny sposob kiedys znajomy Bułgar mi
      opisywal jak to sie robi - i z tego co pamietam to cele glowki(male i twarde)
      zalewane sa solanka ktora co jakis czas chyba jest wymieniana czy cos w tym
      rodzaju:) dokladnie nie pamietam. ale moge podac namiar gdzie na pewno widza
      jak sie robi( w w-wie)
      Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka