Dodaj do ulubionych

Pierogi ruskie-debiut!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 17:07
Jestem początkujący gartkotłuk:-).Pragnę mojemu lubemu zrobić pierogi
ruskie,które uwielbia.Przeczytałam wszystkie posty na tym forum na ich
temat.I wciąż mam pytania.Mam nadzieję,że mi państwo pomogą i odpowiedzą mi
na
nie.
A więc zdecydowałam się na wersję takową :CIASTO (pół litra
maślanki ,pół kg mąki ,ciut soli).Proszę mi napisać ile z takiej ilosci
wyjdzie mi pierogów ja bym chciała około 25 sztuk.Na jaka grubość mam
rozwałkować ciasto..?Czy wykrajać je mogę za pomocą deczka od banki:-
)?
Teraz NADZIENIE wczesniej ugotowane ziemniaki (3/4proporcja) ser
bialy (1/4)proporcji+cebulka podsmazona na masle drobno
pokrojona,sol,pieprz.Jaki mam kupić ten biały ser..półtusty np..?I przede
wszystkim ile dac tych ziemniakow i sera zeby mi wyszlo nadzienie na te okolo
25 pierogow. Czy mogę widelcem pokruszyc rozdrobnic ziemniaki i ser i
cebule zeby w ten sposob to nadzienie zrobic,bo nie mam maszynki i tym
podobnego sprzetu..? To byłoby na tyle.Prosze o pomoc.:-).Danusia
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 17:47
      W jakim polskim kraju początkujacym i zapewne atrakcyjnym garkotłukom jeszcze
      nadaje sie takie piękne starożytne imię?
      Andrzej
      • Gość: Danusia Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 17:52
        Dziękuję Andrzeju:-) za miłe słowa na temat mojego imienia:-) i za podniesienie
        wątku:-)).I cierpliwie czekam na rozwiązanie mojego niedoinformowania
        kulinarnego..
    • ela.tu-i-tam Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 17:56
      Gość portalu: Danusia napisał(a):

> Jestem początkujący gartkotłuk:-).Pragnę mojemu lubemu zrobić pierogi
      > ruskie,które uwielbia.Przeczytałam wszystkie posty na tym forum na ich
      > temat.I wciąż mam pytania.Mam nadzieję,że mi państwo pomogą i odpowiedzą mi
      > na
      > nie.
      > A więc zdecydowałam się na wersję takową :CIASTO (pół litra
      > maślanki ,pół kg mąki ,ciut soli).Proszę mi napisać ile z takiej ilosci
      > wyjdzie mi pierogów ja bym chciała około 25 sztuk.Na jaka grubość mam
      > rozwałkować ciasto..?Czy wykrajać je mogę za pomocą deczka od banki:-
      > )?
      > Teraz NADZIENIE wczesniej ugotowane ziemniaki (3/4proporcja) ser
      > bialy (1/4)proporcji+cebulka podsmazona na masle drobno
      > pokrojona,sol,pieprz.Jaki mam kupić ten biały ser..półtusty np..?I przede
      > wszystkim ile dac tych ziemniakow i sera zeby mi wyszlo nadzienie na te okolo
      > 25 pierogow. Czy mogę widelcem pokruszyc rozdrobnic ziemniaki i ser i
      > cebule zeby w ten sposob to nadzienie zrobic,bo nie mam maszynki i tym
      > podobnego sprzetu..? To byłoby na tyle.Prosze o pomoc.:-).Danusia

Danusiu, akurat w zeszle dwie soboty robilam pierogi bedac u corki, wiec
      wszystko mierzylam.

Proporcja z ktorej mi wyszly 53 pierogi - czyli podziel wszystko na dwa dla
      Ciebie.

500 gram ziemniakow obrac, umyc, pokroic na czesci grubosci 1-2 cm i ugotowac
      (gdy plaskie czesci, ugotuje sie w 10 minut).
      150 gram twarogu (tlusty lub poltlusty), ja daje czasem troche wiecej.
      2 duze cebule, pokrojone na male kawaleczki, podsmazone na patelni z olejem.

Do miski wlozyc ugotowane ziemniaki i widelcem rownomiernie rozgniesc je.
      Dolozyc pokruszony twarog. Wymieszac rownomiernie, dosypac soli i pieprzu do
      smaku.

400 gram maki, 1 jajko, 1 szklanka cieplej-prawie-goracej wody, szczypta soli.
      Wysyp make na stolnice (blat), ma byc taka gorka z kraterem. Wbij jajko do
      krateru. Szczypta soli. Jedna reka mieszaj nozem to jajko z maka, podczas gdy z
      drugiej dolewasz wode po trochu. Na koniec odstaw noz, i wyrob ciasto reka. Byc
      moze trzeba bedzie dodac troche maki. Ciasto ma byc miekkie i elastyczne.

Wziac polowe ciasta i rozwalkowac (druga polowa w kulke, przykryta odwrocona
      miseczka lub garnkiem - ciasto schnie bardzo szybko, trzeba je protegowac).
      Wykrawac krazki (duza szklanka, zeby krazki nie byly za male : za male krazki =
      duuuzo roboty).
      Pozbierac ciasto "miedzy krazkami" i wlozyc pod odwrocona miske by nie zaschlo.
      Na kazdy krazek polozyc myzeczka porcje ziemniakow-z-twarogiem-i-cebulka. Potem
      brac jeden za drugim, pozaklejac brzegi, i odlozyc na czysta sciereczke.

Gotowac gdy tylko wszystkie pierogi ulepione.
      • Gość: Danusia Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 18:55
        Elu :-))..dziekuje za tak łopatologiczne,dokładne i treściwe przekazanie mi
        wiedzy.Od razu mi jaśniej:-))).Jestem bardzo wdzięczna ,dam znać jak wyszły i
        smakowały:-),będę je robić na 16 listopada:-).Bardzo,bardzo dziekuję:-))).
        • matemi Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 19:16
          Ja jednak radzilabym farsz zmielic lub przecisnac przez praske.Moim zdaniem
          taki jest zdecydowanie lepszy niz tylko rozgnieciony widelcem....ale to
          oczywiscie kwestia gustu...:)
          • ela.tu-i-tam Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 19:29
            matemi napisała:

> Ja jednak radzilabym farsz zmielic lub przecisnac przez praske.Moim zdaniem
            > taki jest zdecydowanie lepszy niz tylko rozgnieciony widelcem....ale to
            > oczywiscie kwestia gustu...:)

Ja niestety nie mam praski, (a u corki ani praski ani mlynka), ale przysiegam
            ze jak rownomiernie podusic widelcem to wystarczy.
            • qubraq Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 19:38
              ela.tu-i-tam napisała:

> Ja niestety nie mam praski, (a u corki ani praski ani mlynka), ale przysiegam
              > ze jak rownomiernie podusic widelcem to wystarczy.

Elu, nie myśl że jestem świnia że sie nie odzywam, ciągle mysle jak Ci
              odpowiedzieć w wiadomej sprawie
              Andrzej
              • ela.tu-i-tam Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 20:10
                qubraq napisał:

> Elu, nie myśl że jestem świnia że sie nie odzywam, ciągle mysle jak Ci
                > odpowiedzieć w wiadomej sprawie
                > Andrzej

Andrzej, wrocilam z rozjazdow, patrze przez plot, wszyscy na forum, serce
                cieszy, wszyscy sa, ja tez. Ja az tak szybko zle o ludziech nie mysle !
                Zwlaszcza o sympatycznych ludziach.
        • em_es Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 22:30
          Polecam podsmażenie cebulki na maśle zamiast oleju, jednak inny smak, jak
          również dodanie 2-3 posiekanych ząbków czosnku, podsmażonych razem z cebulką.
          Naprawdę poprawia smak - pewnie to kwestia gustu, mnie tak najbardziej
          smakuje :)

ms
      • lama_83 Re: Pierogi ruskie-debiut! 09.11.04, 12:06
        > krateru. Szczypta soli. Jedna reka mieszaj nozem to jajko z maka, podczas gdy
        z
        >
        > drugiej dolewasz wode po trochu. Na koniec odstaw noz, i wyrob ciasto reka.
        Byc

o co chodzi z tym nożem??? Poco bawić się nożem, nie można od razu ręką?
        Bardzo zastanawiające...
    • Gość: kola jaka jest przyczyna że ciasto nie chce się zlepić? IP: 212.160.234.* 08.11.04, 19:29
      Co zle robię?
    • fettinia Re: Pierogi ruskie-debiut! 08.11.04, 21:01
      Te z maslanka to moje-nie moje:)Rozwalkowac mozesz tak cienko jak ci sie uda
      podsypujac maka-chodzi o to by sie nie lepilo do walka:)Przyznam,ze kiedys
      wycinalam koleczka,lecz teraz tne na kwadraty i palcami nadaje ksztalt-ciasto
      sie nie marnuje:))
    • fettinia PS-z tej ilosci wychodzi ok 80 lub wiecej:) 08.11.04, 21:02

• apolka Re: PS-z tej ilosci wychodzi ok 80 lub wiecej:) 09.11.04, 09:29
        Zamiast wycinania kółek polecam patent mojej babci ;o)
        z ciasta odkrawa część, powiedzmy objetości szklanki (ale obrazowo, hi, hi),
        robi z tego wałek o średnicy ok. 3cm. wałek krio na równe plastry (~1,2 cm,
        zależy, jakie duże mają być pierogi i ... ile jest czasu na lepienie :o)),
        każdy kolejno posypuje mąką i rozwałkowuje na większy, w-sam-raz-placek.
        Zapewniam, ża jakkolwiek zamieszałam i skomplikowałam opis, cała operacja idzie
        bardzo szybko!
        • mama_szefusia Re: PS-z tej ilosci wychodzi ok 80 lub wiecej:) 09.11.04, 09:45
          też znam ten patent z toczeniem walca, odkrawaniem kawałków i rozwałkowywaniem
          ich. Ciocia mojego męża z Przemyśla w ten sposób robi pierogi i jej to
          rzeczywiście wychodzi piorunem. Byłam w ciężkim szoku patrząc jak w ciągu
          godziny zrobiła grubo ponad setke ruskich pierogów. Ja próbowałam ale jednak
          szybciej robi mi sie tradycyjnie, to chyba kwestia wprawy.

Jeżeli chodzi o ciasto to my robimy tylko i wyłącznie z mąki i wody. Żadne inne
          ciasto nie ma takiej miękkości i nie rozpływa się w ustach tak doskonale jak to
          najprostsze. Dla lepszej lepkości mieszamy mąkę z ciepłą wodą. Sekretem
          uzyskania odpowiedniej miękkości ciasta jest długie i dokładne wyrobienie oraz
          właściwe proporcje (niestety nie umiem ich podać, bo zawsze robie pierogi na
          oko).
          • ela.tu-i-tam Re: PS-z tej ilosci wychodzi ok 80 lub wiecej:) 09.11.04, 09:50
            mama_szefusia napisała:

> Ciocia mojego męża z Przemyśla w ten sposób robi pierogi i jej to

Moi rodzice oboje z Przemysla ! Moj przepis na pierogi prosto od mojej mamy,
            ktora juz starusienka i sama nie robi, ale jak ja jestem u niej to pomoze
            pokleic.

A system z "walkiem na kawalki" widzialam niedawno, robiony przez znajoma pania
            z Ukrainy - tez jej szlo piorunem, a ja podziwialam ze az.
    • Gość: Nina Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:38
      Według mnie najlepszy jest farsz w proporcji pół na pół ziemniaki i ser +
      podsmażona cebulka.
      A z racji tego ze tez nie mam maszynki, wszystko gniote tłuczkiem do ziemniaków
      i jest ok
      Pozdrowionka
      • Gość: wawa Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: *.spm.pl / 217.153.196.* 09.11.04, 16:29
        do ciasta dodaję trochę oleju, ciasto jest bardziej elastyczne
      • qubraq Re: Pierogi ruskie-debiut! 10.11.04, 22:46
        Ja robię ciasto tak jak Mama Szefusia - po pierwszym wałkowaniu płat leży
        przykryty żaeby nie przesychał zbytnio i przed wykrawaniem jeszcze raz wałkuję
        a farsz robie jak Nina, pół na pół z cebulka "zezłoszczoną" na maśle - zupelnie
        inny smak - raczej brak "absmaku" na ustach w czasie jedzenia.
        Pierogów nie wolno liczyć bo sie rozgotują!
        Andrzej
        • paratha Re: Pierogi ruskie-debiut! 11.11.04, 22:48
          > Pierogów nie wolno liczyć bo sie rozgotują!

no tak, zupelnie to logiczne...;)
    • 19asia81 Re: Pierogi ruskie-debiut! 16.11.04, 13:29
      hi Jest taka sprawa. robie pierożki długo. Zawsze to było tak, że moja siostra robiła ciasto a ja farsz. I wychodziły wspaniałe. Teraz jest tak, że moja siostra już nie robi ciasta a robi je mój narzeczony tylko, że on widizłą je u siebie w domku i u niego robi sie je: woda zimna i mąka. Niestety moim rodzicom ono jest za twarde, ale za to da się rozwałkować, zaś to ciasto mojej siostry: woda zimna, mąka i przeciśnięte przez praskę ziemniaki około 3 łyzki. Wychodziło bardzo delikatne. Nie trzeba było tych pierożków nawet gryżc same się rozpływały. Wada była taka, że nie nadawało się do wałkowania. I mam teraz dylemat jak zrobic ciasto, żeby było równie delikatne i dało się rozwałkowac. Zna ktoś jakiś przepis?
      • mala_mala Re: Pierogi ruskie-debiut! 16.11.04, 21:20
        gorąca woda z mąką, jak masa trochę ostygnie dodaje jajko i dalej wyrabiam,
        czasem jak nie zapomnę dodaję parę kropel oleju no i sól oczywiście :)
        ciasto zalewane gorącą wodą można bardzo cienko rozwałkować i dużo farszu
        władować do środka mniami
        i bardzo ładnie się sklejają
    • Gość: Minia Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: 62.233.202.* 16.11.04, 14:11
      Danusiu, ja jeszcze do nadzienia wracam: radziłabym dodać pokrojony w
      drobniuteńką kosteczkę i podsmażony troszeńkę boczek wędzony gotowany lub
      wędlinę o nazwie wędzonka chłopska. A co do twarogu, bez problemu nadają sie
      wszystkie sery przeznaczone do serników, czyli już przemielone. Próbowałam też
      z serkiem twarogowym campiny i wyszły rewelacyjnie. Babcia mojego męża do
      nadzienia dodaje też szczypiorek posiekany, ja eksperymentowałam z koperkiem
      (jakoś mi bardziej pasował) i w każdym wydaniu smaczek cikawszy.
      Cebulka wyłącznie na oleju (najzwyklejszym - słonecznikowym) i to wrzucona na
      zimny olej i dopiero włączamy gaz, doprowadzając ją do złocistości doskonałej.
      I cebulkę razem z olejem na którym się smażyła i boczuś wraz z wytopionym
      tłuszczkiem dodajemy do ziemniaczków i twarogu. ]
      pzdr
      • niedzwiedzica_sousie Re: Pierogi ruskie-debiut! 18.11.04, 11:27
        a czemu na zimny olej tę cebulkę? pierwsze słyszę!
    • Gość: chwalipieta Re: Pierogi ruskie-debiut! IP: *.kabel.telenet.be 17.11.04, 21:53
      Musze sie pochwalic , ze przeczytalam wczoraj watki o pierogach ruskich ,
      slinka mi ciekla i dzisiaj...zrobilam!
      Wzielam troszke ponad pol kubka maki , zagniotlam z goraca woda i lyzeczka
      oliwy ciasto
      Farsz wyszedl mi bardzo dobry mimo ze musialam uzyc serek homogenizowany bo
      bialego sera nie mam
      Dobrze , ze nie bylo gdzies ukrytej kamery przy walkowaniu sloikiem kawalkow
      ciasta i lepieniu :-)
      Zakladki przy lepieniu nie wychodzily wiec wpadlam na swietny patent
      ugniatania brzegow plastikowa rekojescia noza posiadajaca dziurke wiec i
      ciekawy wzorek wyszedl
      Pierogi(10 sztuk) wyszly duze , plaskie po ugotowaniu przypominaly meduzy i
      brzegi mialy przezroczyste
      Ale nie rozgotowaly sie !
      I musze powiedziec , ze byly przepyszne , bardzo pikantne i okraszone
      jeszcze dodatkoowo smazona cebulka , jogurtem i szczypiorkiem

Nastepnym razem sprobuje zrobic ciasto z jajkiem moze wyjdzie mi grubsze bo
      lubie grube ciasto najwazniejsze , ze wpadlam na pomysl jak lepic brzegi
      • Gość: Danusia debiut bardzo udany!!:-)-Dziekuje Wam:-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 12:14
        Serdecznie dziekuje wszystkim ,ktorzy mi pomogli w debiucie rusko-pierogowym:-
        )..Szczegolne podziękowania dla Eli:-)),z której to pomocy skorzystałam
        najwięcej.Pierogów wyszła mi liczba 48:-),żaden się nie rozkleił:-)),wprawdzie
        dzis mam odciski na dloniach od wałka ale było warto:-).Luby był wiecej niż
        zachwycony:-).Nie mogę sie nadziwić ,że mi wyszło:-)).Pozdrawiam.wdzieczna
        Danusia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka