damona 17.11.04, 16:11 poprosze o sprawdzone przepisy. Znalazlam kilka w internecie, ale np. dodatek czosnku mi nie pasuje. Moze lepsze beda z zielenina, pieczarkami... ale czym je zlepiac, zeby sie nie rozpadly? surowym jajkiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaroffnica24 Re: kotlet jajeczny 17.11.04, 16:15 Z pieczarkami, soją granulowaną, ugotowaną marchewką, ziemniakami - co chcesz możesz dodać. Jak lubisz to też trochę natki. A zlepia się tak jak sądziłaś, surowym jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 delikatne kotleciki 17.11.04, 16:19 8 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 4 ugotowane ziemniaki 4 łyżki śmietany bułka tarta sól+pieprz olej -> Jajka posiekać, dodać zmielone ziemniaki, śmietanę, przyprawy i surowe jajko. Wyrobić masę, uformowac kotleciki i optoczyć w bułce tartej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedada Re: kotlet jajeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 16:22 ja mam taki przepi 4 jajka ugotować zetrzeć na tarce jak najdrobniej do tego dodać jedną dużą bułkę namoczoną (i odciśniętą ) w mleku,+ jajko surowe i szczypiorek drobno posiekany wymieszać doprawić do smaku. opanierować najpierw w jajku rozbełtanym , a później w bułce tartej. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: kotlet jajeczny IP: 82.160.102.* 17.11.04, 17:34 podobnw w "klimacie" są jaja faszerowane natką pietruszki, pychota. Jajka ugotowane na twardo przecinamy wzdłuż skorupki, wybieramy wnętrze, mielimy przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, dużo zielonej natki pietruszki drobno posiekanej i trochę oleju roślinnego, wszystko wyrabiamy łyżką na jednolitą masę i nakładamy do skorupek (ciasno i odrobina farszu ma wystawać), panierujemy tartą bułeczka i na gorące, rozpuszczone w patelni masło, gdy ma kolor starego złota zdejmujemy, kładziemy na liściach sałaty i podajemy gorące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martini niezalog. Re: kotlet jajeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 00:17 Zrobiłam dzisiaj na kolację;) Z bułką przesadziłam, z nieznanych sobie powodów, i mało jajkami chciały smakować, ale odratowałam i, choć nie smakowały jajkami, nie smakowały również bułką;) Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: kotlet jajeczny 18.11.04, 18:50 wlasnie jestem w trakcie robienia. Przepisy troche modyfikuje wiec zobaczymy co wyjdzie. poki co mam posiekane jajka z natka pietruszki i koperkiem. a jajka faszerowane to jedna z moich ulubionych potraw:) Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: rozpadaja sie:((( 19.11.04, 10:19 Może tłuszcz nie był wystaczająco gorący? Odpowiedz Link Zgłoś
damona Re: rozpadaja sie:((( 19.11.04, 11:14 bedada napisała: > Może tłuszcz nie był wystaczająco gorący? bardzo mozliwe. Robilam tez za duze kotlety. Mniejsze sie tak nie rozpadaly. Odpowiedz Link Zgłoś