basiul 24.11.04, 07:29 a) TZW. SZARE Z SUROWYCH ZIEMNIAKÓW, b) KLUSKI ŚLĄSKIE C) KOPYTKA d) MOŻE ZNACIE TEŻ INNE CIEKAWE KLUSKI? ŻEBY BYŁO SZYBKO I SMACZNIE? POZDRAWIAM, BASIA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI 24.11.04, 08:53 święte kluski (zawsze wychodzą) 1. ugotowane ziemniaki przeciskasz przez praskę 2. robisz z nich na stolnicy koło 3. rysujesz na nim palcem krzyż (dzielisz na 4 części) 4. Jedną z ćwiartek odsuwasz, na to miejsce sypiesz kartoflankę 5. Dodajesz "usuniętą" część ziemniaków 6. wbijasz jajko 7. trochę solisz 8. wyrabiasz ciasto i robisz takie kluski jakie chcesz - najlepsze są małe kopytka z wałka o średnicy ok. 2 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI 24.11.04, 09:09 wersja na słodko, tak samo, tylko część ziemniaków, a właściwie większość, zastąpić białym serem ( twarogiem ) Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI 24.11.04, 13:41 bruno podal przepis na kluski slaskie z tzw dziurka ale mozna je tez jak kopytka robic i fakt ze wychodza zawsze. Moja rada: ziemniaki musza byc cieple wtedy kluski lepiej sie wyrabia ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI 24.11.04, 09:10 jeju, tylko mąka ma być normalna w tej wersji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yolka tzw. ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:44 z surowych ziemniaków, u mnie jest to potrawa regionalna i wszyscy je uwielbiają...mogę mieć problem z określeniem dokładnych proporcji, bo bardzo dużo zależy od ziemniaków. ok 1,5kg ziemniaków mąka luksusowa jajko cebula boczek wędzony lub surowy lub słonina, co kto lubi- zesmażyć na skwarki przyprawy...sól, pieprz, ziemniaki obrać i umyć. W przepisie oryginalnym powinno sie je utrzeć na drobnej tarce, ja troche to zmodyfikowałam i przepuszczam przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. zmielić też cebulę. odstawić na trochę i odlać sok króry się zbierze. Wbić jajko, posolić, popieprzyć, można dodać trochę gałki muszkatołowej i mieszając dodawać mąke. ciasto powinno mieć w miarę gęstą i lepka konsystencję, ja sprawdzam czy jest już ok wrzycając jedną kluske na wrzatek, jeśli się rozpadnie trzeba dodac jeszcze mąki. W międzyczasie zagotować spory garnek z osoloną wodą, kiedy zacznie wrzeć powoli wrzucać kluski (kładzione z talerza). kiedy całe ciasto zużyjemy, przestajemy gotować i zaczyna się przecedzanie. Małymi porcjami przelewać kluski na sito, płukać zimna wodą i przekładać do innego garnka lub inne sito. Kluchy są juz gotowe. teraz trzeba je przepiec na patelni z boczkiem, wg uznania na bardziej lub mniej chrupko, czasem trzeba jeszcze doprawić...i to cała filozofia...serwuje sie do nich kapustę kiszona ugotowaną, można tez przesmażyc z białym serem... myslę, że ujęłam wszystko...smacznego, bo to naprawdę pycha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yolka Re: tzw. ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 09:46 aha....i jeszcze jedno...to ciasto jest bardzo podobne jak na placki ziemniaczane, tylko gęstsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOJA Re: tzw. ziemniaczane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 14:44 JA te ztakie robie z tartych ziemnaiczkow a potem cebulka z bockziem albo ze słonikna potem sole i posypuje bialmym serem pycha mniammniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:48 wczoraj zrobiłam gnocchi (kopytka włoskie) 1 kg ziemniaków obrac i ugotowac w dobrze osolonej wodzie. Ugniesc porządnie i do ciepłych dodac 200 g mąki. Wyrobić . Zrobic kopytka (gnocchi sa owalne..) Do ziemniaków z mąką mozna dodać np szpinak (osmazomy z czsnkiem), albo oggotowane brokuły, albo buraki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI IP: *.acn.waw.pl 24.11.04, 09:49 to była ja. m. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli gałuszki 24.11.04, 10:49 1. gałuszki wegierskie: 1/2 kg maki 1 jajko woda (do pol szklanki) wyrobic mikserem na gladka, dosc zwarta mase, wrzucac na osolony wrzatek z dodatkiem 1 lyzeczki smalcu za pomoca sita do galuszek lub wylozyc ciasto na deske i nozem odkrawac drobne kawalki wprost do garnka z wrzatkiem. 2. Gałuszki śląskie fusate: 1/2 kg ziemniakow utrzec na tarce, przelozyc do plociennego woreczka, zeby woda odciekla, wode wylac, pozostala na dnie skrobie przelozyc do ziemniakow, 1 sredni ziemniak ugotowac i przecisnac przez praske polaczyc wszystko, dodac 2 lyzki maki pszennej, wyrobic ciasto. Wrzucac na wrzatek za pomoca deski i noza lub palcami (jak zacierki) Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI 24.11.04, 16:54 Po pierwsze to witam na forum, jestem tu dziś pierwszy raz :) Ja często robie dzieciom na śniadanie takie kluski: serek waniliowy (danone lub inny) jajko mąka (tyle, aby ciasto było bardzo gęste, no raczej na czuja Wszytsko ukręcić razem a nastepnie kaść na wrzątek małą łyżeczką maczaną w tymże. Podac ciepłe, mogą być polane masłem lub też bułeczką zrumieniona na maśle i posypane cukrem. Bardzo dobre aha, nazywam je "leniwsze" bo wymagaja mniej pracy niz podobne leniwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: JAK ZROBIĆ KLUSKI IP: *.spm.pl / *.spm.pl 24.11.04, 19:46 a ja do tych klusek sląskich (1-szy przepis) dodaję nadzienie z mięsa, jem wtedy polane roztopionym boczkiem i surówką z kapusty Odpowiedz Link Zgłoś