Dodaj do ulubionych

szybkowar - reaktywacja

29.11.04, 06:34
ubieglotygodniowy przepis na gulasz wolowy zmusil mnie do wyciagniecia tego juz cokolwiek zapomnianego sprzetu (choc indyk brunoscha w nim goscil z pol roku temu), zwlaszcza ze mieso mialo sie gotowac 4 godziny.
W efekcie gulasz wyszedl tak,ze moje dziecko do mies majacy spory dystans orzeklo, ze miesko pyszne.
W sobote powtorke zrobilem z wieprzowiny (schabu) i rowniez wynik wysmienicie kruchy.
Obserwuj wątek
    • Gość: mnkra Re: szybkowar - reaktywacja IP: 5.2.* / *.chello.pl 29.11.04, 07:05
      Wrocil rzeczywiscie do lask.Moj staruszek.bo z czasow PRL,spokojnie czekal
      dlugo zapakpwany w oryginalnym pudelku.Od dwoch lat nie wyobrazam sobie kuchni
      bez niego.Golonka, fasola,wszelkiego rodzaju gulasze zawsze w nim sa
      gotowane.Zawsze dusze w nim golabki 15 minut i juz sa gotowe.Potrawy sa
      soczyste i znacznie skraca sie czas obrobki termicznej
      • Gość: szopen Re: szybkowar - reaktywacja IP: 204.79.89.* 29.11.04, 08:10
        Ja urzadzenia uzywam bardzo czesto.
        Moze cierpliwych nie naleze.

Jedyna uwaga, jesli uzywa sie czesto warto chyba nabyc nowy.
        Technologia produkcji tych garnkow poszla do przodu bardzo daleko, nie sama
        idea ale wykonanie i niezawodnosc czesci. To dotyczy glownie zaworow
        bezpieczenstwa, uszczelek, blokad.

Do ostroznych naleze bez watpienia.
        • Gość: brunosch Re: szybkowar - reaktywacja IP: 217.11.133.* 29.11.04, 08:36
          Temu, co wymyślił szybkowar, należy dać Nobla. Może nie Pokojową Nagrodę Nobla,
          ale Kuchenną z pewnością.
          A ja szukam uszczelki do mojego SEBa - ze strachem myślę, co będzie jak mi się
          do końca rozlezie.
          • Gość: szopen Re: szybkowar - reaktywacja IP: 204.79.89.* 29.11.04, 08:42
            No wlasnie o takie problemy jak z ta uszczelka mi chodzi.

Ja bym z uszkodzona sie bal uzywac.
          • giezik Re: szybkowar - reaktywacja 29.11.04, 08:42
            bruno nie prowokuj, wszak wiesz co czasem zdarza sie z szybkowarami i co wynalazł Nobel
            • Gość: wini3 Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 09:23
              Stara uszczelka to brak szczelności czyli większe bezpieczeństwo. Ważny gwizdek-
              nie zgubić i nie zatkać! Też jestem miłośniczką szybkowaru. Mam PRL -owski , w
              części zaopatrzyłam się także w tamtych czasach/ uchwyty i uszczelki/ i pilnuje
              tych części jak oka w głowie,chociaż nęcą mnie te błyszczące, nowoczesne,
              bezpieczne.
              • Gość: szopen Re: szybkowar - reaktywacja IP: 204.79.89.* 29.11.04, 10:01
                Stara uszczelka (szczegolnie ciut naruszona) moze nagle w najmniej oczekiwanym
                momencie zawiesc na calej lini i puscic wszedzie.
                To moze spowodowac nagle wyrownanie sie cisnienia w srodku i dookola szybkowaru.
                Dla stojacych w poblizu konsekwencje maga byc kiepskie.

Ot wszysko
    • ka2 Re: szybkowar - reaktywacja 29.11.04, 10:10
      podchodzę do tego ustrojstwa jak pies do jeża
      a panikarą generalnie nie jestem
      teściowa zrobiła sobie kiedyś lifting przy pomocy pary, która wybuchła jej
      prosto w twarz
      może i nowa skóra ją odmłodziła ale jakim kosztem ;-)
    • camomille Re: szybkowar - reaktywacja 29.11.04, 10:16
      jestem od zawsze piewca wyzszosci szybkowarow nad zwyklymi garnkami.
      bez szybkowaru nie wyobrazam sobie zycia kuchennego, jak dla mnie niezbednik
      podstawowy do wszystkiego. mam dwa takie garnki, jeden jest 8 litrowy a drugi 4
      i fruwaja po kuchence na zmiane w miare potrzeb; mam rowniez takie bardzo
      solidne garnki z inoxu, (byly dosc drogie w zakupie ale to nie te niemieckie ze
      sprzedazy domokrazcowej, kupilam je normalnie w sklepie), sa dosc ciezkie i z
      bardzo grubym dnem, w ktorych gotowanie rowniez przebiega bardzo szybko, np
      ziemniaki gotuje w nich 8 min, prawie jak w szybkowarze. oszczednosc
      wszystkiego, a przedewszystkim czasu.
      mysle,ze warto zainwestowac w dobry sprzet, bo to jest jak z zarowkami
      energooszczednymi, splaca sie bardzo szybko co widac zreszta pozniej na
      fakturach energii.
      nie mam natomiast zadnych tefali i innych ingenio i wcale nie zamierzam sie w
      nie zaopatrywac, zastanawiam sie jednak nad nabyciem patelni tytanowej, moze
      juz ktos ma i opowie swoje plusy i minusy.
      • thiessa Re: szybkowar - reaktywacja 30.11.04, 00:06
        Wlasnie mialam zakladac taki watek. Czesto gotuje straczkowe i doszlam do
        wniosku, ze taka rzecz przydalaby sie w kuchni. Czy na cos szczegolnego trzeba
        zwracac uwage kupujac taki szybkowar? Czy jest to ten sam patent, czy one
        roznia sie jakimis szczegolami pomiedzy soba?
        • Gość: giezik Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 06:41
          ja - jak spora czesc piszacych - mam jeszcze stary PRL-owski. Ale jak pisze szopen nowoczesne są z jakiis bajerami, bardziej bezpieczne itp.
          To generalnie ma byc szczelny kocioł ot i cala filozofia
          • Gość: szopen Re: szybkowar - reaktywacja IP: 204.79.89.* 01.12.04, 04:23
            No ogolnie to szybkowar to jest taki szczelny garnek w ktorym w czasie
            gotowania panuje cisnienie wyzsze niz atmosferyczne.
            Jako ze temperatura wrzenia wody wzrasta wraz ze wzrostem cisnienia w
            szybkowarze woda gotuje sie w temperaturze wyzszej niz 100 stopni Celcjusza i
            to wlasnie powoduje ze gotowane produkty gotuja sie szybciej.
            (ugotowanie czegos jest funkcja temperatury i czasu)

W tych nowych szybkowarach nie ma jakichs rewelacyjnych bajerow.
            Glowne zmiany w stosonku do dawnych to:
            - bardziej niezawodny zawor bezpieczenstwa, zwykle nie "topikowy" jak dawniej
            ale na sprezynke co powoduje ze moze byc uzyty wielokrotnie, dodatkowo wylot
            tego zaworu powinien byc skierowany tak by eventualne otwarcie nie poparzylo
            stojacej obok osoby.
            (czasem takie zawory sa dwa)
            - bardziej niezawodna blokada nie pozwalajaca na otwarcie garnka jesli w
            srodku cisinie jest dalej powyzej cisnienia na zewnatrz.
            - lepsze uszczelki.
            - inne rozwiazanie zamykania pokrywki (zwykle bagnetowe tzn pokrywke nalezy
            przekrecic by ja otworzyc).

Poza tym to garnek dziala tak samo.

Co do oszczednosci gotowania w szybkowarze to nie tylko czas sie oszczedza.
            Jako, ze gotowanie trwa krocej, zamkniety garnek nie traci az tak duzo energi
            (po zagotowaniu wystarczy bardzo maly ogien) wiec i zuzycie energi (gaz lub
            prad) tez jest duzo mniejsze.

Z ciekawszych pomyslow ktore widzialem w sklepie to zestaw chyba 3 roznej
            wielkosci garnkow z jedna pasujaca do wszystkich pokrywka. To daje 3 roznej
            wielkosci szybkowary.

Aczkolwiek ja i tak kupilem pojedynczy.
    • Gość: przestraszona Re: szybkowar - reaktywacja IP: 213.17.230.* 01.12.04, 10:04
      Wszelkie usprawnienia techniczne od samochodu po kuchnię bardzo lubię i stosuję
      w miarę możliwości finansowych. Na szybkowarze się zacięłam i już. Mikrofalówka
      tak. Szybkowar nie. Ot i co...
      Że promieniowania niw widać, a para pod ciśnieniem rozwala klienta razem ze
      ścianami w 1 sekundę? Chyba to mnie tak idiotycznie paraliżuje. I nawet moje
      uwielbienie dla szybkich kuchennych rozwiązań w tej kwestii nie przeważa.
      Szybkowaru nie mam, chociaż znam domy, w których od wielu lat są i wszyscy
      jakoś żyją...:)
      • Gość: wini3 Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 12:55
        Żyję z szybkowarem ok.35 lat. Znam jeden przypadek kiedy gotowana w nim kasza
        na wigilię eksplodowała, zdemolowala kuchnię i uniosła dach domu, tak że w
        trybie przyspieszonym rodzina przenosiła się do nowego.Na szczęście nie było w
        kuchni nikogo. Nie gotuję w nim nic co mogłoby zatkać otwór i nie dopuszczam do
        obsługi męża - / znany technik!/
        Proponuję wpisywać znane przypadki kiedy szybkowar eksplodował, będziemy mieć
        skalę zagrożenia. Myślę, że może jeszcze ktoś zna podobny przypadek ale nie
        więcej. Uważam na odpowiednią obsługę i jestem absolutną fanką tego gara
        i polecam . O wiele bardziej przydatny w kuchni niż mikrofalówka.
        • vanella Re: szybkowar - reaktywacja 01.12.04, 13:06
          ale gdzie kupić? w markecie? ile (mniej więcej) kosztuje taki nowy
          technologicznie? szopen?
          • Gość: szopen Re: szybkowar - reaktywacja IP: 204.79.89.* 02.12.04, 01:59
            No tu niestety chyba nie bede mogl pomoc bo mieszkam daleko od szosy.
            Z tego co pamietam to tu u mnie nie byla to jakas zawrotna suma.
    • Gość: Hanna Re: szybkowar - reaktywacja IP: 64.213.237.* 02.12.04, 02:07
      Jakos nie moge sie na to odwazyc!!
    • agata781 Re: szybkowar - reaktywacja 02.12.04, 11:41
      Jak mojej siostrze 19 lat temu prawie wybuchł w twarz to mama przestała go
      używać.
    • solley Re: szybkowar - reaktywacja 02.12.04, 12:24
      Szybkowara używam od kilku lat i bardzo go sobie chwalę.
      Faktycznie duża oszczędność czasu i energii.Ziemniaki gotuję
      8-10minut,zupy jarzynowe też tyle,ogólnie świetny wynalazek.
      Przestrzegając wskazówek dotyczących gotowania w nim,nic złego
      się nie zdarzy.Polecam.
      • Gość: js Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:45
        a czy rosołek z takiego ustrojstwa wychodzi tak samo dobry jak z normalnego
        gara, w którym "pyka" sobie w niedziele od rana? Bo jak tak, to zainwestuję.
        • Gość: PERRY Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 12:58
          mozesz spokojnie zainwestowac, ale moze w duzy szybkowar, taki na 8 litrow,
          zeby sie tam cala zawartosc rosolku zmiescila. nie dosc, ze wychodzi pyszny to
          jeszcze duzo szybciej, a on tam w srodku, nie boj sie, tez bedzie sobie powoli
          pykal, pozdrawiam
    • Gość: japi Re: szybkowar - reaktywacja IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.04, 18:20
      Bardzo ważne jest przestrzeganie reguł. Szybkowar nalezy postawic na mocnym
      ogniu lub zrodle ciepla, a kiedy zacznie gotowac zmniejsza sie lub odcina
      cieplo. Nie wolno , zeby szybkowar tak sobie stal bez kontroli. Nalezy
      bezwzglednie przestrzegac spraw zwiazanych z rozprezaniem pary. Czyscic
      okresowo zawory. trudno, ale wymaga troche zachodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka