jswm 17.12.04, 21:12 właśnie zabrałam sie za robotę, wszystko przygotowane, tylko nie wiem zalewać samym sokiem czy dodajesz oliwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytryniec Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe 17.12.04, 22:58 Zrobiłem śledzie i mam takie uwagi: 1.cytryne trzeba koniecznie obrać bez białego,bo robią się gorzkie a nie kwaśne 2.śledzie w pojemnikach liczyć jako 1/2 bo podają wagę np.1kg ale Z WODĄ Ogólnie rzecz biorąc to mają być śledzie o smaku cytrynowym,a mnie wyszły wiórki cytrynowe dodatkiem zagubionego w słoju śledzia.Ale i tak je wrąbałem,bo jak nie uciekają to znaczy,że są zjadliwe. Jacku,a co robisz z farfoclami z cytryny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 01:32 jutro przymierzam się do produkcji śledzi cytrynowych wg Jacka 1F i po przemyśleniu nie wiem czy nie lepiej użyć limonek ze względu na cieniutką i delikatniejszą skórkę ? a jeśli cytryny to raczej są lepsze do pozbywania się białego " podskórka" , te które mają cienka i gładką skórę niż te gatunki cytryn ze skórą jak na byku Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe 18.12.04, 08:36 śledzie mam Lisnera w kubełkach, solone, moczyłam w wodzie całą noc, cytryny obrane , wyciśnięte i co dalej? co z tą oliwą vs olejem? ratunkuuuuu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 09:38 cierpliwością nie grzeszę :( w końcu polałam śledzie 2 łyżkami oleju z pestek winogron i dopiero wtedy sokiem z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe 18.12.04, 14:13 Ja bardzo przepraszam , ze dopiero teraz - ale BTW Kochani, wszystko bylo jasno napisane w przepsie :-)))) Jesli nie, to przepraszam. Tylko cytryna, nie limonka - inny zupelnie smak. Oliwa na wierzch sloika, tylko jesli stoja dluzej niz 1-2 tygodnie. Nie ma u mnie zadnych farfocli z cytryny :-0, bo tylko skoreczki zolte i sok wycisniety... Sypac warstwe zoltych skorek i dodawac na warstwe gozdziki, a z zabraknie albo sledzi albo skorek.... bo soku to raczej nie zabraknie. Z 2 lyzeczkami oleju...? Czemu ni, tez sprobuje jeden sloik tak :-)) Ja nie daje, ale moze bedzie super też ? Wlasnie zabieram sie zaraz za obieranie...:-( skorek. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 14:23 dzięki :) wątpliwość co do oleju pojawiła się po przeczytaniu którejś z Twoich wypowiedzi gdzie na pyt z czym je podajesz odpowiedziałeś , że zostaje na nich trochę oleju ze sloika ale ,że można dodatkowo polać Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: do jacek1f - śledzie cytrynowe 18.12.04, 14:27 Nooo, ale potem odpowiedzialem i sprostowalem... Ale nic to! Beda dobre i tak, bo sobie przypomnailem ze ta oliwa i tak na wierzch wyplywa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś