chatka_ 23.12.04, 09:08 Poprosze o sprawdzony przepis na jadalne pierniczki choinkowe, z tych co mam zawsze wychodza mi kamienie :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apolka Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 09:44 Jak taki pierniczej powisi parę dni to nie dziw się, że wyschnie. Zaden przepis nie zagwarantuje Ci miękkości pierników NA choince. Możesz zrobić cieńsze, będą się łatwiej kruszyć :o) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 09:50 Pierniczki maja bardzo dlugi okres trwalosci, zreszta jak wszytkie ciastka, nieprawdaz? W niektorych przepisach jest napisane, ze zmiekna po miesiacu, nigdy tak jednak nie bylo, zrobily sie kruche dopiero wtedy jak wolki sie do nich dobraly ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 10:05 Tu jest sprawdzony przepis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=777&w=18456466 Te pierniczki są płaskie i raczej kruche niż miękkie, ale absolutnie przepyszne i nadają się do jedzenia następnego dnia po upieczeniu. Wisząc na choince miękną i aż się chce je obgryzać! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 10:11 Slicznosci, dziekuje! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18456466&a=18456466 i przepis forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18456466&a=18519419 Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 10:16 Nie ma sprawy. I głową ręczę, że to działa! Od 4 (albo i 5...) lat piekę z ok. 3 kg ciasta i wszystko schodzi na pniu. Oczywiście nie wszystkie wiszą na choince ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 11:24 Prawdaż..., ale sposób przechowywania jest niezwykle istotny, co innego zamknąć pierniczki w szczelnym pudełku, a co innego rozwiesić na choince..., inny przykład (może bardziej obrazowy): to jak szybko wyschnie pranie zależy nie tylko od tego, z czego (jakich włókien) się składa, ale (przede wszystkim), od tego, w jaki sposób jest pozostawione do wyschnięcia (zwinięte w tłumok czy rozwieszone), nieprawdaż? pozdrawiam świątecznie, a Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 11:51 Ależ oczywiście, że tak. Ustaliłyśmy już kiedyś, że nasze pierniczki baaardzo się różnią. Twoje to takie jakby "Katarzynki": grube, twardawe, ale w środku mają bąbelki powietrza. Moje bardziej przypominają tzw. pierniczki "ikeowskie": są płaskie (ciasto wałkuję maksymalnie na 5 mm) i przypominają raczej kruche ciasteczka. Różnie się też zachowują: moje są kruche, dość łamliwe, ale też na początku trudno je ugryźć. Po jednym-dwóch dniach spędzonych na choince robią się bardziej miękkie i jeszcze pyszniejsze: jeszcze nigdy nie dotrwały końca Świąt. Nie wiem jak się zachowują Twoje, bo nigdy takich nie robiłam. Btw ja w puszkach trzymam tylko te, które mają być naprawdę długo przechowywane. Kilka dni luzem im nie szkodzi zupełnie. Być może (odwołując się do Twojego porównania z praniem) możnaby powiedzieć, że nawet jeśli suszymy je w ten sam sposób, na przykład rozwieszone na tej suszarce, w innym tempie schnąć będzie gruby sweter i tiulowy szal. Pozdrawiam bardzo bardzo! D. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 12:54 moja odpowiedź skierowana była głównie do chatki :o), jej post był trochę ... ;o) z Twojego przykładu (prania) raczej nic nie wynika gruby sweter schnie dłużej - cienkie pierniczki - schną dłużej, czyli brak analogii :o) Generalnie chodziło mi o to, że pierniczki, wisząc na choince obsychają, może jedne dłużej, inne krócej, ale wcześniej czy później wyschną wszystkie, to kwestia kilku, kilkunastu dni. Ja, prawdę mówiąc, pierniczki na dobre zaczęłam robić w tym roku, wcześniej to były tylko takie próby, kilka sztuk z resztek ciasta, więc nie mam jakichś większych doświadczeń. Zdecydowanie wolę duży piernik :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 13:03 No dobra. Sweter był bez sensu. Szczególnie, że moje pierniczki nie schną! One trochę miękną, a potem osiągają jakiś taki constans, w którym utrzymują się bardzo długo (piekąc tegoroczne, znalazłam w pudle, w którym pierniczki trzymam kilka zapomnianych sztuk z zeszłego roku: test wykazał, że właściwie nie różnią się w smaku; no może trochę, ale to wynika chyba raczej z naturalnej ewolucji przepisu ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: PIERNICZKI jadalne 23.12.04, 16:04 :))))))))) Dziewczyny! Wesolych! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: PIERNICZKI jadalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:37 kupiłam sobie teflonowe foremki w kształcie serduszek do wylewanego ciasta i mam problem z głowy. Pierniczki są jadalne, miękkie, można je przełożyc powidłami, bardzo smaczne. tyle ze mają jedno przeznaczenie- nadają się jedynie do jedzenia, na choinke niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś