Gość: burczywbrzuchu IP: *.bas2.srl.dublin.eircom.net 10.01.05, 12:10 Witam. Mam troche mielonego w zamrazarce (wolowe). Mojej rodzinie znudzily sie juz kotlety mielone i spaghetti. Macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 12:16 mielone do miski (nie wiem ile masz ale proporcje sobie dobierzesz) do tego wrzuc kapuste kiszona, jajko, sol pieprz, cebule w kostke podpieczona na masle, jakies ziola np. majeranek ale moze byc bazylia..., troszke bulki tartej, czosnek rozgnieciny, wyrobic, uformowac kulki , podpiec je troszke na masle i wrzucic do rondla, zalac sosem pomidorowym z kartonu (przetarte pomidory) podlac rosolem i dusic, na koncu podprawic smietana z odrobina maki (lekko zagescic sos) i podawac z kasza gryczana lub jeczmienna biala, mozna do tego jako dodatek podac buraki cwiklowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burczywbrzuchu Re: mielone + ... brak pomyslow IP: *.bas2.srl.dublin.eircom.net 10.01.05, 12:20 mielone z kiszona kapusta??? nie wpadlabym na to, ale brzmi ciekawie! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f z greckiego wątku - keftedes :-) 10.01.05, 12:20 Keftedes - małe pachnące mielone; Do mięsa dodajemy trochę bułki i jajko całe, miętosimy, dodajemy kumino (to ten smak właśnie!), oregano, pieprz, sól (ja dodaje sos sojowy...), cynamonu szczyptę i pół natki pietruszki (drobniutko skrojonej) - miętosimy (aha, można trochę mięty dodać - jak kto lubi). Robimy kuleczki - powinny być wielkości orzecha włoskiego, nie większe! Czasem się obtacza w mące, czasem nie. Ja nie obtaczam. Na oliwie smażymy mocno na początku, potem zmniejszamy ogień. Powinny być na brąz. Podajemy gorące z tzatzikami (to raz) lub robimy sosik pomidorowy z pomidorów z puszki podziabanych i doprawionych i zalewamy na talerzu już to dwa). I duza lampa wina! :-)) Jak zostana, to i na zimno jako przekąska są świetne.............." Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 13:00 nie rozwalą się te kulki? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f do Niedźwiedzicy 10.01.05, 13:13 Jezeli to było pytanie do kulek greckich, to nigdy nikomu sie nie rozwalaja, bo jak w normalnych jest i buła i jajo:-) "...Do mięsa dodajemy trochę bułki i jajko całe, miętosimy, dodajemy kumino (to ten smak właśnie!), oregano, pieprz, sól (ja dodaje sos sojowy...), cynamonu szczyptę i pół natki pietruszki (drobniutko skrojonej) - miętosimy (aha, można trochę mięty dodać - jak kto lubi). Robimy kuleczki - powinny być wielkości orzecha włoskiego, nie większe!...." Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 13:21 niedzwiedzica_sousie napisała: > nie rozwalą się te kulki? odpowiedzial ci jacek co do jego przepisu co do mojego odpowiadam ja, nigdy sie nie rozwalaja, jest jajko i jest bulka ale bulki na kilo miesa i pol kg kapusty moze 3 lyzki bulki, ja te kulki zawsze robie na tzw "oko" :) przepis ten znalazlam pare lat temu w poradniku domowym, troche go uzdatnilam ale jest swietny, zajadamy sie nie tylko my w domu ale jest dla mnie rowniez szybkim daniem na gosci ktorzy mniej wiecej przyjda czyli moga miec 2godzinny poslizg , a zatem odgrzanie nie jest problemem smakuje zarowno polakom jak i austriakom (a u nich kasza to towar nieznany) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 12:21 1/2 kg mielonego wołowego 1 peczek posiekanego koperku 1 torebka ugotowanego ryżu 2-3 łyżki bułki tartej a jeszcze lepiej zmielonego czerstwego razowego chleba 1 l bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów pelati, lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego posiekana bazylia szczypta cukru, sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka oliwy 1 jajko, 2 roztarte z solą ząbki czosnku Masa mięsna: mielimy dodatkowo ugotowany ryż (niekoniecznie) dodajemy do mięsa razem z przyprawami, jajkiem, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Sos: na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidory lub koncentrat,czosnek, cukier, powoli dolewamy bulion. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy gaz na ledwo, ledwo - i wrzucamy miesne kulki. Niech się pobulgocze tak z 25 min. Mąka z kulek powinna zagęścić sos - jeśli nadal jest za rzadki - zagęszczamy mąką ziemniaczaną zmieszaną z zimną wodą - ostrożnie aby nie wyszedł kisiel. Doprawiamy do smaku i przed podaniem posypujemy poszatkowaną bazykią. Można rozprowadzić sos dobrej jakości śmietaną - mamy wówczas z banieczki zagęszczanie mączką, za to kalorii znacznie więcej...))) Możemy podać z ryżem, makaronami, ziemniaczkami, pieczywem. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 może kartacze/cepeliny 10.01.05, 12:23 www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+stole/kartacz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepa Re: mielone + ... brak pomyslow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 12:33 Dużą cebulę posiekać,zmiażdżyć 2 ząbki czosnku,zeszklić na oleju.Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor.Dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego.sól,pieprz.Dokładnie wymieszać.Do tego wrzucamy teraz osączony z zalewy groszek i kukurydzę,mieszamy i dusimy ok.5 min.Podajemy z ryżem.Proste,ale smaczne,moje kilkuletnie dzieci to lubią.Dobre na szybki obiad albo kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burczywbrzuchu Re: mielone + ... brak pomyslow IP: *.bas2.srl.dublin.eircom.net 10.01.05, 12:38 Ah, pepa, przypomnialas mi ulubiona potrawe mojego meza! z tym ze on jeszcze dodaje fasolke czerwona - z puszki albo (najlepiej) ugotowana. Do tego dosc sporo przyprawy do potraw meksykanskich. Dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 12:40 Pierogi z miesem i kapusta kiszoną, dobre tez jako nadzienie nalesnikow. - potrzebujesz tyle kapusty co miesa, posiekaj ja drobno noze i obgotuj az zmieknie, nastepnie przepusc przez maszynke do miesa i odcisnij sok - dodaj mieso + duuzo pieprzu No i nadzienieg gotowe. Ja uwielbiam wlasnie z wolowym ktore jest z natury miesem suchym. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: mielone + ... brak pomyslow 10.01.05, 14:23 Może gołąbki? Albo pieczeń rzymska (klops)? Klopsiki w dowolnym sosie? Nadziewana papryka? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:cufta 10.01.05, 14:29 się mi jeszcze przypomniało: cufta w sosie czosnkowym Przygotowanie: 1 godz Trudność: łatwizna Składniki na 4 porcje • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego • 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, ostra czerwona papryka • Sos: 3 łyżki masła, 10 zabków czosnku, 4 łyzki maki • 1/2 szkl bulionu wołowego Knorra, 1/2 szkl mleka, sól, pieprz Etapy przygotowania 1. Siekamy cebule i czosnek, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki - dodajemy do mięsa i przyprawiamy papryką, solą i spora ilością pieprzu. 2. Sos: na gorącym maśle podsmażamy posiekane ząbli czosnku, oprószamy je mąką, zalewamy zimnym bulionem i mlekiem (aby nie powstały grudki). Raz zagotowujemy, doprawiamy sola i pieprzem. 3. Z masy mięsnej formujemy krótkie i grubie kiełbaski i władamy do sosu na 30 min przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś