Dodaj do ulubionych

Lukier, ale...

18.01.05, 16:20
...nie taki, jak do pierniczków, a także żaden z tych, które znalazłam przez
wyszukiwarkę FK ( żeby nie było, że nie szukałam ;-))
No więc chodzi mi o przepis na taki lukier, jakim polukrowany jest
najczęściej sernik krakowski (taki z cukierni). Lukier ten ma gestą, płynno-
mazistą konsystencję, jest mokry, ale nie spływa z ciasta.
Jeśli ktoś wie o co mi chodzi proszę o odtajnienie receptury. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: Lukier, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 16:46
      Musisz tak utrzeć lukier,żeby miał konsystencję ciasta naleśnikowego( mniej
      więcej).
      • Gość: figa9 Re: Lukier, ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.05, 21:41
        Hmmm, chyba jednak nie o to chodzi, bo, jak robię lukier, to on zawsze ma taką
        konsystencję , jak piszesz. Tak sobie myślę, czy oni nie robią go np. jakoś na
        goraco?
        • Gość: g Re: Lukier, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:12
          lukier na zimno,ucierany-cukier puder ucierasz z sokiem cytrynowym
          lukier gotowany-30dag cukru ,125ml wody,pół łyżki octu
          • Gość: g Re: Lukier, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:23
            gotujesz ,aż kropelka syropu zostawi kapiąc taką "nitkę",potem chłodzisz
            troszkę i niestety ,tak samo jak ten na zimno ,trzeba ucierać(ale jeszcze
            ciepły).Powinien zacząć robić się biały.Jeśli za szybko gęstnieje dodaj ciut
            wody,albo soku z cytryny.
            Można też zrobić z białek z cukrem,ale nie wiem jak:)
            • Gość: figa9 Re: Lukier, ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.05, 22:30
              Baaardzo Ci dziękuję! Spróbuję zrobić, może wyjdzie taki jak mi się marzy ;-)
              • Gość: g Re: Lukier, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:34
                aaaaaaa,ocet dodajesz,jak już się cukier rozpuści.powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka