Dodaj do ulubionych

Cebula nadziewana: czym i jak?

01.02.05, 00:16
Jakieś pomysły? Miałam przepis, ale się zapodział w przestrzeni kosmicznej...
chyba go nie znajdę tak prędko. Outcook zjadł mi wszystkie przepisy :-(
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 00:22
      Miesem z ryzem (jak golabki)
      miesem ze smazona cebulka ;-)
      kasza gryczana lub ryz z pieczarkami i cebulka (pieczarki i cebula z farszu
      podsmazone)
      Mozna dusic w bulionie, smietanie albo jakim sosie (pomidorowy?, a moze beszamel?)

• cynamoon6 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 00:23
        Oj oj, za szybko.
        Dawno nie robilam, ale cos tam pamietam. Ze sie podduszalo a potem do
        piekarnika.I chyba mozna posypac startym serem.
        • dispell Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 01:10
          Właściwie to farsz pasuje każdy, myślę, że bardziej Ci chodzi o wstęne
          przygotowanie cebul do faszerowania:
          po obraniu z łupin ścina się wierzchy od strony łodygi i wydrąża (doskonała do
          tego celu jest łyżeczka do wycinania kulek z owoców) tak aby pozostawić ścianki
          grubości co najmniej takiej jak w adekwatnie robionych paprykach. Wkładamy
          cebule do wrzątku z solą i odrobiną cukru, na góra 3-4 minuty. Schładzamy,
          osączamy, faszerujemy. Przed faszerownaiem możemy jeszcze dodatkowo oprószyć
          przyprawami. Generalnie takie cebule się zapieka pod serem lub beszamelkiem,
          ale myslę, że inne sosy na bazie beszamelu również są dobre. :-)
    • giezik luna, a moze jakims ... 01.02.05, 07:09
      naszym serem - oscypkiem, bryndzą. tylko zestaw ziół trzeba by wykombinować
    • evamarija Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 08:01
      A sos mozna zrobic z wody w ktorej podgotowalas cebule: wystarczy dodac
      smietane i przeprawy ktore chcesz.
    • paprotka-gd Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 13:39
      Mam ochotę zrobić cebulę faszerowaną suszonymi grzybami , nie mogę tylko
      znależć przepisu . Wstępnie kombinuję tak by ugotować grzyby , posiekać je ,
      dodać przesmazoną cebulę , kaszę jęczmienną , surowe jajo do sklejenia farszu ,
      sól i sporo czarnego pieprzu . Jednak czegoś mi tu jeszcze brakuje . może
      ktoś z Was robił taki lub podobny farsz ?
      • Gość: ankaj46 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:15
        ja do cebuli faszerowanej dodajetroche galki muszkatolowej tak jak ido zupy
        cebulowej
        • paprotka-gd Re: ankaj 01.02.05, 15:34
          dzięki za przypomnienie :) właśnie brakowało mi czegoś z przypraw , gałka
          muszkatołowa to jest to , co jeszcze powinnam dodać
    • siostraheli z karmelem? 01.02.05, 14:30
      Znalazlam cos takiego, mniejsza o farsz, to jak do golabkow czyli z ryzem, lub
      bez, jak karminadle: Cebule wypelnic farszem, na duzej patelni rozgrzac smalec
      (1 lyzka) i usmazyc cukier na brazowo (1/2 lyzeczki), dodac pol szklanki
      bulionu z kostki, nastepnie ulozyc faszerowane cebule i dusic na malym ogniu 25-
      35 minut, sos od duszenia zagescic maka rozprowadzona 2 lyzkami wody, dodac sok
      z cytryny, dporawic sola i pieprzem.
      • mnkra a moze nadziewane tak? 01.02.05, 15:29
        odetnij od gory z cebuli "pokrywki",wydraz srodki,tak aby pozostal brzeg okolo
        1 cm.Pokroj odciete i wydrazone czesci cebuli,dokladnie zagniec mieso mielone z
        jajem,bulka tarta i przyprawami/ja dodaje jeszcze rozmaryn/.mozesz dodac do
        masy lyzke lub 2 kaparow/jak lubisz/Wypelnij cebule przygotowanym farszem,mocno
        ugniatajac.Rozgrzej patelnie z tluszczem.Uloz cebule strona z nadzieniem do
        dolu.Smaz na srednim ogniu ok. 4 minuty.Nastepnie zdejm cebule z patelni.Na tym
        samym tluszczu zeszklij posiekana cebulke.Na sitku osacz pomidory z puszki/moga
        byc swieze/,pokroj w kostke i dodaj do cebuli,dodaj 1/2 szklanki bulionu,krotko
        pogotuj,dopraw sola pieprzem i bazylia i zrob sos.wloz do sosu cebule
        nafaszerowane,przykryj i dus na malym ogniu jeszcze okolo 30 minutJesli sos
        odparuje uzupelnij go zalewa z pomidorow.Smaczne sa z purre z ziemniakow lub z
        ryzem dlugoziarnistym ugotowanym na sypko.
        • Gość: Qcharzowa pieczarkami IP: *.ryder.krakow.pl 01.02.05, 15:34
          cebula, pieczarki, tarta bułka, masło,rosół w kostce, sol, pieprz.
          Cebulę obrac, gotowac w osolonej wodzie ok. 5 min. Ostudzic, wydrazyc,
          pozostawiajac 3 zewnetrzne warstwy. Wydrazony miazsz i pieczarki drobno pokroić
          i podsmazyc na masle. Wymieszac z tarta bulka, sola, pieprzem. Farsz włożyć do
          cebuli. Ujozyc ją w garnku, podlac bulionem, polac maslem, zapiekac 40 min w
          temp. 180 st.
    • ampolion Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 16:52
      Włóż do upieczonych "miseczek" cebulowych chili co carne.
      A może dla koloru dodać na tależ faszerowane czerwone papryki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka