lunatica 01.02.05, 00:16 Jakieś pomysły? Miałam przepis, ale się zapodział w przestrzeni kosmicznej... chyba go nie znajdę tak prędko. Outcook zjadł mi wszystkie przepisy :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cynamoon6 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 00:22 Miesem z ryzem (jak golabki) miesem ze smazona cebulka ;-) kasza gryczana lub ryz z pieczarkami i cebulka (pieczarki i cebula z farszu podsmazone) Mozna dusic w bulionie, smietanie albo jakim sosie (pomidorowy?, a moze beszamel?) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 00:23 Oj oj, za szybko. Dawno nie robilam, ale cos tam pamietam. Ze sie podduszalo a potem do piekarnika.I chyba mozna posypac startym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 01:10 Właściwie to farsz pasuje każdy, myślę, że bardziej Ci chodzi o wstęne przygotowanie cebul do faszerowania: po obraniu z łupin ścina się wierzchy od strony łodygi i wydrąża (doskonała do tego celu jest łyżeczka do wycinania kulek z owoców) tak aby pozostawić ścianki grubości co najmniej takiej jak w adekwatnie robionych paprykach. Wkładamy cebule do wrzątku z solą i odrobiną cukru, na góra 3-4 minuty. Schładzamy, osączamy, faszerujemy. Przed faszerownaiem możemy jeszcze dodatkowo oprószyć przyprawami. Generalnie takie cebule się zapieka pod serem lub beszamelkiem, ale myslę, że inne sosy na bazie beszamelu również są dobre. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik luna, a moze jakims ... 01.02.05, 07:09 naszym serem - oscypkiem, bryndzą. tylko zestaw ziół trzeba by wykombinować Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 08:01 A sos mozna zrobic z wody w ktorej podgotowalas cebule: wystarczy dodac smietane i przeprawy ktore chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 13:39 Mam ochotę zrobić cebulę faszerowaną suszonymi grzybami , nie mogę tylko znależć przepisu . Wstępnie kombinuję tak by ugotować grzyby , posiekać je , dodać przesmazoną cebulę , kaszę jęczmienną , surowe jajo do sklejenia farszu , sól i sporo czarnego pieprzu . Jednak czegoś mi tu jeszcze brakuje . może ktoś z Was robił taki lub podobny farsz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaj46 Re: Cebula nadziewana: czym i jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 15:15 ja do cebuli faszerowanej dodajetroche galki muszkatolowej tak jak ido zupy cebulowej Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: ankaj 01.02.05, 15:34 dzięki za przypomnienie :) właśnie brakowało mi czegoś z przypraw , gałka muszkatołowa to jest to , co jeszcze powinnam dodać Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli z karmelem? 01.02.05, 14:30 Znalazlam cos takiego, mniejsza o farsz, to jak do golabkow czyli z ryzem, lub bez, jak karminadle: Cebule wypelnic farszem, na duzej patelni rozgrzac smalec (1 lyzka) i usmazyc cukier na brazowo (1/2 lyzeczki), dodac pol szklanki bulionu z kostki, nastepnie ulozyc faszerowane cebule i dusic na malym ogniu 25- 35 minut, sos od duszenia zagescic maka rozprowadzona 2 lyzkami wody, dodac sok z cytryny, dporawic sola i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra a moze nadziewane tak? 01.02.05, 15:29 odetnij od gory z cebuli "pokrywki",wydraz srodki,tak aby pozostal brzeg okolo 1 cm.Pokroj odciete i wydrazone czesci cebuli,dokladnie zagniec mieso mielone z jajem,bulka tarta i przyprawami/ja dodaje jeszcze rozmaryn/.mozesz dodac do masy lyzke lub 2 kaparow/jak lubisz/Wypelnij cebule przygotowanym farszem,mocno ugniatajac.Rozgrzej patelnie z tluszczem.Uloz cebule strona z nadzieniem do dolu.Smaz na srednim ogniu ok. 4 minuty.Nastepnie zdejm cebule z patelni.Na tym samym tluszczu zeszklij posiekana cebulke.Na sitku osacz pomidory z puszki/moga byc swieze/,pokroj w kostke i dodaj do cebuli,dodaj 1/2 szklanki bulionu,krotko pogotuj,dopraw sola pieprzem i bazylia i zrob sos.wloz do sosu cebule nafaszerowane,przykryj i dus na malym ogniu jeszcze okolo 30 minutJesli sos odparuje uzupelnij go zalewa z pomidorow.Smaczne sa z purre z ziemniakow lub z ryzem dlugoziarnistym ugotowanym na sypko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa pieczarkami IP: *.ryder.krakow.pl 01.02.05, 15:34 cebula, pieczarki, tarta bułka, masło,rosół w kostce, sol, pieprz. Cebulę obrac, gotowac w osolonej wodzie ok. 5 min. Ostudzic, wydrazyc, pozostawiajac 3 zewnetrzne warstwy. Wydrazony miazsz i pieczarki drobno pokroić i podsmazyc na masle. Wymieszac z tarta bulka, sola, pieprzem. Farsz włożyć do cebuli. Ujozyc ją w garnku, podlac bulionem, polac maslem, zapiekac 40 min w temp. 180 st. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Cebula nadziewana: czym i jak? 01.02.05, 16:52 Włóż do upieczonych "miseczek" cebulowych chili co carne. A może dla koloru dodać na tależ faszerowane czerwone papryki? Odpowiedz Link Zgłoś