IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 15:16
Obserwuj wątek
    • Gość: Sawa Re: melon IP: 157.25.128.* 07.06.02, 16:05
      Melon jest bardzo smacznym owocem. Można go konsumować pod różnymi postaciami.
      Ja nanczęściej traktuję go jak deser i dodaję jakiś dobry alkohol.
      Pozdrawiam
      Sawa
      • Gość: nube Re: melon IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 18:11
        Potwierdzam. Najlepiej z koniakiem.

Ja w prasie znalazłam świetny przepis: odkrawamy czubek melona, tak, żeby
        dostać się do środka i "wydłubać" nasiona. Obieramy ze skórki. Odkrajamy też od
        spodu, ale nie dużo, tak żeby można było owoc postawić pionowo i żeby się nie
        przewrócił. Jak już odkroimy ten czubek, wyciągniemy nasionka, to wlewamy do
        środka koniak (Metaxa najlepsza, ale to kwestia gustu) tak do połowy owocu (czy
        owoca?). Melona wstawiamy do lodówki na dobę. Po 24 godzinach wyjmujemy go z
        lodówki, wylewamy resztkę alkoholu (do konsumpcji), kroimy owoc wzdłuż na paski
        i zajadamy nasączonego alkoholem melona, "aż nam się uszy trzęsą".
        Smacznego
        nube
    • Gość: kluba1 Re: melon IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 18:03
      Jaki melon? Watermelon, cantalupe, casaba, crenshaw, honeydew, star
      melon ..... jest cala masa !!
      Apetizer lub "przegryzka" z melona : dobrze schlodzony :cantalupe, casaba,
      crenshaw, lub honeydew pokroic w dosyc waskie czastki i oblozyc prosciutto.
      Jesli nie ma prosciutto pod reka, to moze byc BARDZO CIENKO ( przezroczyscie)
      skrojona wedzona szynka . Mozna melon pokroic w kostke i "zapakowac"
      artystycznie w prosciutto zabezpieczajac wykalaczka aby zrobic elegancki
      apetizer. Smacznego !!
    • Gość: dafne Re: melon IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 07.06.02, 19:15
      Mnie nie zdarzyło się kupić u nas dobrych melonów.To jedne z takich
      owoców,które muszą dojrzewać w słońcu(tak jak np brzoskwinie), dlatego zajadam
      się nimi w Grecji. A w ogóle to preferuję polskie owoce sezonowe.Teraz objadam
      się pysznymi truskawkami, czekam na malinki i borówki. A jak uda Ci się kupić
      dobrego melona i prosciutto to zrób to co poleca Kluba .Mniammm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka