Gość: kliu IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 15:16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sawa Re: melon IP: 157.25.128.* 07.06.02, 16:05 Melon jest bardzo smacznym owocem. Można go konsumować pod różnymi postaciami. Ja nanczęściej traktuję go jak deser i dodaję jakiś dobry alkohol. Pozdrawiam Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube Re: melon IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 18:11 Potwierdzam. Najlepiej z koniakiem. Ja w prasie znalazłam świetny przepis: odkrawamy czubek melona, tak, żeby dostać się do środka i "wydłubać" nasiona. Obieramy ze skórki. Odkrajamy też od spodu, ale nie dużo, tak żeby można było owoc postawić pionowo i żeby się nie przewrócił. Jak już odkroimy ten czubek, wyciągniemy nasionka, to wlewamy do środka koniak (Metaxa najlepsza, ale to kwestia gustu) tak do połowy owocu (czy owoca?). Melona wstawiamy do lodówki na dobę. Po 24 godzinach wyjmujemy go z lodówki, wylewamy resztkę alkoholu (do konsumpcji), kroimy owoc wzdłuż na paski i zajadamy nasączonego alkoholem melona, "aż nam się uszy trzęsą". Smacznego nube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: melon IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 18:03 Jaki melon? Watermelon, cantalupe, casaba, crenshaw, honeydew, star melon ..... jest cala masa !! Apetizer lub "przegryzka" z melona : dobrze schlodzony :cantalupe, casaba, crenshaw, lub honeydew pokroic w dosyc waskie czastki i oblozyc prosciutto. Jesli nie ma prosciutto pod reka, to moze byc BARDZO CIENKO ( przezroczyscie) skrojona wedzona szynka . Mozna melon pokroic w kostke i "zapakowac" artystycznie w prosciutto zabezpieczajac wykalaczka aby zrobic elegancki apetizer. Smacznego !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dafne Re: melon IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 07.06.02, 19:15 Mnie nie zdarzyło się kupić u nas dobrych melonów.To jedne z takich owoców,które muszą dojrzewać w słońcu(tak jak np brzoskwinie), dlatego zajadam się nimi w Grecji. A w ogóle to preferuję polskie owoce sezonowe.Teraz objadam się pysznymi truskawkami, czekam na malinki i borówki. A jak uda Ci się kupić dobrego melona i prosciutto to zrób to co poleca Kluba .Mniammm... Odpowiedz Link Zgłoś