IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 13:40
Witajcie! Jak robicie paellę? Podzielcie sie przepisami. Byłam w Hiszpanii,
smakowała mi, chciałabym zrobić sama.
Pozdrawiam
M
Obserwuj wątek
    • momi Re: PAELLA 24.06.02, 20:05
      W Hiszpanii powiadają,że ilu kucharzy tyle wersji paelli.Ja wolę włoski
      odpowiednik risotto, bo jednak lżejszy. Najbardziej klasyczna(jeśli można w
      ogóle mówić o takowej)wersja paelli ma owoce morza, kawałki kurczaka, kiełbasę
      chorizo i w sumie bardziej jako ozdobniki pomidory i groszek.A ryż koniecznie z
      szafranem.
      Podsmaż cebulę i czosnek na oleju w dużej,żeliwnej patelni(są nawet specjalne z
      dwoma uchwytami do tej potrawy),dodaj kawałki kurczaka,podsmaż ,a po chwili
      wrzuć ryż i szafran.Zalej to rosołem i gotuj ok.15 minut.Dodaj owoce morza (i
      gotuj kolejne 15-20 minut),groszek,a pod sam koniec pomidory pokrojone i
      podsmażoną kiełbaskę.No i rzecz jasna trzeba wszystko posolić.Przed jedzeniem
      koniecznie wyrzuć te małże, które nie otworzyły się!
      • Gość: magda Re: PAELLA IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 16:01
        Apetycznie się zapowiada!
        Dziękuje
        m
      • Gość: janco Re: PAELLA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 11:45
        momi napisał(a):

> W Hiszpanii powiadają,że ilu kucharzy tyle wersji paelli.Ja wolę włoski
        > odpowiednik risotto, bo jednak lżejszy. Najbardziej klasyczna(jeśli można w
        > ogóle mówić o takowej)wersja paelli ma owoce morza, kawałki kurczaka, kiełbasę
        > chorizo i w sumie bardziej jako ozdobniki pomidory i groszek.A ryż koniecznie z
        >
        > szafranem.
        > Podsmaż cebulę i czosnek na oleju w dużej,żeliwnej patelni(są nawet specjalne z
        >
        > dwoma uchwytami do tej potrawy),dodaj kawałki kurczaka,podsmaż ,a po chwili
        > wrzuć ryż i szafran.Zalej to rosołem i gotuj ok.15 minut.Dodaj owoce morza (i
        > gotuj kolejne 15-20 minut),groszek,a pod sam koniec pomidory pokrojone i
        > podsmażoną kiełbaskę.No i rzecz jasna trzeba wszystko posolić.Przed jedzeniem
        > koniecznie wyrzuć te małże, które nie otworzyły się!

muszę zareagować
        jestem tylko teoretykiem robienia paelli
        tzn. juz dokladnie wiem jak ja zrobic
        ale jeszcze sie nie zdecydowalem - nie bylo okazji itd.
        ale juz kilku hiszpanow mi potwierdzilo
        ze najbardziej hiszpanska jest pealla z miesem krolika
        przez turystow nie doceniana i moze dlatego powszechnie sie uwaza ze to paella z
        owocow moza jest klasyczna
        i jeszcze jedno - nie laczylbym kielbasy chorizo z owocami morza
        pozdrawiam

• momi Re: PAELLA 04.07.02, 13:40
          Gość portalu: janco napisał(a):

> muszę zareagować
          > jestem tylko teoretykiem robienia paelli
          > tzn. juz dokladnie wiem jak ja zrobic
          > ale jeszcze sie nie zdecydowalem - nie bylo okazji itd.
          > ale juz kilku hiszpanow mi potwierdzilo
          > ze najbardziej hiszpanska jest pealla z miesem krolika
          > przez turystow nie doceniana i moze dlatego powszechnie sie uwaza ze to paella
          > z
          > owocow moza jest klasyczna
          > i jeszcze jedno - nie laczylbym kielbasy chorizo z owocami morza

To miłe,że "musiałeś zareagować".Hiszpania to kraj w skład, którego wchodzi wiele
          regionów.Im bliżej morza dany region tym więcej w kuchni owoców morza, im
          zimniej tym bardziej tłusto.To tak samo jak mówienie,że Włosi tylko używają oliwy
          z oliwek.Nieprawda ,w kuchni północnych Włoch króluje masło.Czyli krótko i
          wracając do Hiszpanii:każdy region ma swoją paellę,a mój przepis łączy wszystkie
          charakterystyczne i najczęściej występujące składniki.A z tym mięsem królika w
          paelli też słyszałam, ale akurat nie jadłam.Ale w każdej były owoce morza,a w
          niektórych nawet wraz z nimi owa chorizo:)))

• miriam_73 Re: PAELLA 25.06.02, 18:06
      Zależy jaką paellę jadłaś i jaka chcesz zrobić - wersji i dodatków jest
      duuuuuuuuuużo.Albo jeszcze więcej :))) Sprecyzuj.
      • Gość: Alka Re: PAELLA IP: *.chello.pl 25.06.02, 18:47
        Gdy byliśmy w Hiszpanii (Andaluzja, Motril), poszliśmy do małej restauracji i
        zamówiliśmy paeję. Pan się nas spytał, czy chcemy mięsną, z owocami morza i
        rybami, czy jarską. Są więc różne. Zamówiliśmy rybną i wróciliśmy o umówionej
        godzinie. Była to spora (na 2 osoby) patelnia pełna złotego ryżu z dodatkami.
        Przedtem, na koszt szefa kuchni, podano nam sałatę (sałata, pomidory, oliwki).
        Potem, na tej specjalnej pajerze (czyli paellerze, czyli patelni do
        przyrządzania paelli) podano ryż ozdobiony dużymi krewetkami, niestety w
        skorupach (były pyszna, choc kłopotliwe w jedzeniu).
        Przyrządzając paellę, najpierw zasmażono w oliwie cebulę i czosnek, potem
        dodano filety ryby, muszle muli oraz krewetki, wreszcie ryż i podlano winem
        (białym; zamiast niego można dać bulion). Duszono aż ryż zmięknie, dolewając
        wino. Ryż zabarwiono szafranem (a raczej pewnie specjalną przyprawą do tego,
        pewnie z kurkumy - można ją dostać w każdym sklepie w H.).
        Jak się chce, można do p. najpierw zasmażyć mięso lub drób. Można dodać grzyby
        lub jakieś ulubione warzywa (groszek, pomidory, paprykę).
        A wszystko to wiem, bo już po wizycie w restauracji kupiłam książkę o kuchni
        hiszpańskiej!
        Do każdej paelli pasuje wino.
        Patelnię do paelli (płaska, z dwoma uszkami) widziałam kiedyś w Macro Cash and
        Carry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka