camomille Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 07.06.05, 19:53 moze to tylko nazwy regionalne roznia ten placek, a ja tak naprawde mysle ze to dokladnie chodzi o to samo. wiec wpisujcie, prosze, wasze regiony oraz nazwe, zrobimy sobie taki moze maly ranking, gdzie i jak ten placek sie nazywa Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 28.10.05, 15:10 Moja koleżanka używa nazwy Kruszawiec (nie wiem, skąd go zna pod taką nazwą). Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: 213.134.168.* 07.06.05, 19:57 A czemu tak sie brzydko nazywa - plesniak? Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 07.06.05, 20:13 to juz nie moja wina, taka nazwa sie tu przewija, ja osobiscie znam to ciasto jako pychotka, i wpisuje go w region malopolski z orientacja na wadowice i zator Odpowiedz Link Zgłoś
gretawm Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 07.06.05, 21:23 W okolicach Piły (Wielkopolska) mówią na to "szarpaniec". Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 07.06.05, 22:53 no to widzimy, ze co kraj to inna nazwa, czekamy na reszte innych fajnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jednak. Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 23:57 To sa 3 rozne ciasta. Zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwq Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 00:12 ja pierwszy raz spotkałam się z nazwą Kruszon - i myślałam że jest z alkoholem:) Teraz używam nazwy plesniak i jest to nasze ulubione ciasto. pycha Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 08.06.05, 07:43 W Trómieście pleśniak Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 28.10.05, 16:15 Gość portalu: Jednak. napisał(a): > To sa 3 rozne ciasta. Zapewniam. Zgadzam się. Co prawda pani Walewskiej nie dane mi było jeszcze skosztować, ale wyraźnie przepis różni się do dwóch pozostałych, również różniących się między sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:04 Wg mnie to są 3 różne ciasta (chociaż trochę podobne). Ja piekę tylko dwa z nich: pleśniaka i pysznotkę i wiem że są one inne. Pysznotka u mnie jest z masą budyniową, bakaliami, ciasto białe, polane polewą a pleśniak ciasto białe i kakaowe bez masy i bez bakalii, bez polewy. PYSZNOTKA CIASTO 40 dkg mąki 20 dkg margaryny 16 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szkl wiórek kokosowych lub orzechów powidła wiśniowe Z mąki, proszku, cukru, margaryny, żółtek i śmietany zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blachę, posmarować powidłami a następnie posypać kokosami lub orzechami. PIANA 4 białka 20 dkg cukru 2 łyżki maki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę z białek wyłożyć na bakalie i przełożyć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Piec ok. 1 godz., temp. 160 st.C. Trzecią część ciasta rozwałkować i przełożyć do drugiej blaszki o takich samych rozmiarach jak poprzednia. Upiec na złoty kolor. KREM 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl mleka 1 jajko 1 cukier waniliowy 1/2 masła Pół szklanki mleka wlać do kubka, wymieszać z mąkami i jajkiem. Pozostałe mleko zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać trochę gorącego mleka z garnka do kubka i ponownie wymieszać. Garnek trzymać na małym ogniu. Powoli wlać mleko z kubka do garnka. Zagotować, rozcierając grudki. Gdy budyń ostygnie, utrzeć go (lub zmiksować) z masłem. Na wystygnięty placek z powidłami wyłożyć krem i przełożyć trzecim plackiem. Polać polewą. POLEWA 6 dkg margaryny (masła) 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany Tłuszcz roztopić w garnuszku, dodać cukier, kakao, wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia dodać śmietanę, Wymieszać, chwilkę pogotować. Wylać na ciasto. Niestety przepisu na pleśniaka nie pamiętam. Żadko go robię ponieważ jest dla mnie za suchy za to pysznotkę bardzo lubię i często robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:14 A pleśniak robię mniej więcej w taki sposób (jednak jest to przepis znaleziony w internecie nie mój) CIASTO: - 4 szkl. mąki - 25 dag masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 żółtka + 4 białka - szczypta soli - 2 łyż. kakao - dżem (czarna porzeczka, śliwka, agrest - grunt, żeby był kwaskowaty) - 1 szkl. cukru Z mąki, masła, żółtek, soli, proszku do piecz., cukru zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części (jedną większą schłodzić godzinę w lodówce + dwie mniejsze: jedną mniejszą częśc zagnieść z kakao - obie małe kulki ciasta zamrozić). Natłuszczoną blachę (ok. 25x30) wylepić ciastem z lodówki, wyłożyć dżem, ciasto kakaowe skubać i układać na ciasto białe, wyłożyć sztywno ubitą pianę z białek (z cukrem i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej), zetrzećna tarce ostatnią jasną kulkę ciasta. Upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izi Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.lond-th.dynamic.dial.as9105.com 28.10.05, 15:05 pomorze srodkowe-plesniak moj ulubiony zreszta :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek_mysiulek Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic 28.10.05, 15:13 W Łodzi pieczemy pleśniaka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bata Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:14 W Warszawie też pleśniak. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: pychotka, plesniak, pani walewska-jaka roznic IP: *.kolonianet.pl 28.10.05, 15:17 Tak jest, w Gdańsku pleśniak Odpowiedz Link Zgłoś