Dodaj do ulubionych

kochani...

25.07.05, 11:45
witam
od razu mowie ze w kuchni zaczynam dzialac dopiero:))mam problem mozecie mi podac jakies przepisy na obiady sniadania czy kolacje bo tak wyszlo ze musze ja gotowac:) a nie wiem cio i jak:(pozdrawiam cieplo
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: kochani... 25.07.05, 11:47
      poczytaj to forum i wejdź na galerię potraw, a dopiero potem, jak czegoś nie
      wiesz, zadawaj pytania, bo póki co to nie bardzo wiadomo co Ci odpowiedzieć
    • psytulanka Re: kochani... 25.07.05, 12:53
      przeczytaj dopiero pisz mowilam ze jestem nowa:/
      • e_katt Psytulanko, a ty najpierw psecytaj, ze 25.07.05, 13:00
        Karmilla dobrze ci radzi, żebyś przed wejściem do kuchni zastanowiła się, co
        chcesz robić: danie śniadaniowe, obiadowe czy kolacyjne.
        Ludzie przebywający na Forum Kuchnia chetnie posłużą pomocą, ale raczej na
        konkretne zapytania.

W końcu, gdyby było inaczej, to nie dość, że to forum nazywałoby sie Forum
        Cateringum, a na dodatek byłoby płatne (myślisz, że ktoś za darmo będzie się
        biedził nad układaniem całodobowego menu dla Ciebie?!.. ;-)
    • Gość: Justyna Re: kochani... IP: *.nowiny.net 25.07.05, 13:22
      Karmilla na pewno przeczytała Twoją wypowiedź zanim Ci odpisała. Po prostu
      trudno coś Ci doradzić, jeśli chcesz mieć podane propozycje dań i na obiad i na
      kolacje i na śniadania. Nikt nie ma tyle czasu by Ci tu podać gotowe zestawy.
      Musisz wpisać w okienku "szukaj na tym forum" hasło, np. obiady, potrawy
      mięsne itp. i tam znajdziesz to co Cię interesuje. Poszukaj też w galerii
      potraw, albo po protu czytaj odpowiedzi na pojawiające się tu pytania, tam
      dowiesz się wielu ciekawych rzeczy. To co znajdziesz przekopiowuj sobie np. do
      pliku w wordzie, albo od razu drukuj, żebyś potem nie miała problemu ze
      znalezieniem tego co Ci jest potrzebne.
      Wkleję Ci tylko kilka przykładowych linków:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24381839&a=24381839 oraz
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26810098&a=26813352
      Tu jest cała masa przepisów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=77&w=26329213&a=26508707
      Reszty poszukaj sama.
      • Gość: Justyna Re: kochani... IP: *.nowiny.net 25.07.05, 13:34
        w ten oststni link wdarł się błąd, powinien być taki:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26329213&a=26508707

• Gość: Justyna Re: kochani... IP: *.nowiny.net 25.07.05, 13:51
          znów błąd: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26329213

• oczkoblue4 Re: kochani... 25.07.05, 14:31
            ja nie mowie ze caly jadlopis bose prosilam o zwykle przepisy ja tu dopiero od tygodnia:/kazdy moze nie wiedziec...karmila jak cie urazilam sorry reszcie dziekuje za odpisy:))))) oprucz tej osobie co ma nic looknij :]]]
            • saiss Przepisy 25.07.05, 17:21
              na tym forum są prawie wyłącznie przepisy! Nikt nie powie Ci "ugotuj dziś zupę
              pomidorową, a jutro na śniadanie zrób sobie omlet z dżemem"! Przejrzyj wątki,
              zajrzyj do Galerii, wstukaj w wyszukiwarkę, pomyśl, jakie masz półprodukty, co
              lubisz i ewentualnie wtedy dopytuj. To samo doradzi Ci większość Forumowiczów,
              więc nie ma się co oburzać.
              Pozdrawiam!
              • psytulanka Re: Przepisy 25.07.05, 19:12
                juz odpowiedzialam:))ze nie o to mi chodzilo:)))))lecz przepiski na 1potrawe jak ktos ma:))))ok bede czytac dzieki:)))
                • karmilla Re: Przepisy 25.07.05, 20:22
                  co do tego nadal odsyłałabym do galerii potraw - zobaczysz zdjęcie, to ocenisz
                  czy masz ochotę to zrobić, a co wiecej, będziesz wiedziać, jak potrawa po
                  zrobieniu wyglądać powinna, wiec będziesz wiedzieć, czy wyszło Ci po zrobieniu
                  tak jak powinno, czy nie. No i sa tam coponiektóre potrawy pokazane krok po
                  kroku jak robić (nie polecam oglądania tego w godzinach pracy, bo ślinotoku
                  można dostać)
                  • psytulanka Re: Przepisy 25.07.05, 21:07
                    dzieki:)))
    • janek53 Re: kochani... 26.07.05, 03:48
      Haqy que sentirlo ... co oznacza tutaj (Hiszpania) trzeba miec ... wyczucie.

Wysylamy wielu "adeptow" kuchni do przepisow juz istniejacych bez zdania sobie
      sprawy, ze ZACZYNAJA i nie zawsze wiedza ... kiedy ruszyc lyzka. Kiedy pokazuje
      mojej 12 letniej corce jak sie przygotowuje niektore dania, stwierdzam, ze
      potrzebuje instrukcji w kazdym momencie. Potrzebuje byc "bezpieczna" w kazdej
      operacji. Wyobrazmy sobie, ze nie jestesmy OBOK osoby ktora zaczyna tylko
      dajemy RECEPTE czy PRZEPIS ktory dominujemy i wydaje sie, ze inni tez to
      powinni dominowac.

Prosze o respekt dla osob ktore TUTAJ szukaja inspiracji bez kilkunastoletniej
      znajomosci rzeczy i .... sposobow (chwytow). Sadze, ze mamy tu wiecej celow
      (edukacyjnych) niz te zwiazane z podaniem "skladnikow dla 4 osob".

I jesli ja zaczne tutaj o telekomunikacji optycznej, spektrum absorbcji, mocy
      laserow, transformaty odbiornikow optycznych ... od czego zaczne?

Sadze, ze na kazde pytanie (oprocz tych "leniwych") nalezy odpowiedziec w
      szczegolach.

J53
      • e_katt Janku - zgoda, ale 26.07.05, 07:04
        pod warunkiem, że osoba poszukująca napierw sama wykaże odrobinę zaangażowania,
        woli i chęci zrobienia CZEGOŚ i wskaże, CO by ją najbardziej interesowało, jaki
        posiłek miałoby to stanowić.

Pisanie "potrzebuję przepisu, sama nie wiem: na kolację, śniadanie, obiad,
        poradźcie mi, po zaczynam w kuchni" i przerzucanie całkowitej odpowiedzialności
        na znalenienie jakiegoś! przepisu na forumowiczów jest, wybacz, ale przejawem
        lenistwa.
        Nikt nie odeśle jej z kwitkiem, ale będzie przedtem wymagał JAKIEJKOLWIEK
        wskazówki, co Psytulanka chciałaby zjeść - po prostu! To chyba nie jest przejaw
        jakiegoś szczególnego okrucieństwa i pastwienia się nad adeptką sztuki
        kulinarnej?

Z drugiej strony, może się i trafić taki gorliwiec, który poda gotowe zestawy
        śniadaniowe, obiadowe, kolacyjne (że o 2. śniadaniu i podwieczorku już nie
        wspomnę), ale... czy trafi w gust Psytulanki, znając ją tylko z enigmatycznego
        wpisu na Forum?

Pozdrawiam (i Janka53, i Psytulankę)
        e_katt
        • psytulanka Re: Janku - zgoda, ale odp 26.07.05, 11:19
          Hmm ja nic takiego nie wymagalam by napisac mi rozkaldowke na tydzien czy cos:(jej przeprowadzilam sie jestem zdana na siebie zawsze mama gotowala owszem pomagalam itp ale teraz wszystko ja musze i naprawde podstaw duzo nie znam:(a przez tel z mama nie bede 3godz mowic jak i co:(pozdrawiam
          • e_katt Psytulanko, jeszcze raz: 26.07.05, 11:23
            chodzi mi po prostu o to, żebyś napisała, KONKRETNIE, na co masz ochotę? co
            lubisz?
            wtedy można łatwiej i trafniej coś doradzić
            i tyle
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka