IP: 157.158.44.* 19.08.02, 10:59
Mam problem, zrobiłam do słoików leczo z przepisu (papryka, pomidory, cebula
gotowane pół dnia) i dzisiaj odkryłam, że w prawie każdym słoiku robi się
pleśn (na razie jest jej mało więc mam nadzieję, że da się jeszcze uratować).
Może ktoś wie jak się je konserwuje i gdzie mogłam zrobić błąd.
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: leczo 19.08.02, 11:06
      Gość portalu: Aneti napisał(a):

      > Mam problem, zrobiłam do słoików leczo z przepisu (papryka, pomidory, cebula
      > gotowane pół dnia) i dzisiaj odkryłam, że w prawie każdym słoiku robi się
      > pleśn (na razie jest jej mało więc mam nadzieję, że da się jeszcze uratować).
      > Może ktoś wie jak się je konserwuje i gdzie mogłam zrobić błąd.

      Obawiam się, że niezależnie od ilości pleśni trzeba się pozbyć zawartości
      całego słoika.
      • Gość: Lobelia Re: leczo IP: 195.187.102.* 19.08.02, 12:02
        Hania ma rację, BEZWZGLĘDNIE należy wyrzucić całą
        zawartość słoika w którym pokazała się pleśń. Podobnie
        zresztą, jak nie powinno się odkrawać spleśniałych części
        owoców i warzyw i konsumować reszty. Pleśnie mogą być
        BARDZO SZKODLIWE!!!
        Co do słoików, to zalecałabym:
        - wyparzenie słoików i nakrętek wrzątkiem
        - wkładanie do słoika gorącej potrawy
        - dokładne wytarcie brzegu słoika przed zakręceniem
        - zaangażowanie silnego chłopa do zakręcania
        - pasteryzację przez ok. 20 min.
        - wyjęcie słoików i pozostawienie do góry nogami do
        wystygnięcia
        Co prawda akurat leczo w słoikach jeszcze nie robiłam,
        ale wiele różnych innych potraw potraktowanych w ten
        sposób się jakos przechowało. Inna sprawa, że pomimo tych
        wszystkich starań też mi się zdarzało, że do jakiegoś
        słoika wkradła się pleśń, czyli mój sposób tez nie jest w
        100% pewny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka