Dodaj do ulubionych

Chilli con carne

IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 31.08.05, 12:21
Witajcie
Od dawna noszę się z zamiarem przygotowania tej potrawy. Szukałam w internecie przepisu na chilli, ale każdy jest inny a częśc z nich z udziwnieniami ...
Chciałabym zapytać czy ktoś z was przygotowuje tę potrawę i mógłby podzielić się przepisem lub wskazówkami.
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Chilli con carne 31.08.05, 12:33
      2 średnie cebule, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, 2 płaskie łyżki chilli w
      proszku, łyżeczka kminu, morska sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 kg zmielonej
      łopatki wołowej, 20 dag suszonych pomidorów w oliwie, 1 świeża posiekana
      czerwon papryczka chilli, 40 dag pomidorów w kostce z puszki lub 8 swieżych
      malinowych bez skórki i pestek, pół laski cynamonu, 40 dag czerwonej fasoli z
      puszki

      Siekamy cebulę i czosnek, szklimy na patelni z nieiwelką ilością oliwy. Dodać
      chilli w proszku, kmin, sól i pieprz. Dodajemy mięso i dusimy do zbrązowienia
      cały czas mieszając. Pomidory w oliwie z papryczką miksujemy i dodajemy do
      mięsa razem z pomidorami, cynamonem i odrobiną wody (100-200 ml). Doprawiamy do
      smaku, zagotowujemy i pod przykrywką dusimy na bardzo małym ogniu 1,5 godz lub
      w nagrzanym piekarniku. Na pół godziny przed końcem duszenia dodajemy fasolę.
    • malaszaramysz Re: Chilli con carne 31.08.05, 12:34
      250g czerwonej fasoli - namoczyć na noc, ugotować w wodzie, w której się
      moczyła ( ok.1 godz.)
      0,5 kg łopatki wołowej drobno posiekać - podsmażyć na oleju kukrydzianym albo
      na oliwie, dodać 2 posiekane cebule, 1 lub 2 papryczki chili ( też drobno
      posiekane)i 1 - 2 ząbki czosnku - pokrojone.Dodać przyprawy - słodką paprykę,
      mielony kminek, sól, oregano,pieprz - dolać trochę wody - (ok.szkalnki) i
      poddusić.
      1kg pomidorów obrać ze skórki,usunąć pestki i pokroić w drobnę kostkę.Dodać do
      mięsa i jeszcze trochę dusić. Całość przełożyć do garnka z fasolą, wymieszać i
      zostawić na małym ogniu przez 15 minut.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka