Dodaj do ulubionych

Zakwas chlebowy

03.09.05, 22:52
Chcialabym sie dowiedziec czy i gdzie w Polsce mozna kupic zakwas chlebowy.
Ale najchetniej poznalabym sposob jego tworzenia. Czy ktos ma wiedze na ten
temat lub moglby wskazac mi wlasciwy kierunek poszukiwan? Jestem tu nowa,
pozdrawiam znawcow i koneserow sztuki kulinarnej!
Obserwuj wątek
    • lunatica Re: Zakwas chlebowy 03.09.05, 22:54
      www.domowe.forumer.pl/
      • hasufl Re: Zakwas chlebowy 03.09.05, 23:14
        Dziekuje, bylam tam, poczytalam sobie, ale nie znalazlam jednoznacznej i pelnej
        recepty na sporzadzenie zakwasu i np. rozmnazanie go. Masz moze jakis sprawdzony
        przepis Lunatica?
        • dziuunia Re: Zakwas chlebowy 03.09.05, 23:19
          Już jest przepis: domowe.forumer.pl/viewtopic.php?p=377#377 :)
          • hasufl Re: Zakwas chlebowy 03.09.05, 23:32
            To jest to czego szukalam!!!!! A co powiecie o dodawaniu przypraw do chleba? A
            jesli to jakich? Moze sa na rynku dostepne jakies ich mieszanki?
            • dziuunia Re: Zakwas chlebowy 03.09.05, 23:53
              Wydaje mi się że niedokładnie przejrzałaś forum chlebowe.Zapraszam raz jeszcze:
              domowe.forumer.pl Chleby z przyprawami też tam znajdziesz :)
    • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 00:52
      Najprostrzy sposöb bez bawienia sie w codzienne dbanie albo dosypywanie maki do
      sloika z oczekiwaniem na cos co sie moze albo nie udac.
      Kup make zytnia razowa, albo jak chcesz zröb z mieszanej pöl na pöl, drozdze
      upiecz pierwszy chleb bez zakwasu.
      Przed wlozeniem ciasta do blaszki ubierz kawalek ciasta surowego, wlöz do
      naczynia przewiewnego (z dostepem powietrza)i to masz juz zakwas na nastepne
      pieczenie.
      Tak robily nasze babcie, piekly smaczny i zdrowy chleb dla wszystkich. Pieczenie
      chleba nie jest trudne, praktykuje od lat i zawsze rodzinka byla i jest zadowolona.
      • hasufl Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 10:13
        Pieklam juz wiele razy chleb na samych drozdzach. Slyszalam rowniez od ludzi
        starszych o pozostawianiu do nastepnego chleba czesci surowego ciasta - tak jak
        mowisz. Ale powiedz mi jak mam przechowac te czesc ciasta zeby nie stracilo
        swoich wlasciwosci? I jam mam potem dodawac je do maki z ktorej mam zamiar
        upiec chleb?
        • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 10:51
          hasufl napisała:
          > Pieklam juz wiele razy chleb na samych drozdzach. Slyszalam rowniez od ludzi
          > starszych o pozostawianiu do nastepnego chleba czesci surowego ciasta - tak jak
          > mowisz. Ale powiedz mi jak mam przechowac te czesc ciasta zeby nie stracilo
          > swoich wlasciwosci? I jam mam potem dodawac je do maki z ktorej mam zamiar
          > upiec chleb?
          -----------------------------------------------------------------------------
          Zakwas przechowuje w naczyniu szklannym, przykrywam go kawalkiem plöcienka,
          nakladam gumke zeby nie dostaly sie do zakwasu muszki.
          Przed zarabianeiem dodaje do naczynia w ktörym zarabiam ciasto na chleb, dodaje
          do naczynia make, wode, söl zarabiam na konststencje niezbyt zbita. Ciasto na
          chleb zarabiam przewaznie wieczorem, pozostawiam do nastepnego dnia i jak
          przyjde z pracy dodaje reszte maki wyrabiam do prawidlowej konsystencji. Wkladam
          ciasto do blaszki (znowu pozostawiam zakwas do nastepnego wyrobu) pozwole mu
          jeszcze wyrosnac i pieke przy tem. 180°C w zaleznosci od wielkosci blachy. Przy
          mojej blaszce pieke go godzine jak chce bardzo chrupiacy pieke go 1:15godz.
          Pieke raz w tygodniu. Dodatki do chleba: najbardziej nam smakuje z dodatkiem
          grubo zmielonego slonecznika, dodaje tez grubo zmielone ziarka dyni, dodaje tez
          troche zmielonego lnu, dodaje tez make z gryczanna, dodaje tez platki owsianne,
          dodaje tez sezam (niezbyt jedzony u nas) dodaje tez ugotowane i przecisniete
          przez maszynke ziemniaki - dlugo zachowuje swiezosc. Sa tez na rynku specjalne
          ^ziolowe przyprawy na bazie estragonu i kolendry do chleba. W zaleznosci jaki
          chcesz miec chleb dodajesz takie dodatki.
          Nam najbardziej smakuje jak wspomnialam z wysokiego przemialu maki i dodatkiem
          slonecznika i dyni.
          • hasufl Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 11:22
            A jak dlugo te czesc surowego ciasta moge przechowywac w sloiku? Czy to ciasto
            nie wyschnie za nadto? Mam je trzymac w temp. pokojowej czy moze w jakichs
            szczegolnych warunkach ( lodowka)? A tak poza zakwasem, to bardzo lubie w
            chlenie ziarna siemienia lnianego, nie mielonego - pyszne!
            • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 15:25
              ja pieke tylko raz w tygodniu to znaczy przechowuje kwas chlebowy tydzien czasu
              natomiast pamietam czasy kiedy moja babcia piekla chleb trzy razy w miesiacu to
              wyobraz sobie. Przechowuje w chlodnym suchym przewiewnym miejscu. O wyschniecie
              sie nie martw, dodajesz do ponownego zarabiania tak samo wode, make, söl i
              wyrabiasz na nowo.
              • hasufl Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 18:26
                Jestem teraz na urlopie, ale napewno wyprobuje zaraz po powrocie do domu
                pieczenie chleba z wlasnego zakwasu. Rozumiem Thea, ze nawet jesli kulka ciasta
                bedaca moim zakwasem troszeczke podeschnie, to mam sie tym nie przejmowac.
                Powinna mi i tak pogonic rozrobione ciasto do wyrosniecia?
    • ampolion Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 16:17
      Może się spodoba:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis8152.html
      • ampolion Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 16:37
        I jeszcze:
        www.kuchnia.com.pl/DiD/chleb.html
        • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 18:02
          ten razowy z miodem jest bardzo interesujacy, musze go wypröbowac.
      • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 17:59
        Kminek odpada, nie lubie kminku w chlebie. Urzywam go do gotowania ale nie do
        pieczenia. Kminek jest bardzo dobrym srodkiem odstraszajacym moty i mole
        kuchenne. Mam go pelno w szafkach w maludkich pojemniczkach, sprawdzony srodek
        od lat.
        • hasufl Re: Zakwas chlebowy 04.09.05, 18:21
          No prosze , kminek ma wlasciwosci odstraszajace? Musze go porozkladac poszafkach
          kuchennych, czasem lataja mi jakies swinstwa...
          • Gość: Thea Re: Zakwas chlebowy IP: *.arcor-ip.net 04.09.05, 20:02
            Kminek przeciw motom i molom.
            gdzies to kiedys wyczytalam i spröbowalam. Faktycznie sprawdzilo sie to.
            Od tego czasu rozkladam w malutkich otwartych pudeleczkach ziarenka kminku,
            nawet daje owiniety do pojemniköw w ktörych przechowuje bulke tarta i inne tym
            podobne produkty i mam spokoj.
            • Gość: Izabora Re: Zakwas chlebowy IP: *.031.dsl.syd.iprimus.net.au 06.09.05, 03:56
              Calkiem przypadkiem trafilam na to forum i dziekuje! Nabralam ochoty na
              prawdziwy polski chlebek.Od jakiegos czasu mieszkam w Australii i wierzcie mi
              to chleba wlasnie brakuje mi najbardziej.Oni tu zupelnie nie maja pojecia jak
              powinien wygladac, pachniec i smakowac.Tylko skad ja make zytnia tu wezme?.
              Pozdrowienia.
    • hasufl Re: Zakwas chlebowy 06.09.05, 12:41
      Izabora, jesli chcesz moge podac Ci przepis na POlski chleb tylko z maki
      pszennej i na drozdzach. Jest smaczny, lubiany przez dzieci. Wiem ze w Australii
      chleb jest nie taki jak w Polsce, bo moi znajomi tez na to sie troche psiocza.
      • Gość: tola Re: Zakwas chlebowy IP: *.user.ono.com 06.09.05, 16:35
        ja w hiszpanii od niedawna i tez chleba brakuje:(( ale juz w misce zakwas pierwsze dechy wydaje (mam nadzieje) no i zobaczymy co z tego bedzie...moze nawet CHLEB!!
        pozdrawiam chlebowe potwory
      • Gość: Izabora Re: Zakwas chlebowy IP: *.031.dsl.syd.iprimus.net.au 07.09.05, 03:22
        Hasulf-dzieki, oczywiscie poprosze o przepis. Zebralam juz kilka roznych.Zaczne
        jednak od tych z drozdzami bo boje sie ze zakwas sie nie uda (wiosna juz co
        prawda, ale zimno rano jak diabli, musze poczekac na cieplejsze miesiace).
    • tuti mamy tez 06.09.05, 19:03
      swoje forum

a ja mam strone
      a chleb na zakwasie zaczelam piec wlasnie w australii..

albo raczej mialam, bo blog.pl ja skasowac widac musial, od nieyzuwania;(
      a tak wszystko ladnie opisalam:(
      (wieki temu;)
      • Gość: Thea Re: mamy tez IP: *.arcor-ip.net 06.09.05, 19:25
        Mieszkam w Niemczech od lat pieke regularnie wlasny chleb mimo ze na rynku mamy
        byrdzo duzo gatunköw dobrego chleba. Tak przyzwyczailam sie do wlasnego, ze ten
        kupny nawet ten najlepszy nie smakuje tak jak möj wlasny.
        Kwestia przyzwyczajenia , smaku i gustu.
    • althea35 Re: Zakwas chlebowy 06.09.05, 20:29
      Tu mozesz zobaczyc moj chlebek i to jak go pieke.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25353407&a=25353407
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Zakwas chlebowy 06.09.05, 21:59
      co do mąki to najlepiej kupić u zwykłego polskiego handlarza. ja na targu w
      Łochowie za worek 25 kg mąki żytniej razowej przywiezionej prosto z młyna,
      zapłaciłem w połowie maja 20zł. taka sama mąka zapakowana w torebki w marketach
      kasztuje ok 3.5 za kg a w mieszankach.pl 2,61zł podobno maja promocję.
      promocję to mam ja bo płacę realne ceny a nie wyssane z palca. pozdrawiam
      • hasufl Re: Zakwas chlebowy 09.09.05, 11:40
        Dziękuję za wszystkie informacje. Teraz czas wyprobować zdobytą wiedzę.:)
        • hasufl Re: Zakwas chlebowy 12.09.05, 19:07
          Izabora - przepraszam, ze jeszcze nie napisalam Ci przepisu na chleb na
          drozdzach ( bylam w podrozy). Nadal na niego reflektujesz? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka