Gość: MK IP: 217.153.60.* 24.09.02, 10:37 Czy ktoś z Was dysponuje przepisem na szarotkę? Jeśli tak, to poproszę o przepis na pyszną, domową szarlotkę. Serdecznie dziękuję. MK. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tola3 Re: Szarlotka 24.09.02, 12:08 Ja mam przepis na szarlotkę, ale nie wiem czy najlepszy. Składniki: - 3 szkl. mąki pszennej, - 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, - 3/4 szklanki cukru (w zależności jakie ciato lubimy, mniej czy więcej słodkie), - kubek masła roślinnego, - 5-6 jajek w zależności od wielkości, - 2-3 łyżki oliwy może byc cukier waniliowy. 1,10-1,20 kg jabłek (antoniówek, szarej lub złotej renety, bojkeny) Do mąki wsypać cukier dodać masło, oliwę 1 całe jajko, żółtka z pozostałych jajek i zagnieść ciasto (można na stolnicy lub w głębszej misce). Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, większą częścią wyklejamy brytfannę, a mniejszą część wstawiamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy kroimy w małe cząstki wrzucamy do garnka i dusimy podlewając lekko wodą i pilnujemy, aby się nie przypaliły (w zależności czy jabłka są słodkie czy nie dosładzamy do smaku). Dusimy nie za długo, zeby nie zrobiła się zbyt wodnista masa. Do przestudzonych jabłek dodajemy około 2 łyżek mąki ziemniaczanej, bądź bułki tartej w zależności od ilości i konsystencji jabłek (jabłka muszą być chłodne, bo inaczej z mąki zrobią sie kluchy). Wykładamy jabłka na ciasto, na jabłka wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek, a na białka ścieramy na grubej tarce zamrożone ciasto. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Po wystudzeniu, możemy posypać cukrem pudrem. Przepis na średnią blaszkę. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Szarlotka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 18:25 Witam A oto mój przepis na szarlotkę. Na ciasto: 50 dag mąki krupczatki [żadnej innej], 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 5 żółtek, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany. Mąkę z proszkiem do pieczenia i twarde masło posiekać nożem, dodać 5 żółtek i śmietanę ,wyrobić ciasto dodając cukier puder. Gdy wszystkie składniki będą połączone, uformować kulę i włożyć do zamrażalnika aby dobrze stężało. Takie ciasto można przyrządzić co najmniej na dwa tygodnie przed pieczeniem. Na szarlotkę najlepiej nadaje się szara reneta. Na dużą blaszkę potrzeba ok. 1 kg jabłek. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Włżyć do garnka, nie podlewać wodą i nie słodzić [reneta jest dostatecznie słodka]. Poddusić, żeby odparować sok - często mieszając. Ja do jabłek dodaję rodzynki ew. kandyzowane skórki pomarańczy lub posiekane orzechy włoskie. Wszystko zależnie od upodobań. Gdy ciasto w zamrażalniku dostatecznie się zamroziło, kroję na plastry cienkości ok. 6-7 mm i układam na wysmarowanej blaszce pokrywając dno i boki, na ciasto wykładam ostudzone jabłka, wyrownuję i na wierzch jabłek znów plastry ciasta jeden obok drugiego i wstawiam do gorącego piekarnika na ok. 45-50 min. Po upieczeniu ciasto obficie posypuję cukrem pudrem, czasami zmieszanym z cynamonem. Zycze powodzenia w pieczeniu. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Od mojej Mamy:) 24.09.02, 20:50 Juz ja tu raz chyba podawalam:))) SZARLOTKA 45 dag maki kostka masla (25 dag) cukier waniliowy 3 jaja 2 lyzeczki (plaskie) proszku do pieczenia 1..2 lyzeczki kwasnej gestej smietany 1 kg jablek (renety lub bojkeny) cynamon sproszkowany W jajkach rozdzielic zoltka od bialek, 3 zoltka utrzec z 3 czubatymi lyzkami cukru, Make przesiac na stolnice, dodac maslo i siekac nozem, az tluszcz będzie miał wielkosc malego groszku, Dodac proszek do pieczenia i pozostale skladniki ciasta (2 bialka i smietane), wyrobic ciasto na gladka mase, po czym zawinac w folie i wlozyc na ½ godziny do lodowki; Obrac jablka i pokroic w cienkie listki; Ciasto podzielic na 2 czesci, jedna wylozyc dno i boki wysmarowanej tluszczem blaszki i wsypac na to pokrojone jablka przyprawione do smaku cukrem i cynamonem. Druga czesc ciasta rozwalkowac, przykryc nia jablka i na obwodzie zlepic obie czesci. Gorna powierzchnie ponaklowac widelcem, Piec około 45...50 minut. Z formy wyjac po ostudzeniu, po pokrojeniu na kwadraty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poi Re: Od mojej Mamy:)-do kasiulka IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.09.02, 18:16 Właśnie, czy mogłabyś zapytać mamę, dlaczego tak istotne jest posiekanie margaryny/masła na kawałki takiej czy innej wielkości? Pytam zupełnie serio (bez złośliwości)lubię poprostu znać uzasadnienie czegoś co należy robić. Bo mogę uznać, że jest to bez znaczenia i tym samym mocno "okaleczyć" efekt końcowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: Od mojej Mamy:)-do kasiulka 25.09.02, 18:30 Gość portalu: poi napisał(a): > Właśnie, czy mogłabyś zapytać mamę, dlaczego tak istotne jest posiekanie > margaryny/masła na kawałki takiej czy innej wielkości? Pytam zupełnie serio > (bez złośliwości)lubię poprostu znać uzasadnienie czegoś co należy robić. Bo > mogę uznać, że jest to bez znaczenia i tym samym mocno "okaleczyć" efekt > końcowy. Mama mowi, ze moze to byc wiekszy albo mniejszy groszek:))) Tak naprawde to nie ma wiekszego znaczenia, chodzi tu bowiem o to, zeby latwiej bylo nastepnie zagniesc ciasto. Po prostu:))) Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Naprawdę łatwa i pyszna szarlotka IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 24.09.02, 22:31 50 dkg mąki tortowej , kostkę margaryny (musi być mięciutka) , 3 jajka , 10 dkg cukru , cukier waniliowy - wrzucić do dużej miski i zagnieść kulę ( trochę się klei do rąk ale za to potem jest pyszniutka) . Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką . Kulę podzielić na pół . Jedną połową wyłożyć tortownicę a drugą włożyć do zamrażalnika . Jabłka ( ok.1.5 kg obojętnie jakich - ja robiłam nawet z deserowych i była super ) obrać , "wypatroszyć" , zetrzeć na tarce ( ja je mielę w urządzeniu typu malakser ) , dodać 10 dkg cukru , cukier waniliowy i sporo cynamonu i wyłożyć na ciasto w tortownicy . Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika . Piec ok. 1 godzinę w 200 stopniach .Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem . Jeszcze się nie zdarzyło żeby się nie udała . Najsmaczniejsza jest lekko ciepła. Życzę smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Naprawdę łatwa i pyszna szarlotka IP: parink* / *.chello.fr 08.11.02, 10:18 Gość portalu: Agusia napisał(a): > 50 dkg mąki tortowej , kostkę margaryny (musi być mięciutka) , 3 jajka , 10 > dkg cukru , cukier waniliowy - wrzucić do dużej miski i zagnieść kulę ( trochę > się klei do rąk ale za to potem jest pyszniutka) . Dużą tortownicę wysmarować > masłem i wysypać mąką . Kulę podzielić na pół . Jedną połową wyłożyć > tortownicę a drugą włożyć do zamrażalnika . Jabłka ( ok.1.5 kg obojętnie > jakich - ja robiłam nawet z deserowych i była super ) obrać , "wypatroszyć" , > zetrzeć na tarce ( ja je mielę w urządzeniu typu malakser ) , dodać 10 dkg > cukru , cukier waniliowy i sporo cynamonu i wyłożyć na ciasto w tortownicy . > Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika . Piec ok. 1 godzinę w 200 > stopniach .Po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem . Jeszcze się > nie zdarzyło żeby się nie udała . Najsmaczniejsza jest lekko ciepła. Życzę > smacznego :) Wczoraj ja zrobilam - byla przepyszna!!! Dziekuje bardzo za przepis, aha! ja dop ciasta dodalam jedna lyzeczke cynamonu. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Szarlotka 25.09.02, 08:22 SZARLOTKA INACZEJ Biszkopt: 3 jaja 9 dag cukru 9 dag mąki cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (odmiana która się rozpieka np. szara reneta, antonówka) galaretka (np. pomarańczowa) 1 łyżka żelatyny ok. 1/2 szklanki cukru (w zależności od gatunku jabłek) Krem: 1 margaryna (polecana Maryna, raczej unikać Kasi) 2 szklanki mleka budyń śmietankowy (np. Dr Oetker) 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe polewa czekoladowa Biszkopt. Ubić białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę dodawać małymi porcjami i mieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na płaską, wyłożoną papierem blachę i piec na złoty kolor w temp. ok. 180°C. Masa jabłkowa. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokrojone na cząstki jabłka zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż się rozpieka na jednolitą masę. Dodać cukier i wymieszać by cukier się rozpuścił. Następnie dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać, przez chwilę jeszcze potrzymać na gazie, a następnie odstawić do ostudzenia. Przestudzoną masę rozłożyć na biszkopcie i wstawić do lodówki aby całość stężała. Krem. Ugotować budyń z dodatkiem cukru. Ostudzić mieszając od czasu do czasu by nie powstał kożuch. Uwaga: Do ucierania kremu przystąpić dopiero wtedy gdy masa jabłkowa na biszkopcie już stężeje. Utrzeć margarynę z cukrem waniliowym. Dodawać po trochu budyń i dalej ucierać. Gotowy krem rozłożyć na masie jabłkowej i wstawić do lodówki. Przygotować polewę czekoladową i rozsmarować po wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Szarlotka IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.02, 10:08 Te ostatnia chyba upieke. Odpowiedz Link Zgłoś
missy5 Re: Szarlotka 25.09.02, 10:28 Gość portalu: Linn napisał(a): > Te ostatnia chyba upieke. Mozesz upiec,z tym ze to nie jest szarlotka tylko tort,szarlotka jest na kruchym ciescie.Moja mama robi najlepsza na swiecie,z jablkami albo ze sliwkami,PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Szarlotka 25.09.02, 10:34 missy5 napisała: > ,szarlotka jest na > kruchym ciescie. Z tym się nie zgodzę - szarlotka to ciasto z JABŁKAMI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Szarlotka IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.02, 17:53 We Wloszech / a chyba i we Francji / nazwa "charlotte" okresla sie ciasto / moze deser / zrobione z biszkoptow typu paluszki albo savoiardi, ktorymi wyklada sie wysoka forme, a wlasciwie jej dno i boki. Do srodka wklada sie krem, owoce itp. My natomiast nazywamy szrlotka ciasto z jablkami. Moze ktos wie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
tola3 Re: Szarlotka 25.09.02, 15:08 a ja do swojej szrlotki dodaję jeszcze 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka4 Re: Szarlotka 25.09.02, 16:39 tola3 napisała: > a ja do swojej szrlotki dodaję jeszcze 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia > Pozdrawiam Tego wlasnie nie rozumiem. Zauwazylam, ze bardzo duzo osob na tym forum (temat szarlotki czy jablecznika juz sie przewinal pare razy)dodaje do ciasta proszek do pieczenia a przeciez szarlotka to po prostu kruchy placek z jablkami i jak kazde kruche ciasto sklada sie z maki, zoltek ( a nie jajek)masla (zdecydowanie lepsze niz inny tluszcz), cukier i niekiedy smietana ( w tym przypadku bardzo wskazana). Ciasto trzeba obowiazkowo odstawic w chlodne miejsce na przynajmniej pol godziny i dopiero potem je rozwalkowujemy i pieczemy. Jezeli chodzi o jablka wariacje sa rozne, moga byc juz podgotowane ( ale nie z maslem (czytalam juz kiedys takie przepisy) albo surowe starte na tarce z dodatkiem cynamonu i cukru a nawet orzechow czy migdalow. Wersja z beza na wierzchu to dla mnie zdecydowanie too much ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ): Re: Szarlotka IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.02, 01:58 dzidka4 napisała: > tola3 napisała: > > > a ja do swojej szrlotki dodaję jeszcze 2 płaskie łyżeczki proszku do piecz > enia > > Pozdrawiam > > > Tego wlasnie nie rozumiem. Zauwazylam, ze bardzo duzo osob na tym forum (temat > szarlotki czy jablecznika juz sie przewinal pare razy)dodaje do ciasta proszek > do pieczenia a przeciez szarlotka to po prostu kruchy placek z jablkami i jak > kazde kruche ciasto sklada sie z maki, zoltek ( a nie jajek)masla (zdecydowanie > > lepsze niz inny tluszcz), cukier i niekiedy smietana ( w tym przypadku bardzo > wskazana). > Ciasto trzeba obowiazkowo odstawic w chlodne miejsce na przynajmniej pol > godziny i dopiero potem je rozwalkowujemy i pieczemy. > Jezeli chodzi o jablka wariacje sa rozne, moga byc juz podgotowane ( ale nie z > maslem (czytalam juz kiedys takie przepisy) albo surowe starte na tarce z > dodatkiem cynamonu i cukru a nawet orzechow czy migdalow. > Wersja z beza na wierzchu to dla mnie zdecydowanie too much ale de gustibus... Mmmmm Pycha !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ): Re: Szarlotka IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.02, 02:55 dzidka4 napisała: > tola3 napisała: > > > a ja do swojej szrlotki dodaję jeszcze 2 płaskie łyżeczki proszku do piecz > enia > > Pozdrawiam > > > Tego wlasnie nie rozumiem. Zauwazylam, ze bardzo duzo osob na tym forum (temat > szarlotki czy jablecznika juz sie przewinal pare razy)dodaje do ciasta proszek > do pieczenia a przeciez szarlotka to po prostu kruchy placek z jablkami i jak > kazde kruche ciasto sklada sie z maki, zoltek ( a nie jajek)masla (zdecydowanie > > lepsze niz inny tluszcz), cukier i niekiedy smietana ( w tym przypadku bardzo > wskazana). > Ciasto trzeba obowiazkowo odstawic w chlodne miejsce na przynajmniej pol > godziny i dopiero potem je rozwalkowujemy i pieczemy. > Jezeli chodzi o jablka wariacje sa rozne, moga byc juz podgotowane ( ale nie z > maslem (czytalam juz kiedys takie przepisy) albo surowe starte na tarce z > dodatkiem cynamonu i cukru a nawet orzechow czy migdalow. > Wersja z beza na wierzchu to dla mnie zdecydowanie too much ale de gustibus... Mmmmm Pycha !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia1 Re: Szarlotka IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 03.10.02, 12:52 Gwoli wyjaśnienia - szarlotka czyli ciasto z jabłkami!!! Nie musi być kruche. To zwykły, najzwyklejszy jabłecznik. Choć ktoś się może ze mną kłócić, że jabłecznik to wino... I choć rzeczywiście w Polsce (czemu?) odnosi się ta nazwa tylko do ciasta kruchego. To raz. Szarlotka to także jabłka zapiekane w formie wyłożonej grzankami, babką drożdżową czy biszkoptami. To dwa. To także krem zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami. To trzy. I żeby było śmiesznie... w staropolskiej kuchni część jabłek zastępowano gruszkami lub morelami, dochodząc do tego, że ta część po pewnym czasie zamieniła się tylko w gruszki czy morele. A nazwa pozostała. Gdzieś to kiedyś przeczytałam... Tak jak kiedyś przeczytałam, że nazwa szarlotka wzięła się od imienia twórczyni ciasta z jabłkami, niejakiej Charlotte... ale za to głowy uciąć sobie nie dam. A tak na marginesie - najlepsza szrlotka czy też jabłecznik dla mnie to ciasto drożdżowe z masą migdałową. Oczywiście z jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Szarlotka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.02, 20:47 Witam Dla mnie klasyczna szarlotka jest na kruchym cieście [bardzo kruchym rozpływającym się w ustach]. Warstwa ciasta nie może być gruba. Inaczej to jest placek z jabłkami a nie szarlotka. Z pozdr. - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Re: Szarlotka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 23:48 Podciągam do góry Odpowiedz Link Zgłoś