Gość: Magda IP: *.osiedle.net.pl 24.09.02, 12:00 jak sie robi placki na pite albo na kebaba ? chodzi mi o przepis Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: Pita IP: *.we.client2.attbi.com 24.09.02, 17:57 Gość portalu: Magda napisał(a): > jak sie robi placki na pite albo na kebaba ? > chodzi mi o przepis Placki na pite, czyli masz na mysli chleb pita ? Taki pusty w srodku ? A co to sa placki na kebaba? Kebab to jest mieso lub jarzyny nadziane na "patyk" ( nie koniecznie drewniany oczywiscie)czyli na rozen. Odpowiedz, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Pita IP: *.osiedle.net.pl 24.09.02, 18:22 tak ,chodzi mi o ten chlebek pita pusty w środku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Pita IP: *.we.client2.attbi.com 25.09.02, 03:42 Gość portalu: Magda napisał(a): > tak ,chodzi mi o ten chlebek pita pusty w środku Magda, poszukam przepisu ale prawde powiedziawszy zawsze kupuje bo po prostu latwiej. Kiedys widzialam jak moja sasiadka z Pakistanu piekla( bo bez tluszcu wiec nie smazyla) chlebki pita na patelni. aby uzyskac ten pusty srodek trzeba zmoczyc jedna strone ciasta i tak zlozyc, aby ta mokra czesc tworzyla scianke w srodku placka. Nie wiem, jak to wytlumaczyc!! Poszukam ale lepiej znajdz miejsce gdzie mozna kupic dobre juz gotowe. Pita jest swietna pokrojona w czastki, podsmazona i uzyta zamiast czipsow do dipow. Smacznego !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Pita IP: *.osiedle.net.pl 25.09.02, 09:26 też bym kupiła gotową, ale nie wiem gdzie ja mogę dostać w moim mieście poszukam w Auchanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borgia1 Re: Pita IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 25.09.02, 09:46 Oto i przepis na pitę. Długo się czeka niestety, ale absolutnie się buli... PITA 2,5 dag drożdży, ok. 500 ml ciepłej wody, 2 łyżeczki soli (bardziej płaskie niż czubate), 10-75 dag mąki pszennej. Rozkruszyć drożdże w misce, wymieszać z wodą. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i wlewać powoli wodę. Wyrabiać ciasto, aż zacznie ślicznie odchodzić od miski. Przykryć i odstawić ciasto na godzinę. Nagrzać piekarnik do 220-250 stopni zostawiając w nim blachę na środkowym poziomie. Ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 2 równe części. z każdej części uformować wałek i pokroić go na 8 równych (w miarę) kawałków. Rozwałkować kawałki ciasta na okrągłe, płaskie placuszki. Układać na rozgrzanej blasze i poiec po 2-4 minuty. Ostudzić pod przykryciem i naciąć kieszeń wzdłuż chlebka. Jest jeszcze jeden malutki problem. Piekłam wiele razy i radzę za każdym razem po wyciągnięciu jednej partii ciasta z piekarnika zamknąć go na 2 minuty i dopiero wkładać następną porcję. I zawsze możesz zrobić z połowy porcji... Odpowiedz Link Zgłoś