Gość: myszz IP: 213.17.144.* 10.11.05, 22:32 wędzoną. samej nie zjem ... może rozdrobnie i jakąś sałatkę zrobię? proszę o pomysły /bez groszku i fasolki bo to dla mnie niejadalne/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marakesz13 Re: makrele dostałam 10.11.05, 23:21 Makrela + ser biały do maszynki i zemeć, apotem dodać szczypiorek + przyprawy dowone + troszę śmietany jak za suche. Przpyprawami "zapikantnić" trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: makrele dostałam 10.11.05, 23:27 Makrela rozdrobniona, cebula w kostke pokrojona, groszek zielony, ogorek kiszony w kosteczke. Majonez, sól, pieprz do smaku. Pyyychota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: makrela z serami IP: *.access.telenet.be 11.11.05, 06:28 Ja troche z innej beczki bo jestem fanka makreli i nie tylko ale nigdy jej nie rozpaciajam w salatkach po prostu robie " talerzyk na osobe " Wyjmuje osci rozdrabniajac na kaski , ukladam na wymienionym talerzu na kupke . Obok ukladam sery przerozne a mam ich zawsze w domu kilka moze byc bialy ser , ser typu feta , zolty pokrojony w plasterki i kosteczke , topiony , plesniowy Wszystkiego po troszke do tego oczywiscie salatka - najlepiej ogorek kiszony z cebulka biala lub zielona , paprka , pomidor tez moze byc ale nie polecam aby stykal sie z ryba bo nabiera rybiego smaku , salata zielona moze byc , oliwki,kukurydza moze jakies inne dodatki , w kazdym razie najwazniejszy jest kiszony ogorek. Kapka majonezu na ten "talerzyk" , zielenina i czarny chlebek w reke Cwiartki ugotowanego jajka tez moga sie znalezc w ostatecznosci chociaz naukowcy odradzaja jajko z ryba wiec rzadko praktykuje ale czasami przechodzi To taki pomysl na wyprobowanie roznych rzeczy z makrela nie robiac z niej paciai odnosi sie to rowniez do wszystkich rybek z puszki . I wowczas widelczykiem dziubnac to i tamto , wymieszac smaki , zachwycac sie kompozycjami Teraz taka moja uwaga : bylam w Polsce na wakacjach i ojciec kupil makrele byla dobra ale strasznie wysuszona Kupilam JA w "Albercie " opakowanie przypominalo mi belgijska chociaz byla o wiele mniejsza . Nie wiem czym ja pompowali ale miala jakis uderzajacy smak nawet nie tyle zdechlej ryby ale cos odrazajacego i od tej pory jadlam wylacznie szprotki wedlug tego samego scenarisza :-) Nie chce sie chwalic ale u nas kupuje makrele wylacznie w jednej sieci supermaketowej ( na bazarkach i w sklepach rybnych duza ale wysuszona ) sztuka wazy ponad 250 g czym ja pompuja to nie wiem ale jest soczysta , pachnaca , uwedzona( chemicznie ?) ja zawsze mowie , ze orgazmu mozna dostac od tej rybki ;-) smacznego zycze a poza tym makrela jest bardzo zdrowa na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Polecam: 11.11.05, 08:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=30479213&a=30479213 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lka.13 Re: Polecam sałatkę z makreli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.05, 13:30 Makrela, jajko na twardo pokrojone w kostkę, kukurydza lub groszek jak kto woli, majonezu tylko tyle żeby połączyć składniki, sól i pieprz do smaku. Prosta i smaczna. Makrela oczywiście w kawałach a nie paciaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Polecam sałatkę z makreli IP: *.adsl.solnet.ch 11.11.05, 14:00 ja uwielbiam paste z makreli, taka do chlebka makrele rozgrobnic, dodac pokrojone w kostke 3 jajka, 2-3 ogorki kiszone (zalezy od wielkosci), cebule pokrojona w kostke, sol, pieprz do smaku. wymieszac z majonezem i ewentualnie ketchupem (jak ktos lubi) i zjadac ze swiezym pieczywem. mozna dodac tez twarogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz klamka zapadła IP: 213.17.144.* 11.11.05, 22:45 lka.13 zrobię po Twojemu :) Odpowiedz Link Zgłoś