Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane- pomoc

08.12.05, 10:09
Proszę o podpowiedź: co zrobić aby placki po usmażeniu były chrupiące i
złociste, bo mi przeważnie wychodza sine i miękkawe. Smaczne ale...
Z góry dziękuję za porady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: betsypetsy Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:13
      to oczywiście wynika z rodzaju ziemniaka. Ja ziemniaki na placki siekam(tre)w
      malakserze i wychodzi taki grysik przez to są chrupiące.
    • marghot Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 10:14
      dokładnie odsączyć z wody już utarte pyrki
      proponuję zetrzeć też 1 marchewkę, która nada ładnego koloru, przyrumieni placki
      smażyć na mozno rozgrzanym tłuszczu
      • natalia.brzeska Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 10:59

Jak już Marghot napisała, tłuszcz musi być baaardzo mozno rozgrzany. Smażenie
        trwa chwilkę. Wtedy placek nie wsiąka za bardzo tego tłuszczu i nie robi się
        miękką "paćką".
    • Gość: Ula Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:48
      Ja ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Od chwili jak się
      dowiedziałam o takim sposobie robię je częściej i bez obrzydzenia.
      • Gość: ewa A ja dodaje startego żółtego sera -są pyszne i chr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 12:03
        I chrupiące. Najlepiej jak jest to ser pikantny.
    • Gość: _!_ Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.12.05, 20:02
      Aby nie ciemniały - trzesz ziemniaki razem z cebulą.

Aby były chrupiące należy je smażyć na smalcu, nie oleju.
    • aankaa Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 20:21
      utarte ziemniaki (po wymieszaniu z przyprawami, jajkiem, startącebulą) trzymaj
      na sitku i z niego nabieraj na patelnię. No i najważniejsze - dla jedzących:
      prosto z patelni na talerz (osoba smażąca może obejść się smakiem lub podjadać
      w locie)
    • hania55 Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 20:58
      1 kg ziemniaków, 1 jajko, sól, pieprz, cebula - zawsze wychodzą złociste i
      chrupiące.
    • wandap1 Re: placki ziemniaczane- pomoc 09.12.05, 00:57
      Witaj! Ja jestem leniwa,mielę ziemniaki i cebulę w maszynce do mięsa
      elektrycznej/nie ciemnieją/ dodaję ziółek/oregano, pieprz, cząber,czosnek/
      jajko, mąkę i smażę na oleju sojowym.Cały problem polega na tym,że trzeba je
      jeśc zaraz po zdjęciu z patelni. Jak chcę jeść póżniej ,to przekładam je np.
      podsmażonym mięsem mielonym z przyprawami/na ostro-po węgiersku,mięso w gulaszu
      z jałowcem-po zbójnicku i zapiekam w piekarniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka