robke 08.12.05, 10:09 Proszę o podpowiedź: co zrobić aby placki po usmażeniu były chrupiące i złociste, bo mi przeważnie wychodza sine i miękkawe. Smaczne ale... Z góry dziękuję za porady :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: betsypetsy Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:13 to oczywiście wynika z rodzaju ziemniaka. Ja ziemniaki na placki siekam(tre)w malakserze i wychodzi taki grysik przez to są chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 10:14 dokładnie odsączyć z wody już utarte pyrki proponuję zetrzeć też 1 marchewkę, która nada ładnego koloru, przyrumieni placki smażyć na mozno rozgrzanym tłuszczu Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 10:59 Jak już Marghot napisała, tłuszcz musi być baaardzo mozno rozgrzany. Smażenie trwa chwilkę. Wtedy placek nie wsiąka za bardzo tego tłuszczu i nie robi się miękką "paćką". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 11:48 Ja ziemniaki przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Od chwili jak się dowiedziałam o takim sposobie robię je częściej i bez obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa A ja dodaje startego żółtego sera -są pyszne i chr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 12:03 I chrupiące. Najlepiej jak jest to ser pikantny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _!_ Re: placki ziemniaczane- pomoc IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.12.05, 20:02 Aby nie ciemniały - trzesz ziemniaki razem z cebulą. Aby były chrupiące należy je smażyć na smalcu, nie oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 20:21 utarte ziemniaki (po wymieszaniu z przyprawami, jajkiem, startącebulą) trzymaj na sitku i z niego nabieraj na patelnię. No i najważniejsze - dla jedzących: prosto z patelni na talerz (osoba smażąca może obejść się smakiem lub podjadać w locie) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: placki ziemniaczane- pomoc 08.12.05, 20:58 1 kg ziemniaków, 1 jajko, sól, pieprz, cebula - zawsze wychodzą złociste i chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
wandap1 Re: placki ziemniaczane- pomoc 09.12.05, 00:57 Witaj! Ja jestem leniwa,mielę ziemniaki i cebulę w maszynce do mięsa elektrycznej/nie ciemnieją/ dodaję ziółek/oregano, pieprz, cząber,czosnek/ jajko, mąkę i smażę na oleju sojowym.Cały problem polega na tym,że trzeba je jeśc zaraz po zdjęciu z patelni. Jak chcę jeść póżniej ,to przekładam je np. podsmażonym mięsem mielonym z przyprawami/na ostro-po węgiersku,mięso w gulaszu z jałowcem-po zbójnicku i zapiekam w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś