Dodaj do ulubionych

rakotworczy teflon

01.02.06, 08:38
wiadomosci.onet.pl/1252189,16,item.html
moze i nikt nie smazy w tak wysokich temperaturach ale ja nigdy do teflonu
nie bylam przekonana wiec nie uzywalam. nic mi nie przywiera a nawet jesli to
nie ma zadnej tragedii. zawsze smieszyly mnie akcje panicznej ochrony
teflonu:)
Obserwuj wątek
    • apfel27 Re: rakotworczy teflon 01.02.06, 10:47
      oj! czyzbym trafila do kolka wielbicieli teflonu?;)
      • ba_nita Re: rakotworczy teflon 01.02.06, 10:56
        apfel27 napisała:

> oj! czyzbym trafila do kolka wielbicieli teflonu?;)

Nie to forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124
      • Gość: g Re: rakotworczy teflon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 11:00
        Nie:)
        ale podobnie rakotwórcze są np. tłuszcze podgrzane do temp. dymienia.
        I wiele innych substancji nieodpowiednio wykorzystywanych.
        Na foremkach do pieczenia jest podany zakres temp. bezpiecznych.
        Teflonowe i silikonowe zwykle do 230st.
        Ja np. piekę w formach ceramicznych(a też mogą zawierać substancje szkodliwe-
        chociaż producenci piszą "nie zawiera kadmu i ołowiu" )
        Nie bronię teflonu, ale nie dajmy się zwariować:)
    • invicta1 Re: rakotworczy teflon 01.02.06, 11:02
      mam to gdzieś-zycie jest ogólnie szkodliwe i grozi śmiercią
      • Gość: zadumana Re: rakotworczy teflon IP: 213.17.230.* 01.02.06, 12:02
        Invi, masz rację:) Strach oddychać:)
      • Gość: PolskiCukier Re: rakotworczy teflon IP: 80.68.236.* 01.02.06, 14:38
        Czuję dziwną sympatię do rozsądnych ludzi, jak Ty. Osobiście uwielbiam czytać w
        babskich pismach bzdurne teksty o tym ci jest szkodliwe a co nie - nie ma chyba
        produktu spożywczego, który na coś tam by nie szkodził a na coś pomagał.
        Nie dajmy się zwariować...
        • Gość: zadumana Re: rakotworczy teflon IP: 213.17.230.* 01.02.06, 14:58
          A najidiotyczniejsze, że produkty śmiertelnie złe w jednym dziesięcioleciu są
          zachwalane przez lekarzy w drugim dziesięcioleciu, i odwrotnie.
          • Gość: PolskiCukier Re: rakotworczy teflon IP: 80.68.236.* 01.02.06, 15:01
            Dokładnie tak, mleko i kawa nasuwają się mi tutaj jako przykłady pierwsze z
            brzegu.
        • Gość: szadoka Re: rakotworczy teflon IP: 212.160.172.* 02.02.06, 09:02
          i co najzabawniejsze raz cos jest zachwalane, a potem (w tym samym pismie)
          odsadzane od czci i wiary...
          co nas nie zabije to nas wzmocni....
    • Gość: patefon Re: rakotworczy teflon IP: *.if.uj.edu.pl 01.02.06, 11:53
      w takich temperaturach to w wiekszosci tluszczów wytwarza sie cala masa
      rakotworczych związków wiec raczej polecam zdroworozsadkowe podejście
      a na marginesie wogole np podczas smazenia w głębokim tluszczu cala masa sie
      tego wytwarza. ostatnio dowiedzialem sie ze szwecja pracuje nad zakazem
      sprzedazy frytek - nie wiem czy to prawda
      • jacek1f nam poteflony niestraszne! :-)) n/t 01.02.06, 12:04
      • Gość: g Re: rakotworczy teflon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:46
        prawda,straszą nas:trudne słowo:)-akrylamidami.I to nie tylko we frytkach, np.
        w chlebie też:))).
        W instrukcji piekarnika z wykrzyknikiem mi o tym napisali.
        Zaraz jakąś linkę odkopię, tylko po co się stresować przed obiadem:).
        • Gość: g Re: rakotworczy teflon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 14:49

01-10-02 Dlaczego frytki są rakotwórcze?

Niestety bardzo prawdopodobne, że sprawcą ogromnego zamieszania wywołanego
          kilka miesięcy temu przez naukowców jest akrylamid, związek powstający podczas
          obróbki pożywienia w bardzo wysokich temperaturach, między innymi podczas
          smażenia w głębokim oleju. Dotychczas potwierdzono rakotwórcze działanie
          akrylamidu jedynie na zwierzętach doświadczalnych, natomiast na temat jego
          wpływu na zdrowie ludzi niewiele wiadomo. W związku z faktem, że akrylamid jest
          używany do produkcji plastiku, barwników i oczyszczania wody, niewielkie jego
          ilości mogą występować w różnych środkach spożywczych. Szwedzcy naukowcy
          stwierdzili jednak tak ogromne stężenia tego związku we frytkach, chipsach,
          kilku rodzajach płatków śniadaniowych i chleba, że wzbudziło to ogromne
          zaniepokojenie. Wyniki szwedzkich naukowców zostały już potwierdzone przez
          rządy Norwegii, Wielkiej Brytanii i Szwajcarii. Co z tego wynika? Jako
          konsumenci otrzymaliśmy informację o kolejnym prawdopodobnym czynniku
          rakotwórczym. I tak jak z każdym tego typu czynnikiem ważny jest umiar i
          prawidłowo zbilansowana dieta. Zmniejszymy nie tylko ryzyko powstania
          nowotworu, ale także nie przytyjemy.

Źródło:resmedica.pl
          A chleb i tak dziś upiekłam, i zjem te akrylamidy:)
    • Gość: Xena Re: rakotworczy teflon IP: *.access.telenet.be 01.02.06, 14:45
      Ogolnie smazenie jest szkodliwe i przypalanie .
      Ale co mam zrobic jak lubie przyrumieniac ?
      Musialabym wszystko gotowac a na diecie jeszcze nie jestem .
      Za to jem duzo jablek , one sa antyrakotworcze wiec wszystko sie bilansuje ...

• apfel27 Re: rakotworczy teflon 01.02.06, 15:08
      wcale nie chodzi mi o dzialanie rakotworcze. tym akurat sie najmniej przejmuje
      bo przyjemnosci prawie wszystkie sa dla nas niezdrowe. chodzi mi o sam teflon,
      ktory w wiekszosci polskich kuchni otoczony jest wrecz nabozna czcia. prawie
      wszyscy maja w domu patelnie teflonowa i obchodza sie z nia jak z piorkiem, co
      by tylko teflonu nie zdrapac:)
      • Gość: g Re: rakotworczy teflon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:16
        A tu akurat wyjaśnienie jest proste: "podrapany"teflon traci swoje własnosci
        użytkowe, bo zdzierana jest warstwa "nieprzywierajaca".
        Podobnie, jak z jajkiem, trzeba sie obchodzić ze szkłem- to może zamieńmy
        deikatne kieliszki na kubki metalowe?:)

• apfel27 Re: rakotworczy teflon 02.02.06, 08:39
          dla mnie to smieszne i tyle:)
          w moim domu rodzinnym patelnie zawsze byly zelazne. ja wyprowadzajac sie z domu
          dostalam taka patelnie z czego jestem dumna i bardzo zadowolona. ostatnio mama
          zakupila mi taka mala do smazenia jejecznicy:)
          porownywanie teflonu z jajkami czy kieliszkami to porazka...
          jesli chcesz to zamieiaj kieliszki na metalowe kubki bardzo prosze. niemniej
          jednak na kieliszki i jajka tak sie nie chucha jak na nieszczesny teflon:)
          • Gość: szadoka Re: rakotworczy teflon IP: 212.160.172.* 02.02.06, 09:08
            a coz w tym smiesznego? ja mam teflonowe i zeliwne i dbam o nie jednakowo. No
            moze nie do konca :), teflonowych nie drapie metalem ( a po roku wymieniam na
            nowe) a zelinej , goracej , nie zalewam zimna woda , zeby nie pekla. Dbam o
            swoje rzeczy nie dlatego, ze mam balwochwalczy stosunek do materialu z ktorego
            zostaly wykonane , tylko dlatego , ze zaplacilam za nie z wlasnej kieszeni
            ciezko zarobionymi pieniedzmi.
            • Gość: Dorna Re: rakotworczy teflon IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 05.02.06, 21:21
              Wchodzi mąż do kuchni a tam żona czyści druciakiem patelnię teflonową.
              - Czego drapiesz po teflonie?
              - Sam jesteś poteflon!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka