Gość: Stokrotka IP: 213.134.168.* 05.05.06, 09:29 Mam makaron spaghetti i filety z kurczaka, jak z tego wyczarowac pyszny obiad? Tylko zeby skladniki mozna bylo dostac w osiedlowym sklepiku, bo za nic mi sie nie chce do Almy jechac :))) Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yatsec Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 09:54 Najprostrze: kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/3,0.html?slowo=spaghetti&wyr=&VE_szukaj=spaghetti&sort=priorytet%2Ctablica%2Cpriorytet% 2Ctablica%2Cpriorytet%2Ctablica%2Cpriorytet%2Ctablica%2Cpriorytet%2Ctablica% 2Cpriorytet%2Ctablica%2Cpriorytet%2Ctablica% 2Ctrafnosc&VE_cenzura=tak&DEGO_data@od=0&A_szukaj=tytul&A_szukaj=tresc&A_szukaj= podpis&A_szukajtresc=tresc&GORwidoki@VIN_tablica=VTP_POTRAWA&xsl=23442&ile=10&kt ory=1 www.lubella.pl/index.html?action=SzukajPrzepis&s=2#pag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 11:15 Nie bardzo umiem te pierwsze linki (ten pierwszy link?) otworzyc... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 11:33 kurczaka zmielić i zrobić sos mięsy a' la bolognese Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 13:19 " Kurczaka zmielic i zrobic sos miesny " To profanacja . Nie miel tylko usmaz w kawalkach ( paskach ) przyprawione na ostro najlepiej ze swieza papryka jak masz albo pieczarkami . Ugotowany i odcedzony makaron wrzuc z powrotem do garnka dodajac tluszcz ze smazenia , natke i wymieszaj . ( mozesz wkroic oliwki jesli masz ) Tak wyloz na talerz a kurczaka albo rzuc na makaron albo obok na talerz . Jesli chcesz robic w sosie to podobnie : smazysz mieso w kawalkach , potem przekladasz do rondla i dusisz podlewajac woda dodajac rozne skladniki pod koniec zaprawiasz maka i polewasz tym makaron lub mieszasz razem . Mozna rozbic piersi i smazyc w calosci , podawac z makaronem zaprawionym czerwonymi przyprawami np pasta z papryki ajvarem lub harissa , natka pokropic maggi na koniec , wymieszac do tego swiezy pomidor Lub do garnka z gotowym makaronem dodac kurkume , wrzucic mrozonke warzywna ( np chinska ) na minute lub dwie i wszystko razem odcedzic , przyprawic podawac ze smazona piersia Mozna zrobic wiele dobrych rzeczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 13:24 Gość portalu: Xena napisał(a): > " Kurczaka zmielic i zrobic sos miesny " > To profanacja . a czemuż to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 13:41 Po co mielic jesli masz mieso calosci ? Gulasz, ryby tez mielisz ? Chyba lepsze jest mieso w kawalkach smazone lub duszone , mielone dobre tylko w kotletach ale wtedy takie mielone zwiera sie w calosc i nabiera ksztaltu :-) Proponuje ci kiedys zamiast bolognese zrobic sos na kawalakach miesa i zobaczysz roznice , poczujesz smak miesa a nie trociny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: spaghetti+kurczak IP: *.acn.waw.pl 05.05.06, 13:54 idąc tym tokiem nigdy nie powinnam jadać mielonego mięsa a jadam.. i nie uważam zmielenia ryby czy mięsa za profanację..a za dodatkowy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 14:18 Nie lubie przetwarzanej zywnosci , wariantow nie musze wymyslac poniewaz pomyslow na potrawy mi nie brakuje i wole zjesc kalafiora z wody niz robic z niego kotlety :-) Mielone bardzo lubie i tez czesto jadam ale tylko w postaci kotletow . Marghe jesli wydaje sie tobie , ze idziesz na latwizne dodajac mielone do sosow bo krocej sie dusi to mysle , ze nie liczysz czasu na zabawe z maszynka do miesa , rozkladaniem jej i myciem . Na szczescie takiej nie posiadam i nie musze bo mielone kupuje gotowe bardzo dobrej jakosci , wystarczy tylko doprawic , ulepic i smazyc najszybsza potrawa swiata :-) Bolognese robilam kiedys mezowi bo byl przyzwyczajony ale teraz tez nie przepada po tym jak mu robie po swojemu smazone mieso z makaronem np karkowka jest pyszna lub makaron z miesem w roznych sosach po tym sos bolognese wydaje sie oszukany :-) Powaznie mowie bo widze , ze jestes dobra kucharka a dobry kucharz nie musi kombinowac z przetwarzaniem np tyby na mielone czy robienie kotletow z jajek pomyslow na potrawy proste i smaczne powinno mu wystarczyc gryzienie tez jest potrzebne :-) I male pytanie za 3 punkty : Dlaczego nie miksuje sie gulaszu i rosolu ? Od czego miksery i blendery ? Przy nowoczesnym wyposazeniu kuchni niebawem pojda w ruch i bedzie mozna miksowac schabowe z kartoflami i surowka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: spaghetti+kurczak IP: *.chello.pl 05.05.06, 14:31 Xeno, A jeżeli innym to po prostu smakuje? Ja bym nie utożsamiała pojęcia mielenia z przetwarzaniem. Jak zrobić bez mielenia: ragout chili con carne kotlety jajeczne i... nadzienie do ruskich pierogów? Ja bronię mielonego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 15:03 Oczywiscie , ze do pewnych potraw trzeba mielic i dodam tu jeszcze papryke faszerowana i golabki ale co do chilli con carne bardzo sie zdziwilam ostatnio przegladajac forum , ze uzywa sie mielonego , pierwszy raz jadlam w postaci gulaszu z fasola i czasem robie w ten sposob baranine wiec mielone nie pasuje mi zupelnie . Podobnie z mussaka - jadlam oryginalna z uduszonym wczesniej miesem i byla pyszna ale moze nie mieli maszynek :-) Kotlety jajeczne nie wiem co to jest i jestem ciekawa bo widzialam tu kiedys przepisy na podobne ale to raczej mozna nazwac kotletami z bulki bo miesa tam nie bylo , do kotletow miesnych dodaje sie jajko i dlatego nie wiem konkretnie o co chodzi (?) Pierogi , hamburgery , kielbaski to oczywiste z tym , ze my mowimy o zmieleniu piersi na obiad a mozna z niej przyrzadzic dobre i proste potrawy dlatego uwazam to za bezsens . No ale wolna reka niech kazdy robi jak lubi . Dla mnie najlepsze polaczenie kurczaka z makaronem to chrupiace pieczone skrzydelka do obgryzania reka i makaron wymieszany z bardzo ostrym tluszczem po kurczaku z dodatkiem harissy i zielska wiec gdzie ten smak i zapach jezeli zmieli sie mieso i ugotuje ? Podobnie wole makaron jw na ostro ze smazonym kotlecikiem , ktorego moge sobie kroic a jest pachnacy i nie rozgotowany w sosie :-) Jak ktos nie wierzy wystarczy sprobowac . Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 15:13 Gość portalu: Xena napisał(a): > wiec gdzie ten smak i zapach jezeli zmieli sie mieso i ugotuje ? raczej podsmaży a potem udusi z przyprawami.. co do kotletów jajecznych.. to moze najpierw spróbuj a potem będziesz krytykować? :) jajeczne - z jajek nie z mięsa i jajek.//. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 14:38 Xena, sporo sobie dośpiewałas :)) gdzie ja pisze o oszczędnosci czasu itp? ot, zmielone kurze piersi, fajnie doprawione i wymieszane z sosem pomidorowym i połaczone z makaronem są najnormalniej w świecie smaczne. Przynajmniej wg mnie. nie ma co dopisywac żadnej filozofii ot, pomysł, i to nie dla Ciebie a dla autora wątku To już jego sprawa czy wykorzysta czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: kotlety z jajek ? IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 15:51 Ancyponek wspomnial o mielonym miesie do kotletow z jajek i dlatego pytam co to jest a ty mowisz o kotletach bez miesa . Rozumiem , ze chodzi o bulke ulepiona z jajkiem opanierowana w mace i nastepnie bulce tartej i usmazona na tluszczu , zeby wygladala jak kotlet ? Czy chodzi o ten przepis czy masz jakis inny bo ja dziekuje jesli mam zjesc jajko zamiast miesa ( a uwielbiam z gryczana kasza lub kartoflami w skorach ) to tylko sadzone np na pieczarkach i posypane zielskiem bez bulek i maki i wcale nie musi mi przypominac to kotleta tylko jajko po prostu wiec po co tyle kombinowac ? Kurczak zmielony , podsmazony i ugotowany w sosie pomidorowym moze byc dobry ale smazony w calosci bez gotowania jeszcze lepszy , w sosie rowniez po co brudzic ta maszynke ? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: kotlety z jajek ? 05.05.06, 16:18 Xena, kotlety jajeczne znajdziesz i na forum i w Galerii. piszesz "Kurczak zmielony , podsmazony i ugotowany w sosie pomidorowym moze byc dobry ale smazony w calosci bez gotowania jeszcze lepszy" powtórzę raz jeszcze, to jeden z wielu pomysłów. Tyle,ze ja mam porównanie.. a Ty chyba nie ;-) nie lepszy ani nie gorszy inny a kombinowanie bardzo lubię nie lubię monotonii zmywanie też mi nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: kotlety z jajek ? IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 17:27 Juz sie nie klocmy , w kazdym razie dziekuje za wskazowki co do kotletow jajecznych , przejrzalam pare watkow i widze , ze tam sie daje gotowane jajka . Wlasnie przypomnial mi sie zapach szkolnej stolowki , za ktorym nigdy nie przepadalam :-) Coz , kto chce niech robi kotlety z jajek , kapusty , kalafiorow i innych produktow zakladajac , ze dana rzecz jada codziennie i potrzebuje malej odmiany . Dla mnie wszystko jest proste : mieso a jesli nie mieso to jajko sadzone lub grzyby kombinowac mozna w dodatkach a tu spore pole do popisu bo makarony , ryze ,warzywa i przerozne surowki wiec nic nie musi mi udawac miesa jesli nim nie jest bo po co ? To na temat tych cudow przypominajacych kotlety ale dobrze , ze ludzie poszukuja nowych rozwiazan bo to rozwija kulinarna wyobraznie :-) Czesto mozna oniemiec z wrazenia nad ta pomyslowaoscia i zarazem pracowitoscia , ja jednak sie nie podejmuje takich rzeczy bo wole prosto , zdrowo i smacznie a przy tym roznorodnie :-) To tylko moj punkt widzenia ale jak juz wdalam sie w dyskusje to mowie co mysle wiec nie chcialabym nikogo urazic . Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 14:38 ps. NIGDY nie kupiłabym gotowego mielonego mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 14:51 Po pierwsze, jestem autorka, nie autorem :))) Po drugie, z pomyslu na mielenie nie skorzystam z tego prostego powodu, ze nie mam maszynki. I jeszcze jeden powod - miesa mielonego dostaje dosc duzo od tesciowej, wiec kiedy trafi mi sie piers kurczaka, to dla odmiany robie cos niemielonego. A tak w ogole to lubie i mieso mielone, i w kawaleczkach :))) Dziekuje za wszystkie rady i pomysly. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 14:52 przepraszam za autora, stokrotko :) chcesz z tego kuraka zrobić sos do makaronu *zmieszany) czy jakąs potrawkę, któa mozna podac z makaronem? rozumeisz o co mi chodzi ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 14:58 Alez nic nie szkodzi :))) Mysle, ze zrobie zmodyfikowana wersje przepisu, ktory znalazlam na stronie Lubelli. Modyfikacja bedzie polegała na tym, ze zamiast muszelek bedzie spaghetti. Jest proste i brzmi smacznie :))) Muszelki z kurczakiem, cytryną i pietruszką 300 g makaronu muszelki małe 1 łyżka oliwy 60 g masła 4 filety z piersi kurczaka 1/3 szklanki soku z cytryny 20 g posiekanej pietruszki plasterki cytryny do przybrania Rozgrzewamy olej i połowę masła na dużej patelni. Obsmażamy filety z kurczaka przez 2 minuty z każdej strony, odstawiamy. Na patelnię dajemy sok z cytryny, pietruszkę i resztę masła. mieszamy i dodajemy filety na patelnię. Smażymy na małym ogniu ok. 4 minut, obracając, aż będą gotowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. W wolnej chwili Gotujemy makaron al dente, odcedzamy. I za moment Podejamy makaron polany sosem, z filetem na wierzchu, ozdabiamy plasterkami cytryny i posypujemy posiekaną zielona pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 15:04 całkiem fajne :) daj znac jak smakowało Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 15:08 tylko tego masłą sporo, ja bym zmniejszyła ilosc masła a ew. zwiększyła oliwy :) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 15:09 Dzieki :))) Dam znac, jak wyszlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 17:34 Kochani, mialam dac znac, a wiec daje, ze wyszlo PASKUDNIE :((( Ale to nie wina przepisu, tylko moja, bo na dwie osoby dodalam dwie cytryny i powiem tylko tyle, ze gebe prawie nam wykrecilo, takie bylo kwasne :((( W kazdym razie dziekuje za rozne pomysly, stopniowo bede je wyprobowywac!!! Pozdrawiam wszystkich, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 15:09 Masz racje , te polskie wyglada okropnie Kiedys sie polakomilam i wyszly mi same krzywe zuzelki w wytpoilo sie z nich pol patelni tluszczu wiec ostatnio zawiozlam sobie kotleciki wlasnej roboty i zamrozilam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turn1 Re: spaghetti+kurczak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:19 Gość portalu: Stokrotka napisał(a): > Mam makaron spaghetti i filety z kurczaka, jak z tego wyczarowac pyszny > obiad? Tylko zeby skladniki mozna bylo dostac w osiedlowym sklepiku, bo za > nic mi sie nie chce do Almy jechac :))) > Dziekuje. Obiad na około 5 osób: -pierś z kurczaka-0,5kg -marchew-1szt. średniej wielkości -pietruszka-1szt. mała -cukinia-1szt.wielkości duzego ogórka -pomidory-4-5szt. średniej wielkości -pieczarki-7szt. niewielkich -papryka czerwona 1szt -cebula-1szt -czosnek-4-5ząbków -przyprawy:pierz, sól, curry, vegeta, chili, papryka słodka -najlepiej na oliwie smazyć ewentualnie może być na oleju najlepiej słonecznikowym -makaron *Mięso drobno pokrój w kosteczkę *Przypraw drób curry,pieprzem,polej zgniecionym czosnkiem wymieszanym z niewielka ilościa najlepiej oliwy *[7-10min]Na rozgrzanej patelni (najlepiej na oliwie)smaż drobno pokrojoną cebulę, marchewkę,pietruszkę,cukinię,czosnek. Jak wszystko sie zeszkli przypraw pieprzem, curry, solą, można dodać także troszkę jarzynki lub vegety i wrzuć do garnka i duś. (Do garnka z warzywami mozemy wrzucic takze drobno pokrojona czerwona papryke).Do duszonych warzyw nalezy wlać pół szklanki wody a najlepiej pół szklanki wcześniej przygotowanego wywaru z warzyw. *[7-10min]Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie pieczarki drobno pokrojone które następnie przyprawiamy pieprzem. Jak sie dobrze zeszklą wrzucamy do duszących sie warzyw w garnku. *[5-8min]Nastepnie wrzucamy na bardzo rozgrzana oliwę pokrojoną i przyprawioną pierś z kurczaka i smażymy do momentu aż cała zbieleje po czym ja solimy i wrzucamy do duszących sie warzyw.(Jest bardzo wazna zasada: nie solimy piersi przed smażeniem bo stanie się sucha i twardawa.Druga zasada to to że piersi nie wolno długo smazyc ani dusić bo bedzie smakowała jak "suche wióry") *[5-7min]Dodajemy obrane i pokrojone pomidory po czym doprawiamy wg. uznania chili, papryką słodką. *Najlepiej smakuje z makaronem spaghetti, ewentualnie pene.Bardzo ważna rzecz, która dodaje potrawie ładnego wiosennego koloru i cudownego zapachu to świeża bazylia i natka-nalezy posypac potrawę na talerzu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 05.05.06, 18:12 Te cytryny w przepisie wygladaly mi od razu podejrzanie i nigdy nie odwazylabym sie na ten sok ( najwyzej rozrobiony z woda do popicia ) Chcialam odradzic i zaproponowac papryke lub pieczarki podsmazone ale juz sie nie chcialam wtracac tym , bardziej ze marghe_72 byla zachwycona przepisem , niektorzy dodaja wszedzie cytryne ale mnie ona nie pasuje nawet do ryby . Raz zrobilam ryz malzami w occie , wyplukalam je wysmazylam a jednak zakwasilo mi caly ryz i nie nadawalo sie do jedzenia wiec jestem od tej pory ostrozna i robie tylko kwasne zupy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 05.05.06, 18:27 Oj, trzeba bylo powiedziec, uniknelabym kulinarnego Waterloo... Ale bede wiedziala na przyszlosc, ze z cytrynami trzeba ostroznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 05.05.06, 21:26 Gość portalu: Xena napisał(a): > Te cytryny w przepisie wygladaly mi od razu podejrzanie i nigdy nie > odwazylabym sie na ten sok ( najwyzej rozrobiony z woda do popicia ) > Chcialam odradzic i zaproponowac papryke lub pieczarki podsmazone > ale juz sie nie chcialam wtracac tym , bardziej ze marghe_72 byla zachwycona > > przepisem , niektorzy dodaja wszedzie cytryne > ale mnie ona nie pasuje nawet do ryby . > Raz zrobilam ryz malzami w occie , wyplukalam je wysmazylam > a jednak zakwasilo mi caly ryz i nie nadawalo sie do jedzenia > wiec jestem od tej pory ostrozna i robie tylko kwasne zupy . Xena, odetchnij głeboko i poczytaj raz jeszcze sobie moje posty zachwycona? Poza tym nawet gdybym faktycznie była zachwycona .. to cóź z tego? nie przesadzaj. poza tym ja jestem cytrynowa i mnie sie te cytryny nie wydały podejrzane. Skoro miałas wątpliwosci trzeba było interweniować poza tym co ma ocet do cytryn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: spaghetti+kurczak IP: *.access.telenet.be 06.05.06, 00:48 Zachwycona to moze za wielkie slowo bo napisalas " calkiem fajnie :-) " i mnie to zabrzmialo dosyc entuzjastycznie a pamietalam swoje wrazenie a nie doslowny cytat . Grecy wszystko kropia cytryna , kazde mieso i ryby czasem mozna dodac do jakiejs marynaty a tu raptem 1/3 szklanki soku troche dziwne w polaczeniu z makaronem ale coz ktos podal ten przepis i na pewno go wyprobowal i cala ta dyskusja na temat mielenia , zasznurowalam wiec usta i dlatego sie nie odezwalam czekajac na wyniki co prawda to nie moj smak bo nawet przcieru nigdy nie dodaje a o papryce i pieczarkach chyba wspomnialam w pierwszym poscie , namierna ilosc masla tez tu zostala omowiona nie pamietam nic o czosnku ale pewnie by sie przydal Niestety nie wyszlo jak powinno co nie przeszkadza probowac nastepnym razem na inna modle . Cytryny uwielbiam i nie mam nic przeciwko ale czy to ocet czy cytryna zawsze to kwas i nie pasuje do wszystkich potraw ( wedlug mnie) ale komus moze tak smakowac . Stokrotko Najprostszy makaron , jaki zawsze mozesz zrobic do miesa to ugotowany i wymieszany z podgrzanym na oliwie czosnkiem i posypany natka lub wkroic oliwki . Bez przecieru i sosow mozna do niego wkroic pomidora na surowo bedzie troche cieply ale swiezy i slodki ja jeszcze kropie swoim ukochanym maggi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 06.05.06, 14:33 Dziekuje za rade, ale chwilowo zwatpilam w swoje umiejetnosci kulinarne i zrobilam dzis spaghetti najprostszym znanym mi sposobem: mieso mielone + sloiczek sosu do spaghetti Lowicz. Wiem wiem - nie ma sie czym chwalic... Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elin Re: spaghetti+kurczak IP: *.chello.pl 06.05.06, 22:35 Nie watp w swoje umiejetnosci, tylko zrob tak: mieso pokroj w paski, dodaj czosnek w cienkich plasterkach, troche oliwy, pieprzu tluczonego, mozesz pokropic cytryna (jak lubisz), ale nie przesadnie. Wymieszaj dokladnie, odstaw na pol godziny. Potem podsmaz na patelni - mozesz dodac troche masla, jezeli oliwy nie wystarczy. Odsun kurczaka na bok patelni, zmniejsz ogien, dodaj pokruszony rokpol (albo podobny), rozgniec widelcem, mieszaj az sie rozpusci (uwazaj, zeby sie topil, nie smazyl), wymieszaj z kurczakiem i dodaj gestej smietany. Nie sol, bo ser jest slony. Wymieszaj z makaronem; jezeli sos za gesty, dodaj troche wody spod makaronu. Posyp jakim chcesz zielonym - pietruszka, bazylia. Dobre, szybkie (marynowanie mozna sobie odpuscic), sprawdzone. A co do mielonego - klasyczne chili con carne robi sie z wolowiny krojonej w bardzo malutka kosteczke. Ani mielone, ani gulasz. Pracochlonne strasznie, ale za to pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 07.05.06, 21:40 Gość portalu: Stokrotka napisał(a): > Dziekuje za rade, ale chwilowo zwatpilam w swoje umiejetnosci kulinarne i > zrobilam dzis spaghetti najprostszym znanym mi sposobem: mieso mielone + > sloiczek sosu do spaghetti Lowicz. > Wiem wiem - nie ma sie czym chwalic... > Pozdrawiam, to nie kwestia umiejętnosci :) to pech i tyle nie poddawaj się a domowy sos mięsny jest mmmmmmm. zerkni do Galerii , tam jest masa pomysłow na makaron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 11.05.06, 09:17 Zrobilam jeszcze jedno podejscie do "potwornie kwasnego kurczaka" i tym razem wyszlo super! Podaje zmodyfikowany przeze mnie przepis: Spaghetti z kurczakiem, cytryną i pietruszką (na 3 osoby) makaron spaghetti oliwa 60 g masła 4 filety z piersi kurczaka 3 lyzki soku z cytryny peczek pietruszki plasterki cytryny do przybrania Rozgrzewamy olej i połowę masła na dużej patelni. Kurczaka kroimi w paseczki, solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i obsmażamy przez kilka minut. Przekladamy kurczaka do miseczki. Na patelnię dajemy sok z cytryny, posiekana pietruszkę i resztę masła. Mieszamy. Po kilku minutach dodajemy kurczaka na patelnię. Smażymy na małym ogniu ok. 6 minut. Gotujemy makaron al dente, odcedzamy. Podejamy makaron polany sosem, z kawałkami kurczaka na wierzchu, ozdabiamy plasterkami cytryny i posypujemy posiekaną zielona pietruszką. Bardzo smaczne - pietruszka daje cudowny aromat. Jescze raz dziekuje wszystkim za przepisy, bede probowac! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 11.05.06, 11:02 wiem,ze jestem czepliwa, ale po co ta vegeta? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stokrotka Re: spaghetti+kurczak IP: 213.134.168.* 11.05.06, 12:44 Bylo tak: sprobowalam kurczaka i wydawal mi sie mdly. Akurat byla u mnie ciocia- doswiadczona kucharka i zapytalam, co zrobic, a ona mi na to: "Dodaj Vegety". Wiec posluchalam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: spaghetti+kurczak 11.05.06, 13:41 następnym razem dodaj swiezych ziół, przypraw Ciocie bywają omylne zwąszcza te, które sugerują Vegetę :)) Odpowiedz Link Zgłoś