Gość: kama IP: 82.139.45.* 21.08.06, 19:30 witam, chciałabym wykorzystac zeszłoroczne dzemy, bo nowe już ustawione na piwnicznych półkach. Czy możecie mi podac do jakiego ciasta można je zużyc? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: ciasto z dżemem 21.08.06, 19:43 Zrób kruche ciasto, większą częścią wyłóż blachę, na to dżem i różne takie (w zależności od inwencji i stanu posiadania), jak rodzynki, figi itp. Reszta ciasta na wierzch przez grubą tarkę. Po upieczeniu pokrój w kwadraty, jeżeli całość za kwaśna (zależy to od dżemu), to posyp cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: ciasto z dżemem IP: 82.139.45.* 22.08.06, 08:39 znacie cos innego? może takie, co daje się do środka , do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: ciasto z dżemem 22.08.06, 11:58 Plesniak i miliony innych ciasteczek nadziewanych, rogaliki, pączki - w galerii potraw na pewno wybierzesz cos dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: ciasto z dżemem 22.08.06, 13:15 Ja ostatnio robiłam z kruchego ciasta rogaliki z dżemem agrestowym - co prawda rogaliki były średniej urody, bo jakoś zabrakło mi zdolności plastycznych, ale w smaku były pyszne. Normalne kruche ciasto rozwałkowałam, pocięłam na trójkąty, na każdy łyżeczkę dżemu - no i to zwijanie nie za bardzo mi wyszło,trochę koślawe, ale tak poza tym OK. W fazie "lenia" robię z dżemem kopertki z gotowego ciasta francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
plind Re: ciasto z dżemem 23.08.06, 11:41 przepis znaleziony gdzies w internecie; jeszcze nie robilam, wiec za skutek nie gwarantuje:) Inwalida Skladniki na 12 porcji 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szkl. oliwy, 2, 5 szkl. Cukru, 1 lyzka cynamonu, 1 lyzka sody, 1,5 sloiczka dzemu, 2 lyzki kakao, cukier puder do posypania wszystko razem wymieszac mikserem, piec ok. 45 min. Odpowiedz Link Zgłoś
siwamar Re: ciasto z dżemem 23.08.06, 17:28 Czemu robisz za dużo, w tym roku trzeba było zrobić mniej.Zjadaj najpierw te stare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktre zwykły biszkopt ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 18:56 upiecz zwykły biszkopt, przekrój pozimo i przesmaruj tym dżemen, następnie złóż i masz pyszne ciasto małym nakładem pracy. Odpowiedz Link Zgłoś