Dodaj do ulubionych

Watrobka drobiowa z jablkiem-czy ktos zna przepis?

IP: 84.5.159.* 25.08.06, 21:49
Witam,
mam watrobke drobiowa i zazwyczaj przyrzadzam ja tradycyjnie z cebulka
smazona, ale slyszalam, ze mozna tez z jablkiem, ale nie moge odszukac tego
przepisu. Ktos moze ma jakies propozycje, bo archiwum galeria mlczy?
Co oprocz jablka i jak przyrzadzic?
Bede wdzeczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: Watrobka drobiowa z jablkiem-czy ktos zna prz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 22:48
      A choćby ta sprzed kilku dni - przepis nie wątróbka ;-).
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=47362267
    • businessangel smażysz wątróbkę, 26.08.06, 05:30
      potem solisz i pieprzysz. Oddzielnie dusisz cebulkę z z obranym plasterkami
      jabłka, gdy jabłko będzie już miękkie i cebulka szklista, dodajesz do wątróbki
      i posypujesz majerankiem, lub oregano (dzikim majerankiem).
      Smacznego.
      Podobnie przyrządzam wątróbkę wieprzową (najzdrowszą): kroję w takie paski
      podobne do strogonowa lub gyros, krótko smażę itd. Nawet wrogowie wątróbki nie
      mogą się oprzeć, gdy jest w takiej formie. Aha, przed smażeniem obtaczam w mące.
      • Gość: gosc Re: smażysz wątróbkę, IP: *.pl 26.08.06, 12:20
        a dlaczego wieprzowa watróbka jest zdrowsza od tej z drobiu??????? Myślałam ze
        drobiowa jest zdrowsza
        • businessangel "świńska" ma więcej witamin i jest 26.08.06, 14:17
          mniej zanieczyszczona chemią. Co te kurczaczki między wykluciem się a śmiercią
          spożywają?
          Samo życie, jem także drobiową, ma też swój smak i inne zalety. :-)
      • kobieta_na_pasach Re: smażysz wątróbkę, 26.08.06, 12:47
        businessangel napisał:

> potem solisz i pieprzysz. Oddzielnie dusisz cebulkę z z obranym plasterkami
        > jabłka, gdy jabłko będzie już miękkie i cebulka szklista,

srele-morele. jak ktos nie ma nic lepszego do roboty to moze udusic wszystko
        nawet osobno. ja dusze razem i jest b.dobre.
        > .
    • kobieta_na_pasach matko bosko! 26.08.06, 12:46
      po prostu dodajesz w polowie smazenia jablko ze skorka pokrojone w czatki. cala
      filozofia.
    • Gość: tuja u krzysztofa_wandelt wytłumaczone łopatologicznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 12:51
      a jakie smaczne:-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=37501971&a=37501971
      • kobieta_na_pasach owszem, ale to dotyczy innej watrobki niz..... 26.08.06, 12:55
        ...drobiowa. nie widze powodu,aby smazyc osobno watrobke i jablko. aha, i
        najlepsza watrobka jest na masle, nie oliwie.
        • Gość: tuja Każdemu wedle gustu. Dobrze jest znać przepis i sp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.06, 13:22
          osób przygotowania, a w miarę osiągania biegłości wypracowywać sobie własne
          sposoby i skróty. Urodziłaś się i już wiedziałaś jak robić wątróbkę (nie ważne
          jaką i na czym smażoną)?. Pytanie retoryczne :-).
    • Gość: norsk_skogskatt Re: Watrobka drobiowa z jablkiem-czy ktos zna prz IP: *.w86-211.abo.wanadoo.fr 26.08.06, 16:09
      zasadniczo z jabłkiem przyrządzam wątrobę cielęcą.
      Krojoną na cienkie paseczki. Najpierw wrzucam na patelnię cebulkę, potem
      wątróbkę i jabłko, reż w paseczkach ? tylko na minutę,
      a następnie zalewam całość białym winem,wytrawnym, Też na krótko.
      • Gość: moniq Re: Watrobka drobiowa z jablkiem-czy ktos zna prz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 16:32
        A ja jeszcze dodam że na koniec pożna podlać smietanką, pyyyyyycha taki sos
        powstaje.
        • ampolion Re: Watrobka drobiowa z jablkiem-czy ktos zna prz 26.08.06, 21:11
          A może nieco wina?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka