kamila862 07.09.06, 13:25 potrzebuje sprawdzony przepis na to cudo. gesty , ostry sosik. czy ktos moze pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f utrzyj ogórki twarde i odstaw. Odcedź i odciśnij 07.09.06, 13:51 bardzo dobrze. (jedni trą na dużych oczkach inni na średnich, ale nigdy nie na drobnych!) Wyciśnij czosnku wg swego smaku (2-5 ząbków) do ogórka i zamieszaj. Teraz najważniejsze - jogurt: total grecki lub z dużych kubełków gęsty grecki inny. U Turków można też kupić. Musi byc taki do krojenia prawie. Inne to zawsze nędzna namiastka - bałkański (zagęszczany mlekiem w peroszku... albo serki bieluchy zmieszane z naturalnym polskim jogurtem...) Dopiero teraz solisz, pieprzysz i dodajesz albo ciut miety albo oregano roztartego w dłoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: utrzyj ogórki twarde i odstaw. Odcedź i odciś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:05 a gdzie ja moge kupic taki jogurt bo jestem z malego miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jogurtem 07.09.06, 14:26 ale walcz o to żeby nie było rzadkie na koniec, ale geste i kremowe:-) I pamietaj - dopraw solą i innymi na koniec przed podaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 14:48 ok dzis sprobuje i dam znac jak wyszlo. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jog IP: *.iitd.pan.wroc.pl 07.09.06, 15:09 zaniast bielucha i jogurtu spróbuj może z serkiem homo naturalnym?? (Albo zrób na oba sposoby i porównaj;) Ja robię właśnie z takiego, bo też nigdy mi sie nie udało takiego jogurtu gęstego upolować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jog IP: 62.183.173.* 07.09.06, 15:20 Najlepszy jogurt naturalny bakoma dodajemy starty na tarce świeży ogórek, starte ząbki czosnku, oliwa, pieprz .Mieszamy i schładzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jog 07.09.06, 15:21 nie nie ,dziewczyny -serek homogenizowany z polaczeniem swiezego ogorka zrobi sie wodnisty ,kupowalam w polsce taki serek w malym plastikowym wiadereczku ,byl juz kilka razy zmielony i mial konsystencje ze mozna go bylo smarowac jak maslo -taki serek -1/2 ogorka swiezego (mysle o tym dlugim)na grobym oczku -3 zabki czosnku przecisniete -sol-sporo bo ogorek -lyzeczka od herbaty cukru -zaokragla smak wszystko do michy ,wymiachac,probowac i na stol-PROSTE Odpowiedz Link Zgłoś
muscovado Re: aa :-( ...to próbuj z bieluchem i polskim jog 07.09.06, 15:43 gesty jogurt + utarty ogórek (bez soku) + sól + oliwa + czosnek. To jest u mnie baza. A dalej to zaleznie od potrzeb dodaje parę kropli aceto balsamico, posiekaną miętę, posiekany koperek, na wierzch wrzucam parę czarnych oliwek... to nadaje ostateczny kształt. Cukru nie daję. Serka tez unikam. Wolę troszkę rzadszy sos, niż czuć w nim serek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jolzag Re: tzatziki- sprawdzony przepis 07.09.06, 15:07 A można prosić o ten przepis po polsku? Nie rozumiem niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: tzatziki- sprawdzony przepis 07.09.06, 17:39 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Jackiem w kwestii soli ;o) ogórki owszem - ścieram na tarce; jeżeli mają dużo pestek, to nawet potrafię je przed starciem wydrążyć (i wyrzucić); _solę_ ogórki i odstawiam (na sicie) na pół godziny; potem faktycznie odciskam; jogurt naturalny może być nasz polski (np Bakomy), tylko trzeba go wrzucić na sitko i odsączyć przez jakieś ... pół godziny; ale ja najbardziej lubię z "Turka figury naturalnego" - do serka dodaję odciśnięte ogórki, wyciśnięty (albo drobno posiekany i utarty z odrobiną soli) czosnek (jakieś 4-5 ząbków na duży kubek, lubię dużo czosnku), łyżkę oliwy z oliwek, pieprz (solić już raczej nie trzeba, ogórki były słone) i trochę posiekanej mięty lub koperku; jeżeli uważam że jest za gęste, dodaję odrobinę soku z ogórków (zawsze zostawiam trochę z odciskania); Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to ja powiem tak: solenie ogórków to morderstwo! 07.09.06, 18:00 Ale może tylko w Grecji..? Moze polskie trzeba w łeb sola i zabrać im co najlepsze? Ja nie solę. Tylko jak już jogurt, bo tak widziałem u tambylców... Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: to ja powiem tak: solenie ogórków to morderst 08.09.06, 17:14 polskie są "przewodnione" ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: *.acn.waw.pl 07.09.06, 18:06 Zdecydowanie zgadzam sie z Jackiem: jogurt koniecznie grecki (do kupienia niemal we wszystkich wiekszych supermarketach), bo inaczej powstaja "prawie" tzatziki. Z naciskiem na "prawie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: *.acn.waw.pl 07.09.06, 18:12 W Grecji podpatrzylam, ze: -ogorkow sie nie obiera, lecz sciera razem ze skorka (ogorki wezowe) -Grecy zawsze dodaja oliwe z oliwke (spora lyzke) i troche soku z cytryny. Cukru nie zauwazylam. No i ostroznie z czosnkiem, zawsze mozna dodac, a wyjac jest trudno ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila862 Re: tzatziki- sprawdzony przepis 08.09.06, 14:08 U nas w miescie sa takie supermarkety: aldik, lidl, plus, biedronka, i lider price i tyle. czy kupie tam ten serek grecki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: 83.238.166.* 08.09.06, 14:12 Oczywiście... - nie kupisz. Zależy od regionu Polski:( Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: tzatziki- sprawdzony przepis 08.09.06, 14:14 oliwa koniecznie! :)o ile mam pod reka to dodaje oliwe aromatyzowana czosnkiem (dodatkowo, oprocz tych posiekanych zabkow:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:05 lubelskie. pewnie nie kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f popróbujcie odsączyc zwykły polski naturalny jo 08.09.06, 15:07 gurt. Ale nie za długo i nie za bardzo, bo zrobi się Wam libański serek labneh. Tez pyszny:-) ale nie do tzatzików. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash A ja wczoraj zrobiłem przez przypadek 08.09.06, 15:14 Bo akurat zostało mi 200 g jogurtu greckiego (300 g zużyłem do marynaty). A ponieważ ogórki leżą i się lenią... Tylko dziś chyba będę jadł z wędzoną szynką :) Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: hm .. Bieluch to taka jakby polska Filadelfia 12.09.06, 14:43 dzieki jacek Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: tzatziki- sprawdzony przepis 08.09.06, 15:16 Teraz ja i moje cacki: z braku laku po latach prob: ser gladki - taki w pudelkach, jak do sernika sie daje, najbardziej zblizony konsystencja do greckiego jogurtu (choc nie ma pokwasu), ogorek obieram (ale przestane od dzis) i wybieram srodek z ziarnami (to zrodlo rozciaptania cackow, przywiezione od Grekow)- najlepiej lyzeczka. Na tarke, wymieszam z serkiem, czosnek w znacznych iloscich, lyzka oliwy, pieprz. Jak ktos pisal wyzej sol nie wchodzi w gre i jesli dacie odpowiednia ilosc czosnku sol nie bedzie potrzebna. Nie bojcie sie czosnku - cacek podany do karkowki z grilla musi miec go sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: *.acn.waw.pl 09.09.06, 13:06 Tajemnicą jest właśnie wcześniejsze posolenie ogórków, sostawienie ich aby puściły sok i dokładne odciśnięcie. Ich objetość zmniejsza sie ponad połowę, ale to jest właśnie woda, która rozrzedzi każdy, nawet najlepszy jogurt. Grecy przygotowują tak większość warzyw (bakłażany, cukinię, nawet ziemniaki). Reszta przepisu wedle smaku i uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila862 Re: tzatziki- sprawdzony przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:18 zrobilam!!! z bieluchem. wyszlo wspaniale. wszyscy byli zachwyceni. dziekuje serdecznie za rady i pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: tzatziki- sprawdzony przepis 12.09.06, 14:21 kamila?co to jest bieluch? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza0107 co to jest bieluch? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 14:52 gdzie go dostać i czy to potoczna nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka do lina37 IP: 80.51.222.* 12.09.06, 15:18 oto serek Bieluch :) www.biomlek.pl/sub.php?id=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milka Re: do zuzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 12:00 bieluch jest pyszny, ta nazwa jest poprawna.spróbój z ananasem, szczypiorkiem itd.polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrgodot Re: do zuzy IP: *.chello.pl 13.09.06, 18:06 Ale do tzatziki "bielucha" absolutnie odradzam. Najgorszy jaki znam - rozpływa się jak śmietana, a grecki jogurt nigdy się nie rozpływa nawet w towarzystwie surowego ogórka. Polecam Campinę. Zawsze wychodzi rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
manna4 Re: tzatziki- sprawdzony przepis 13.09.06, 19:20 NA LITOŚĆ BOSKĄ! sól w tatziki to tak jak zasmażka w bigosie. NIGDY! i koniecznie dodaj przyprawę tatziki , kupisz w każdym slepie spozywczym Odpowiedz Link Zgłoś