IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.03.03, 10:54
Próbowałam wczoraj zrobić ten sos i nie wyszło mi. :(
Wlałam na boczek słodką śmietankę 12%. Sos był rzadki, myślałam wiec, że musi
się chwile pogotować. Po jakimś czasie niestety śmietana się zwarzyła. Nie od
razu, tylko po jakichś 5-8 minutach.
Jak więc powinno być zrobione carbonara? Jaka śmietana? O przyprawach,
makaraonie wiem. Chodzi mi o sam klasyczny sos.
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: Carbonara 06.03.03, 11:23
      Carbonary nie robi się ze śmietaną :-)

Podsmaża się boczek, wrzuca ugotowany makaron i wbija jajko mieszając wszystko
      aż jajko się zetnie. Jeszcze odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu i
      carbonara gotowa.
      • Gość: gaga Re: Carbonara IP: *.pool80181.interbusiness.it 06.03.03, 11:37
        Ja znam inny przepis na carbonare. Podsmazam boczek. W miedzy czasie w misce
        roztrzepuje jajka (dwa na glowe plus jedno zoltko), dodaje parmezan, czarny
        pieprz i odrobine mleka. Odcedzam makaron wrzucam do boczku, dodaje sos
        jajeczny, mieszam i voilà.
        Smacznego!

P.S. Trzeba uwazac by jajka sie nie zwazyly i nie wyszla jajecznica. Sos
        powinien byc plynny.
        • kwik Re: Carbonara 06.03.03, 12:02
          klasyczna carbonara jest z jajkiem; wersja zmodyfikowana (smaczniejsza:) - ze
          smietana (nie slodka lecz gesta, 30 lub 36%).
          • Gość: Maria Re: Carbonara IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 12:26
            Oryginalny przepis na SPAGHETTI 'ALLA CARBONARA'
            2 jaja, 40 g parmezanu lub pecorino, czyli ostrego sera owczego, łyżka drobno
            posiekanej zielonej pietruszki, 150 g wędzonego boczku, 50 g masła, sól,
            pieprz, spaghetti
            Wbić jaja do miseczki, rozbić jak na jajecznicę, ukręcić z serem i dość dużą
            ilością pieprzu oraz pietruszką. Ugotować spaghetti. Na dużej patelni
            podsmażyć w maśle pokrojony w droną kostkę boczek. Odcedzony makaron wyłożyć
            na podsmażony boczek. Zdjąć z ognia i wymieszać. Zalać masą z jaj, energicznie
            wymieszać i natychmiast podawać.
            Jest to przepis z włoskiej książki kucharskiej.
            Pozdrawiam i życzę smacznego - Maria
    • Gość: Inka Re: Carbonara IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 06.03.03, 12:32
      No to przynajmniej dowiedziałam się czegos od Was. :) Musze spróbować z jajkami
      i przynajmniej nie będę płakać, że się sos ściął. ;)

Ale jest jakiś sos własnie w połączeniu śmietany z boczkiem, widocznie nazywa
      się inaczej, a może to inna wersja, jak ktos zauważył.
      Czyli powinnam dodawać kremówkę?
      • hania_76 Re: Carbonara 06.03.03, 12:40
        Ze śmietaną to chyba "alfredo". Powinna być kremówka. A największa i
        najbardziej kaloryczna pychotka, to makaron z boczkiem, cebulką i
        mascarpone.... Duże MNIAM.
    • Gość: Magdabi Re: Carbonara IP: 217.153.88.* 06.03.03, 15:50
      A ja się nie przejmuję i jajka zastępuję śmietanką: 12%-18%. Podsmażam, ale nie
      boczek bo za tłusty, ale taką surową polędwic łososiową. Super aromat wędzonki
      i smaczek. Czasmi podsmażam potem cebulkę tylko do zeszklenia. Odstawiam.
      Osobno w rondelku podgrzewam śmietankę, czasami dodaję do niej odrobinę sera
      (jakiś pleśniowy, albo niebieski) przez co sos robi się bardziej gęsty. No i
      dodaję do garnka z odcedzonym spaghetti najpierw mięsko z cebulką, potem
      zalewam sosem i na koniec natkę pietruszki. Makaron bardzo wchłania sos, a
      nawet jak jest za rzadki to można posypać parmezanem, on tak zlepia wszystko. A
      najlepsze że całość ma smak taki jajeczny. Może to przez ten boczek, cebulkę.
      Jaka ja głodna się zrobiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka