Gość: tom IP: *.aster.pl 09.10.06, 21:35 Może ktoś wie gdzie można kupić gotowy rosół rybny? Podobno jest to świetna baza do przeróżnych zup rybnych. Ewentualnie proszę o przepis na dobry wywar rybny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom Re: sos - nie rosół.))) IP: *.aster.pl 09.10.06, 22:09 właśnie sęk w tym, że chodzi mi o rosół rybny, sosu rybnego używam na codzień Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:bulion rybny 09.10.06, 22:19 jak z bulionem warzywnum/mięsnym, redukcja płynu - tylko po co????Do czego chcesz użyć. Pytam z ciekawości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x kupisz w Niemczech "Fischfond" IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.10.06, 22:41 tutaj przepisy na wywar rybny: www.tinyurl.com/s7n5x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris-ek Re: rosół rybny IP: *.houston.res.rr.com 10.10.06, 02:14 Tomie: Rosol rybny (koncentrat organiczny) firmy More than Gourmet to jedna z rzeczy ktora zawsze przywoze do Polski dla rodziny i przyjaciol. Z tego co wiem w Polsce nie ma takiego produktu. Moze pora napisac do polskich dystrybutorow? Moze zachecic miejscowych, bo jest nisza na rynku? Podalam na forum moj przepis, moze sie przyda. Ale przyznaje gotowiec latwiejszy. Pozdrawiam, Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Rosół rybny 10.10.06, 09:52 Panie Tomie! Dobry wywar zrobisz z "niejadalnych" części ryb (głowy bez skrzeli , pozostałości po filetowaniu) i "chwastu" rybiego (drobne płotki, okonie). Wręcz wyborny będzie - jeśli znajomy wędkarz podrzuci Ci trochę jazgarzy, które tylko wypatroszysz i delikatnie opłuczesz. Ryby morskie - nie, łososiny - też nie za dużo. Pamiętaj o tym by: w garnku było tyle cebuli ile ryby, marchewki i pietruszki - po jednej na trzy cebule, selera - kawałek i obowiązkowo przynajmniej jedna wędzona kurza noga. Wody tyle, żeby to co wyżej było tylko zalane. Do tego liście, trochę ziela, pieprz w ziarnach i sól do smaku. Rosół gotujesz długo (min. 1 godzinę) i nie ma prawa zabulgotać, potem odcedzasz, po przestygnięciu zlewasz znad osadu i masz "surowiec" do zup, sosów, galaret i innych rybich przysmaków , o których - na życzenie. Pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monisia Re: Rosół rybny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 10:10 Madry kucharz powiedzial, ze do ryby tylko: - biale warzywa - bialy pieprz i - biale wino.. kto chce niech wierzy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: rosół rybny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 11:44 bulion rybny(w kostkach) widywałam w Leclercu, włoski, nie wiem czy aktualnie jest Odpowiedz Link Zgłoś