Dodaj do ulubionych

Co jeszcze z jabłek

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 18:56
Dostałam duży kosz jabłek.
W tym tygodniu były 2 szarlotki, jabłaka pieczone i jabłka zalene ciastem
biszkoptowym.
Została jeszcze 1/4 kosza jabłek.
Co jeszcze można z nich zrobić słodkiego?
Obserwuj wątek
    • Gość: IWA1232 Re: Co jeszcze z jabłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:19
      MOŻE POPROSTU DZEM NA ZIME JEŻELI WY JESZCZE BAWICIE SIE W TAKIE ŻECZY BO JA
      TAK I BARDZO TO LUBIE ROBIĆ
      • jacek1f RZeczy...po prostu - to 1. no i 2. czemu słodkie 10.11.06, 19:26
        Zrób pysznego pikantnego chutneya...i na prezenty na Gwiazdke będzie:-)
        3. Iwa - nie krzycz prosze - wyłącz caps.
    • thorgalla Re: Co jeszcze z jabłek 10.11.06, 20:27
      A mogę poprosić o przepis na jabłka zalane ciastem biszkoptowym.
      Mogę się odwdzięczyć szarlotką skandynawską bez pieczenia,z bitą śmietaną.
      • Gość: u Re: Co jeszcze z jabłek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:51
        Tak po prostu:
        smaruję foremkę margaryną i posypuję tartą bułką.
        Kroję jabłka na połówki, lub 1/3 lub cwiartki, nie obieram, ale wykraiwuję
        środki.
        Na blasze stawiam skórką do dołu, przekrojoną częscią do góry.

Mikserze biję jaja i wogóle robię normalny biszkopt i tym biszkoptowym ciastem
        zalewam te jabłka i wkładam do piecyka i piekę mniej niż godzinę (wstawione do
        zimnego piecyka, fachowo, powinien być chyba piecyk nagrzany).

Biszkopt: 5 jaj, niecała szklanka mąki, płaska łyżeczka proszku, około 1/2
        szklanki cukru, odrobina nargaryny, łyżka soku z cytryny lub octu lub spirytusu.

Białka z cukrem , może być też szczypta cukru waniliowego) biję miskserem na
        twardą pianę , pod koniec dodaję łyżkę soku z cytryny lub octu, proszek mieszam
        dokładnie z mąką,
        dodaję ubite białka do mąki z proszkiem i dodaję żółtka pomieszane z roztopioną
        nmargaryną.
      • Gość: kabushka Re: Co jeszcze z jabłek IP: *.proxy.aol.com 10.11.06, 22:40
        No? To gdzie ta szarlotka? ;-) Brzmi ciekawie... Bez pieczenia...
    • marghe_72 Re: Co jeszcze z jabłek 10.11.06, 22:49
      jabłka pod kruszonką Sinistry (są w Galerii)
      • Gość: witaminka B cynamonowiec z jabłkami IP: *.ismedia.pl 10.11.06, 22:53
        Pycha.Jest przepis w Wielkim żarciu
        • Gość: w Re: cynamonowiec z jabłkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:57
          A nie będzie to za mało słodkie ?
          Tam w przepisie nie ma ani grama cukru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka