Gość: niezaradna Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.core.lanet.net.pl 24.11.06, 19:56 czy macie jakiś pomysł dla takiej jak ja - co w sobotę pracuje (23/12/2006/) od 7-19 ,a w wigilę musi wyjść do pracy na 19 -stą -musi przygotować kolację wigilijną dla 5 osob.rodziny - ps.co roku jestem tak zmęczona ,zfrustrowana że na myśl o świetach dostaję dreszczy , niestety jestem kiepską gospodynią ale nie tak bardzo aby kupować w sklepie. coś można dla mnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Niezaradna:) 27.11.06, 15:02 Poczytaj jeszcze raz wszystkie posty.Wiele przysmakow nawet trzeba wczesniej przygotowac.W ostatniej chwili piecze sie tylko ryby i podgrzewa zupy i pierogi:)Jesli potrzebny ci jakis przepis konkretny to napisz:) Odpowiedz Link Zgłoś
agach77 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 17.12.06, 08:55 moja wigilia składkowa śledzie w pierzynce - ja śledzie cytrynowe - ja śledzie z jabłkiem i cebula - ja pierogi z grzybami - ja pierogi z kapusta i grzybami - ja zupa grzybowa z łazankami - tata ryba w galarecie - tata sernik świąteczny - tata a reszta przysmaków - teściowa Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: zestaw wigiljny 2006 - start 26.11.06, 03:01 u nas tradycyjnie bedzie- losos gravlax sledzie na 3 sposoby zawyczaj -w smietanie z jablkiem, w oleju z zielona cebulka, i w zalewie pomidorowo-miodowej barszcz z uszkami pierogi ruskie oraz z kapusta i grzybami kapusta z grzybami jakas smazona ryba /karpia tu nie ma, wiec kupuje co jest swieze/ kutia kompot z suszu i biale wytrawne wino ciasta jeszcze nie wymyslilam, ale jakies bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
martushka1 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 26.11.06, 14:19 A u nas będzie tak:) barszcz czerwony zupa owocowa (z suszonych śliwek i jabłek) zabielana z makaronem uszka z grzybami paszteciki z grzybami paszteciki z kapustą i grzybami Ryby smażone: karp, sandacz i pstrąg Kapusta z pieczarkami Kartofle z grzybami i jajkami Pierogi z kapustą i grzybami Sałatka jarzynowa Sałatka z pora Sałatka z ziemniaków z oliwkami i ogórkami kiszonymi Ryba po grecku Śledź w oleju Śledź w śmietanie Karp w galarecie Sernik Piernik Tort makowy z bitą śmietaną Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym cieście Pierniczki Ciasteczka maślane Amoniaczki Ciasteczka kruche z dżemem Ciasteczka orzeszki z kremem karpatkowym Już nie mogę się doczekać:) Boże Narodzenie to mój ukochany czas roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: 83.238.166.* 27.11.06, 09:02 Sporo osób pisze o dwóch a nawet trzech(!) zupach wigilijnych. U mnie jest jedna, barszcz, ale zaciekawiło mnie jak jest z tą więksżą ilością? Czy każdy je te dwie, trzy podane zupy, czy też każdy zjada tylko jedną wybraną przez siebie i lubianą? Mnie jakoś kojarzy się, że jak jest posiłek to zupa jest jedna i nie bardzo by mi chyba smakowało tak jeść zupę za zupą. Ale może mi się tylko zdaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 12:49 W sprawie zup, bo to w moim mailu było o trzech. Jest różnie, są tacy co jedzą tylko jedną, są tacy co kosztują wszystkie. Ustalamy to przed podaniem by mieć odpowiednią ilość talerzy na wymianę. Ale i tak najlepiej te zupy smakują w kolejne dni świąt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.retail-sc.com 27.11.06, 13:28 Witam, mam pytanie a razej prośbę.Proszę was o pomoc w zorganizowaniu wigili firmowej POLEĆCIE MI FAJNE MIEJSCA!!! Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk_dawid Re: A kraj? 27.11.06, 23:16 A to moje dopieszczone menu: Zimna przystawka: Paczuszki z wędzonego łososia wypełnione kremowym nadzieniem z wędzonym pstrągiem, podane ze wstążkami ze świeżego ogórka i irlandzkim chlebem sodowym Sledzie (nie wiemy jeszcze jakie, to zadanie mamy) Gorąca przystawka: Barszcz czerwony na zakwasie Dania rybne: Filety z dorsza w sosie warzywnym „po grecku” (wiem, ze z grecja nie ma nic wspolnego, ale mamy sentyment) Sola z patelni w sosie maślano-cytrynowym z pieczarkami Karp smażony a la moja mama Dodatki: Pierogi z kapustą i grzybami Kapusta z grochem Puree ziemniaczane z siekanymi grzybkami Białe wino Kompot z suszu Talerz ciasteczek: Pierniczki Makaroniki pistacjowe Brownies z bakaliami Ziemniaczki Ciasta: Piernik staropolski Tarta makowa z migdałową kruszonką Ciasto klementynkowe w białej polewie Tarta karmelowa z orzechami włoskimi i żurawiną Mince Pies Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 09.12.06, 00:59 W tym roku wersja minimalistyczna: Barszcz z uszkami (farsz grzybowy) Pstrag smazony na masle z migdalami (moze juz swiezymi prosto z drzewa:)) Ryba w greckim sosie Sledzie w smietanie (moje pobozne zyczenie, moze choc jaki sloiczek uda mi sie kupic) Chleb wlasnego wypieku Mlode ziemniaki Makowiec na szesc centymetrow Jesli pokonam lenistwa i stawie sie wczesnie na rybnym targu to moze bedzie ceviche z lososia i tenze losos w wersji najprostszej, ale musu nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shorthair Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 18:50 U nas jak od wielu wielu lat: barszczyk + uszka z grzybami grzybowa z suszonych grzybów karp smażony "ryba po grecku" śledzik "po polsku" - z cebulką w oliwie sałatka warzywna pierogi z kapustą i grzybami (wieczny hit) kompot z suszu kluski z makiem ciasta: makowiec, sernik, pierniczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 22:58 oplatek+miod, barszcz na rybich glowach + uszka z nadzieniem z grzybow suszonych, kapusta z grochem majerankiem i czosnkiem doprawiona, karp w panierce smazony /dochodzi na masle w piekarniku/ pierogi z kapusta i grzybami, sledzie w oleju, galki z dorsza w sosie cebulowopomidorowym / galaka muszkatalowa doprawione/,kapelusze opieniek w panierce smazone, kutia na bazie z pszenicy, makowiec ,piernik i kompot z suszonych jablek z dodatkiem cynamonu i gozdzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia zadumana:) 11.12.06, 18:58 z zupami to tak-mieszanka dwoch domow i kazdy je jaka lubi:)Poniektorzy jedza obie:)Moja smarkata w wieku 2 lat nie jadla nic innego tylko"jupe"grzybowa z lanymi kluskami:)Widok byl komiczny-malenstwo z wielka lycha zasuwalo owa zupe i nic do szczescia nie bylo potrzebne:) Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 12.12.06, 09:09 U mnie skromnie, ale jest nas tylko 3 osoby, a i tak jesteśmy zawsze przejedzeni: - barszcz czerwony na zakwasie z uszkami - karp smażony, panga - ziemniaczki polane masłem - kapusta z grochem i grzybkami - kompot z suszu - makówki - moczka - pierniczki - piernik staropolski - tort makowy lub inne ciasto Najbardziej czekam na barszczyk i piernik staropolski, który robię po raz pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 12.12.06, 16:30 ja nie mam swojego zestawu ale może to się komuś przyda - całkiem niezłe zestawienie : www.wigilia.pl/index.php?cid=4#Scene_1 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia hihi-ale smiesznie brzmi 13.12.06, 19:28 "salata japonska","tort hiszpanski"-mowiac o polskim stole hehe:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zestaw wigiljny 2006 - start 18.12.06, 02:01 Nie rozumiem jak można się tak powtarzać w tym samym zestawie: sledź, sledź, sledź ryba, ryba, ryba zupa, zupa zupa i.t.d., i.t.d., i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: zestaw wigiljny 2006 - start 18.12.06, 15:23 opłatek - kupiony barszcz z uszkami - ja grzybowa z łazankami - mama kapusta z grochem - szwagier kapusta z grzybami - szwagier jakieś śledzie - szwagier karp w galarecie - ja ziemniaki - ja kompot z suszu - ja makówki - mąż pierniki - córa i ja :) ampolion napisał: > Nie rozumiem jak można się tak powtarzać w tym samym zestawie: fakt, można prościej - zupa i drugie danie;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana wg Ćwierczakiewiczowej, czyli zestaw - XIX w. :) IP: 83.238.166.* 19.12.06, 08:35 Skoro tradycja to sięgnijmy do źródeł mieszczańsko-szlacheckich wigilijnych zestawów. Cytuję: Potrawy do wyboru: a) Sago na winie; Barszcz czysty z uszkami z grzybów; Zupa migdałowa lub zupa grzybowa. b) Paszteciki z ryb we francuskim cieście; Paszteciki z grzybów w kruchym cieście. c) Szczupak duszony z jarzynami; Szczupak z pieczarkowym lub pietruszkowym sosem i garniturem. d) Sandacz z jajami; Karasie ze śmietaną. e) Kaszka na grzybowym sosie; Jarmuż z kasztanami; Groszek zielony z grzankami; Makaron zapiekany z parmezanem. f) Karp lub leszcz na szaro z rodzynkami. g) Kluski ze śliwkami i gruszkami; Pierożki kruche z jabłkami. h) Lin smażony z kapustą czerwoną lub białą; Szczupak lub sandacz smażony. i) Łazanki z makiem; Łamańce lub bułeczki z makiem; Legumina makowa; Jabłka, pierniki, orzechy, bakalie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wege Re: zestaw wigiljny 2006 - wege IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 11:36 pierogi z kapustą i grzybami zupa owocowa zupa grzybowa soja po grecku soja w galarecie bigos wege gołąbki wege faszerowany bakłażan faszerowane pieczarki makowiec piernik kompot jabłkowy Odpowiedz Link Zgłoś
asiula30 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 20.12.06, 13:44 To u mnie chyba bedzie bardzo skromna wigilia zupa grzybowa z lazankami ziemniaki pierogi z kapusta i grzybami ryba po grecku panga smazona na masle kapusat z grzybami salatka jarzynowa sledzie w smietanie sernik makowiec kokosanki to na tyle skromnie na wiecej nas nie stac nie dostalismy zadnego dofinansowania z mezem z pracy nawet bonow wiec bedzie to co najwazniejsze makielek i kompotu z suszu nie lubimy Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: zestaw wigiljny 2006 - start 20.12.06, 18:36 Wigilia Sałatka jarzynowa fois gras +grzanki ostrygi Zupa grzybowa z lazankami Barszcz czerowny z uszkami lososiowe miseczki z musem krewetkowym z awokado bliny z łososiem wędzonym z cytrynka i koperkiem Kapusta z grzybami Sledzie cytrynowe Sledzie w oleju Sledzie w smietanie Ryba po grecku Losos / lub inna rybka udajaca karpia ;) w dzwonkach smazony lub pieczony owoce morza St Jacque z sałata i szczypiorkiem tiramisu rafaello trufle czekoladowe łazanki z makiem pierniczki makowiec na pozostale dni objadania sie: żabie udka kacze uda z zapiekanka ziemniaczana i ratatouille slimaczki z maselkiem bigos z wlasnoreczenie pieczonymi miesiwami :) udziec barani krewetki smazone z czosnkiem rogaliki z serem zoltym ( na sniadanie ) i wszsytko to cco jest zaplanowane na wigilie a znajac zycie nie bedzie zjedzone z prostej przyczyny - braku miejsca w zoladku Odpowiedz Link Zgłoś
handi Re: zestaw wigiljny 2006 - start 20.12.06, 19:34 opłatek karp w galarecie inna rybka smażona barszcz czerwony z uszkami pierogi z kapustą i grzybami kapustka z jagłąmi (kaszą jaglaną) kutia kompot z suszu Potrawy rodem z Ukrainy. I po tym wszystkim pękamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.promax.media.pl 22.12.06, 22:38 czekolada na gorąco zupa grzybowa+ uszka z grzybami zupa rodzynkowa+gotowany karp+kluseczki karp smażony ziemniaki smażone kapusta z fasolą kapusta z grzybami puree z grochu kompot z suszu kompot z brzoskwiń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila9910 Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.netblok.pl 23.12.06, 19:54 Zupa rybna z grzankami, barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karpik smażony na masełku, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, makówki, kompot z suszonych owoców, a na sam koniec słodkości i owoce a wszystko w miłej rodzinnej atmosferze ze śpiewem kolęd w czteropokoleniowej rodzinie. A wykonane przeze mnie i mojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
karina1974 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 25.12.06, 19:59 po Śląsku - oto co wczoraj mielimy na stole: - zupa rybna z grzankami - grochówka na maśle z grzankami - kapusta z grzybami i grochem - karp pieczony - kartofelki - makówki - piernik świąteczny z nadzieniem - ciasteczka maślane - ciasteczka kruche z powidłami - i co roku mamy jakąś inną rybkę oprócz karpika - w tym - miętus z pieczarkami Odpowiedz Link Zgłoś