IP: *.tvk.torun.pl 14.01.07, 19:38
Albo w zupie krem z dodatkiem marchewki i kapusty, albo w sałatce z
pomidorem, ogórkiem konserwowym i czerwoną cebulką z sosem musztardowym. A
najbardziej lubię z ketchupem;)
Z czym ja można jeszcze podać w wersji bezmięsnej?
Obserwuj wątek
    • jacek1f no jak to?Jako małą królową SAMĄ 14.01.07, 19:59
      duszona, pieczona, smażoną, lub ugotowaną - okraszona oliwa i cytryna, lub
      maśłem i bułką itp...
      • dzioucha_z_lasu Re: no jak to?Jako małą królową SAMĄ 15.01.07, 11:58
        ogotowana na parze, do tego prażone ziarna dyni i sos z oliwy i octu lub
        cytryny, z bułeczką podsmazona na masełku, w sosie holenderskim, zapieczona w
        sosie śmietanowym z żółtym serem... :)
        • she8 Re: no jak to?Jako małą królową SAMĄ 15.01.07, 12:36
          Możesz dokładny przepis podać?
    • martvica Re: brukselka 15.01.07, 13:07
      Kiedys sobie zrobiłam sałatkę w ramach obiadu (12 godzin i 45 min. zajęć). Nie
      pamiętam dokładnie składników - na pewno ziemniaki, brukselka, feta, sos z
      oliwy, octu balsamicznego i musztardy ziarnistej. Cos mi się jeszcze kojarzy
      kiszony ogórek, ale chyba jednak nie, kiszony ogórek był w sałatce z pęczaku bez
      brukselki ;)
    • Gość: dd Re: brukselka z jajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:18
      nie wiem czy to dobre znalazłam przypadkowo w internecie to Ci podaję :)

Jajko sadzone z brukselką
      Składniki:
      - 4 jajka
      - 600 g malej brukselki
      - 2 cebule
      - 2 ząbki czosnku
      - 4 kromki chleba
      - 3 łyżki masła
      - 2 łyżki posiekanej natki
      - mielona gałka muszkatołowa
      - sól
      - pieprz

Brukselkę oczyścić, opłukać i osączyć. Cebule oraz czosnek obrać, posiekać i
      zeszklić na łyżce masła. Dodać brukselkę, podlać niewielką ilością wody i dusić
      pod przykryciem 10 – 12 minut. Kromki chleba pokroić w drobna kostkę. Na dużej
      patelni rozgrzać resztę masła, wbić ostrożnie jajka, tak aby żółtka się nie
      rozlały. Gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne, jajka oprószyć solą
      oraz pieprzem i przełożyć łopatką na ogrzane talerze. Na tłuszczu pozostałym ze
      smażenia jajek zrumienić malutkie grzanki z chleba. Uduszoną brukselkę doprawić
      do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Ułożyć obok sadzonych
      jajek, posypać grzankami i natką.

• Gość: dd Re: brukselka z jajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 17:32
      hi, hi ...no może ,

ja tam brukselkę tylko w zupie jarzynowej toleruje

• Gość: zuzia Re: brukselka z jajkiem IP: *.aster.pl 16.01.07, 17:52
        Z brukselką jest dziwnie:-) Mój brat uwielbia i na zimno i na gorąco a ja
        absolutnie nie trawie,nie cierpię i w ogóle wyczuję jedną jedyną główkę w garze
        zupy:-( Próbowałam kilka razy na różne sposoby zrobić bo nie lubie się
        uprzedzac ale nie ma szans-nie moge przełknąć,nie wiem czy to ta goryczka czy
        może zapach? Może macie jakiś pomysł jak ją przyrządzić,zeby smakowała?
        • Gość: dd Re: brukselka z jajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 18:10
          a to jeszcze nic, mój mąż przygotował mi zapiekanke z brukselki, miesa i
          ryżu...taka kolacja z okazji rocznicy slubu...o matko! dobrze, że mi pies pomógł

;-)
          • Gość: she Re: brukselka z jajkiem IP: 80.54.177.* 16.01.07, 20:30
            Dzięki za przepisy
          • ala67 Re: brukselka z jajkiem 17.01.07, 00:18
            Och, a ja bym taka zapiekanke pożarła. Uwielbiam brukselkę:)
            • Gość: dd Re: brukselka z jajkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:01
              no trochę zjadłam...korzystałam z momentów kiedy mąż wyszedł do kuchni, a pies
              został ze mną ;)

jestem okropna :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka