niebogaty 21.01.07, 04:05 Witam, chcialbym sie dowiedziec czy jest w polsce mozliwosc kupienia tekiego miesa? Nie opisuje tego za bardzo bo nie ma za bardzo jak, wiedza o czym mowie Ci ktorzy jedli to we francji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: La Bavette z FR. Gdzie znajde to mieso? IP: *.dsl.club-internet.fr 21.01.07, 10:05 pewnie, ze jest ! na calym swiecie woly sa tak samo poukladane... ale nie mam pojecia jak bavette nazywa sie po polsku... nie pomoge ci, niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, by 21.01.07, 12:44 uzyskac flap steak. Bo to wlasnie bavette... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebogaty Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.acn.waw.pl 21.01.07, 13:40 Chyba musze znalezc jakiegos wyszukanego rzeznika, chyba ze wie ktos w warszawie gdzie mozna kupic to miesko. Nie wiem dlaczego w polsce tego nie ma, 3/4 supermarketow jest francuskich i nie maja jednego z najpopularniejszych mies w ofercie. Wspaniale wspominam la bavette, avec des frites et la mayonaise de dijon............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebogaty Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.acn.waw.pl 21.01.07, 13:44 Wlasnie sie rozejrzalem i takiego majonezu tez raczej nie znajde. Szkoda. Ale przyznam sie szczerze ze mieszkajac we francji tez wielu rzeczy mi brakowalo. Moze zna ktos francuski jakis sklep spozywczy w wawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.chello.pl 21.01.07, 18:28 W miesie nie pomoge, rzeczywiscie musisz poszukac dobrego rzeźnika i wytlumaczyc mu o co chodzi (moze udaj sie do niego z wydrukiem internetowym francuskiego wolu). Ale majonez chyba jest - widzialam pare dni temu w sklepie Oczko w Krakowie (chyba siec lokalna) sloik spory z napisem Dijonnaise. Czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.merinet.pl 25.01.07, 14:28 Jest francuski market na Saskiej Kępie na Paryskiej lub Francuskiej nazywa się chyba delikatesy FILIP oni równiez są importerem wielu produktów z Francji i zaopatruja inne sklepy.Mam własnie w lodówce majonez z musztardą Dijon marki Benedicta,który kupiłem w Bomi,ale w Piotr i Paweł też jest.W Carefour w Arkadii jest majonez z Dijon w tubce marki Carefour,ale produkowany we Francji zaraz na pocZatku sklepu przed kasami tam gdzie sa inne francuskie produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 21.01.07, 17:26 Ja znam angielskie tlumaczenie jako Sirloin Steak . en.wikipedia.org/wiki/Sirloin_steak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Łata IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 21.01.07, 20:11 Wołowina w różnych krajach jest różnie cięta, bavette to część łaty wołowej. Bavette de flanchet to "flank steak", ale co to jest bavette d'aloyau nie potrafię powiedzieć. www.proz.com/kudoz/348815 Odpowiedz Link Zgłoś
niebogaty Re: Łata 21.01.07, 20:30 en, tak to to najprawdopodobniej. Dobra. Co do majonezu jest szansa. (dzis widzialem musztarde de dijon. Ogolnie ten majonez jest wlasnie z dodatkiem tej musztardy) Natomiast sprawa miesna nie wyglada kolorowo, widze ze zdania sa podzielone. Ten stek z wikipedii to nie jest to chyba, zupelnie tego nie przypomina. La bavette wyglada tak " recettes.viabloga.com/images/Steack%20Bavette.jpg " Mieso dokladnie nazywa sie, Un steack de bavette d'aloyau , gdzie aloyau oznacza najprawdopodobniej "krzyzówkę" Odpowiedz Link Zgłoś
kadarkaa Re: Łata 22.01.07, 01:28 Fakt, słownik podaje, że to krzyżówka, ale zerknij tu: www.soviba.fr/Conseil/boeuf.htm?NUMVIA=22 Nie pasuje. To też część łaty, tylko nieco inna. W Polsce nie do zdobycia raczej (jak napisano powyżej: inne sposoby dzielenia tuszy), chyba, że na zamówienie u jakiegoś rzeźnika. A tak w ogóle to się nie powinno wyjeżdżać, człowiek narobi sobie smaku a potem się męczy po powrocie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebogaty Re: Łata IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 01:50 Bardzo mnie zasmucilas ta wiadomoscia..szukac na sile nie bede bo jak ktos nie wie o co chodzi to mi wcisnie jakis feler. Wielka szkoda, we francji jest to najdrozsze mieso(jedno z najdrozszych), a w polsce pewnie nie wiedza co z tym zrobic i mielą :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Łata 23.01.07, 00:32 Bavette nie jest najdrozsza we Francji ze stekow ! W 4RP jak na razie brakuje miesnych ras miesnych wolow . Nawet jesli jakis polski rzeznik wykroi Ci ten wymarzony kawalek na bavette - ktora najbardziej smakuje mi z sosem z eszalotki - to mozesz sie srogo zawiesc na smaku tej polskiej bavette!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebogaty Re: Łata IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 04:08 dzieki za info, czytaj ze zrozumieniem, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badno7 Re: Łata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:50 Możesz poprosić rzeźnika o kawałek mięsa z łaty, tylko musisz mu powiedzieć aby ci odciął kawałek łaty przylegający przu udżcu, lecz poproś go o ciemniejszy kawałek mięsa inaczej mówiąc: mięsien łaty od strony wewnętrznej-ten powinien być bardziej miękki. Nie bierz kawałka jaśniejszego do którego była przyczepiona skóra. Rzeźnik powinien wiedzieć o co chodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś