Dodaj do ulubionych

La Bavette z FR. Gdzie znajde to mieso?

21.01.07, 04:05
Witam, chcialbym sie dowiedziec czy jest w polsce mozliwosc kupienia tekiego
miesa? Nie opisuje tego za bardzo bo nie ma za bardzo jak, wiedza o czym mowie
Ci ktorzy jedli to we francji
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: La Bavette z FR. Gdzie znajde to mieso? IP: *.dsl.club-internet.fr 21.01.07, 10:05
      pewnie, ze jest ! na calym swiecie woly sa tak samo poukladane... ale nie mam
      pojecia jak bavette nazywa sie po polsku... nie pomoge ci, niestety :(
      • jacek1f to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, by 21.01.07, 12:44
        uzyskac flap steak. Bo to wlasnie bavette...
        • Gość: niebogaty Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.acn.waw.pl 21.01.07, 13:40
          Chyba musze znalezc jakiegos wyszukanego rzeznika, chyba ze wie ktos w warszawie
          gdzie mozna kupic to miesko. Nie wiem dlaczego w polsce tego nie ma, 3/4
          supermarketow jest francuskich i nie maja jednego z najpopularniejszych mies w
          ofercie. Wspaniale wspominam la bavette, avec des frites et la mayonaise de
          dijon............
          • Gość: niebogaty Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.acn.waw.pl 21.01.07, 13:44
            Wlasnie sie rozejrzalem i takiego majonezu tez raczej nie znajde. Szkoda. Ale
            przyznam sie szczerze ze mieszkajac we francji tez wielu rzeczy mi brakowalo.

Moze zna ktos francuski jakis sklep spozywczy w wawie?
            • Gość: en Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.chello.pl 21.01.07, 18:28
              W miesie nie pomoge, rzeczywiscie musisz poszukac dobrego rzeźnika i
              wytlumaczyc mu o co chodzi (moze udaj sie do niego z wydrukiem internetowym
              francuskiego wolu). Ale majonez chyba jest - widzialam pare dni temu w sklepie
              Oczko w Krakowie (chyba siec lokalna) sloik spory z napisem Dijonnaise. Czy o
              to chodzi?
            • Gość: goldi Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.merinet.pl 25.01.07, 14:28
              Jest francuski market na Saskiej Kępie na Paryskiej lub Francuskiej nazywa się
              chyba delikatesy FILIP oni równiez są importerem wielu produktów z Francji i
              zaopatruja inne sklepy.Mam własnie w lodówce majonez z musztardą Dijon marki
              Benedicta,który kupiłem w Bomi,ale w Piotr i Paweł też jest.W Carefour w
              Arkadii jest majonez z Dijon w tubce marki Carefour,ale produkowany we Francji
              zaraz na pocZatku sklepu przed kasami tam gdzie sa inne francuskie produkty.
        • Gość: jacek2 Re: to chyba - pachwina. Tak wyglada z podziału, IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 21.01.07, 17:26
          Ja znam angielskie tlumaczenie jako Sirloin Steak .
          en.wikipedia.org/wiki/Sirloin_steak
          • Gość: Aga Łata IP: *.172.103-84.rev.gaoland.net 21.01.07, 20:11
            Wołowina w różnych krajach jest różnie cięta, bavette to część łaty wołowej.
            Bavette de flanchet to "flank steak", ale co to jest bavette d'aloyau nie
            potrafię powiedzieć.

www.proz.com/kudoz/348815
            • niebogaty Re: Łata 21.01.07, 20:30
              en, tak to to najprawdopodobniej. Dobra. Co do majonezu jest szansa. (dzis
              widzialem musztarde de dijon. Ogolnie ten majonez jest wlasnie z dodatkiem tej
              musztardy)

Natomiast sprawa miesna nie wyglada kolorowo, widze ze zdania sa podzielone. Ten
              stek z wikipedii to nie jest to chyba, zupelnie tego nie przypomina.
              La bavette wyglada tak " recettes.viabloga.com/images/Steack%20Bavette.jpg "

Mieso dokladnie nazywa sie, Un steack de bavette d'aloyau , gdzie aloyau oznacza
              najprawdopodobniej "krzyzówkę"
              • kadarkaa Re: Łata 22.01.07, 01:28
                Fakt, słownik podaje, że to krzyżówka, ale zerknij tu:
                www.soviba.fr/Conseil/boeuf.htm?NUMVIA=22
                Nie pasuje. To też część łaty, tylko nieco inna. W Polsce nie do zdobycia raczej
                (jak napisano powyżej: inne sposoby dzielenia tuszy), chyba, że na zamówienie u
                jakiegoś rzeźnika.

A tak w ogóle to się nie powinno wyjeżdżać, człowiek narobi sobie smaku a potem
                się męczy po powrocie ;)
                • Gość: niebogaty Re: Łata IP: *.acn.waw.pl 22.01.07, 01:50
                  Bardzo mnie zasmucilas ta wiadomoscia..szukac na sile nie bede bo jak ktos nie
                  wie o co chodzi to mi wcisnie jakis feler. Wielka szkoda, we francji jest to
                  najdrozsze mieso(jedno z najdrozszych), a w polsce pewnie nie wiedza co z tym
                  zrobic i mielą :)
                  • jacekm22 Re: Łata 23.01.07, 00:32
                    Bavette nie jest najdrozsza we Francji ze stekow !
                    W 4RP jak na razie brakuje miesnych ras miesnych wolow . Nawet jesli jakis
                    polski rzeznik wykroi Ci ten wymarzony kawalek na bavette - ktora najbardziej
                    smakuje mi z sosem z eszalotki - to mozesz sie srogo zawiesc na smaku tej
                    polskiej bavette!!
                    • Gość: niebogaty Re: Łata IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 04:08
                      dzieki za info, czytaj ze zrozumieniem, pozdrawiam
                      • Gość: badno7 Re: Łata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:50
                        Możesz poprosić rzeźnika o kawałek mięsa z łaty, tylko musisz mu powiedzieć aby
                        ci odciął kawałek łaty przylegający przu udżcu, lecz poproś go o ciemniejszy
                        kawałek mięsa inaczej mówiąc: mięsien łaty od strony wewnętrznej-ten powinien
                        być bardziej miękki.
                        Nie bierz kawałka jaśniejszego do którego była przyczepiona skóra. Rzeźnik
                        powinien wiedzieć o co chodzi..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka