agul1 10.04.03, 17:07 Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką? I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masia27 Re: Barszcz biały czy żurek? 10.04.03, 17:26 Nie mam 100% pewności, ale wydaje mi się, że żurek różni się od białego barszczu zawartością mąki żytniej. Żurek jest bardziej kwaśny, ostrzejszy w smaku. My robimy na Wielkanoc zawsze żurek, koniecznie na wędzonce, z chrzanem, czosnkiem i majernakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:57 kasia_57 napisała: > Z chrzanem??? O, tak! Kiedy już jest na talerzu (żurek oczywiście) zetrzyj trochę korzenia chrzanu - cymes! Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Barszcz biały czy żurek? 11.04.03, 14:02 Muszę to wypróbować:))) Moja Mama robiła pychotkowy - bo domowy żurek - ze skwareczkami i kiełbaską i wrzucała do tego kawałki razowca, to był raj na ziemi... Dostałam ślinotoku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luladelrio1 Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 16:40 obowiązkowo z chrzanem! moja teściowa czasem o tym zapomina i wtedy do talerza trzeba przed nalaniem gorącego żurku nałożyć... wczoraj właśnie zrobiłam taki żurek-odlotowy!!właśnie dużo majeranku,pokrojony czosnek,chrzan, a wszystko na wędzonce,kostkach wędzonych i białej kiełbasce smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 18:02 Niczym się nie różnią. "Barszcz" to nazwa wielu zup, żur to nazwa białego barszczu. Czyli: każdy żur to barszcz, ale nie kazdy barszcz to żur. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Barszcz biały czy żurek? 10.04.03, 18:11 Chyba nie masz racji. Widziałeś kiedyś w sklepach zupy w proszku? Knorr ma i biały barszcz i żur, składy obu proszków różnią się między sobą. Niestety nie mogę już zapytać eksperta w sprawach kuchni, mojej Babci, ale pamiętam, że ona robiła czasem barszcz biały a innym razem żurek. I to były dwie różne zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 19:13 Podobnie w moim domu, żurek był bardziej okraszony z oddzielnie podanymi ziemniakami,a biały barcz to taka pospolitsza wersja żurku. Jęśli dobrze pamiętam podstawa (z zakwasu czy z torebki) była ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liza Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.akk.net.pl 10.04.03, 19:24 Żurek, to cały zakwas w zupie, a barszcz, to tylko ta wodnista część, bez tych śmieci, no wiecie te otręby z grubomielonej mąki żytniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: verbena Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.acn.waw.pl 11.04.03, 11:40 Zurek robi się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały na kwasie z kapusty kiszonej. Wiem , bo barszcz to moja ulubiona zupa. Mogłabym go jeść cały czas. Z kluskami ziemniaczanymi, pycha. I koniecznie dużo majeranku. Mały problem może być z kwasem, bo z kapusty tak dużo nie zostaje (np. przy robieniu bigosu). Ale ostatnio odkryłam w sklepie kwas z kapusty w litrowych butlach i problem zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.04.03, 12:11 Znalazłam coś w encyklopedii na temat żuru i barszczu białego. Zur - polewka z mąki owsianej; podobna polewka z mąki żytniej = biały barszcz. Ciekawe co jeszcze inni powiedzą na ten temat. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Barszcz biały czy żurek? IP: 217.153.25.* 11.04.03, 13:25 A czy ja mogę poprosić o przepis na żurek - taki prawdziwy, nie z torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.toya.net.pl 11.04.03, 18:26 Chodzi o zakwas czy sama zupe z uzyciem tegoz?Jesli o zakwas,to mozesz kupic na rynku i w niektorych hipermarketach gotowy w plastikowych lub szklanych butelkach.Jest zwykle bardzo smaczny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.03, 21:24 Gość portalu: leo napisał(a): > Niczym się nie różnią. "Barszcz" to nazwa wielu zup, żur to nazwa białego > barszczu. Czyli: każdy żur to barszcz, ale nie kazdy barszcz to żur. Wydaje mi sie ze róznia sie rodzajem maki z której sa robione, moze barszcz z pszennej, a zur z zytniej? jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek Barszcz biały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 13:52 W moim domu od pokoleń na swieta robi się barsz biały na zakwasie. z duzą iloscią mięska i białej kiełbaski koniecznie z imbirem, gałka muszkatołową i odrobiną majeranku. chrzan i jajeczka dodaje sie bezpośrednio bo nie kazdy lubi ostry smak chrzanu. moze jestem z innych regionów, ale z tego co wiem żur jest bardziej kwaśny od barszczu, z dodatkiem ziemniaków, duzą iloscią majeranku, zagęszczany maką żytnią. pozdrawiam i zyzcę wesołych i smacznych swiat:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.cps.pl 11.04.03, 22:10 agul1 napisała: > Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką? > I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc? Moim zdaniem różnice są tylko w regionalnym nazywaniu ...żurku.A ten może być nawet na kwasie z kiszonej kapusty, na maślance etc.Barszcz to roślina, z której dawno temu robiono kwaśną zupę, a który zastąpiły ukiszone buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek z www.mniamniam.pl 12.04.03, 06:00 Barszcz Bialy Polski Podstawą tej wyśmienitej zupy jest zakwas. Najlepszy zrobiony własnoręcznie - nie jest to takie trudne. Ważnym składnikiem zakwasu jest mąka - musi to być mąka razowa, żytnia. Trudno ją kupić w sklepie - ale można ja kupić w każdej piekarni - wystarczy się tylko mocno uśmiechnąć do pani sprzedawczyni. Składniki: składniki: zakwas: litr mąki razowej żytniej litr wrzącej wody barszcz: kości wieprzowe - pół kilograma wędzony boczek - 20 dag mocno uwędzona kiełbasa - 20 dag 3-4 grzyby suszone 3 marchewki 2 pietruszki średni seler 2 cebule 3-4 ząbki czosnku pół szklanki tłustej, kwaśnej śmietany liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego majeranek sól świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Zakwas Mąkę zalewam wrzącą woda i postawiam w temperaturze pokojowej, przykrytą lnianą ściereczka na 48 godzin. Gdy zaczyna fermentować, zalewam zimną wodą - około półtora litra i zostawiam do jego sklarowania. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do zupy nabiera się płyn z góry, tak by nie wymieszał się z mąką. Włoszczyznę obieram, wrzucam do garnka z dwoma litrami wody, dodaję grzyby, przyprawy oprócz majeranku i gotuję do miękkości. Z wywaru wyjmuje warzywa, wkładam kiełbasę i boczek, obrany i posiekany drobno czosnek, doprowadzam do wrzenia i gotuje kilka minut. Teraz z wywary wyjmuję kiełbasę i boczek, kroję na drobne paski, w podobny sposób kroję grzyby. Do wywaru dodaję dwie szklanki zakwasu, zupę ostatecznie doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Do wrzącej zupy dodaję śmietanę, energicznie mieszam. Na talerze wkładam po słusznej porcji kiełbasy i boczku i zalewam barszczem. Do zupy można dodać również jajka ugotowane na twardo. Podaję z grubo pokrojonymi pajdami chleba pieczonego oczywiście na zakwasie. Żur Wielkanocny, mocno wędzonką i majerankiem pachnący Kwaśny, aromatyczny, wędzonką pachnący. Mocno rozgrzewający i dobry na jeszcze większy apetyt.... Składniki: 2 szklanki ukiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10-15 dag wędzonego boczku łyżka oleju 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki śmietany - sugeruję tłustą łyżka mąki łyżeczka vegety 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziarenek czarnego pieprzu 2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz jajka ugotowane na twardo - tyle, ile się lubi do każdego talerza Sposób przygotowania: Do garnka wlewam 3 szklanki wody, wkładam ziele angielskie, vegetę pieprz w ziarnkach i całą białą kiełbasę i gotuję na średnim ogniu około 10 minut. W tym czasie obieram cebule i kroję na dowolnej wielkości kawałki. To samo czynię z czosnkiem. Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę. Na łyżce oleju podsmażam przez chwilę cebule, dodaję boczek i smażę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cebula zacznie być szklista. Pod koniec smażenia dodaję na kilka chwil posiekany czosnek. Cebule z boczkiem dodaję do zupy, zaś z zupy wyjmuję kiełbasę. Zupę z boczkiem i cebulą gotuję następne 10 minut, w tym czasie zaś kroje ugotowana kiełbasę na zgrabne kawałki oraz mieszam bardzo dokładnie śmietaną z łyżką mąki. Do ugotowanej zupy dodaję żur. Do śmietany z mąką wlewam kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszam - następnie zaś dodaję do zupy. Do garnka dodaję również majeranek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zupę zagotowuję. Do talerzy nakładam porcję kiełbasy i jajka ugotowane na twardo i pokrojone na połówki i zalewam zupą. Wybornie smakuje z chlebem na zakwasie Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek u mnie w domu 12.04.03, 06:09 barszcz bialy Mama robi z wywaru na zeberkach lub kielbasie bialej, czosnku, przypalonej cebuli i aby zakwasic dodaje kwasek cytrynowy, majeranek, obok podaje ziemniaki utluczone ze skwarkami - pycha, czasem ziemniaki zalewa zupa wtedy sa bez skwarek zupa jest zadka w odroznieniu od Zurku na bialej kielbasie,ktory jest gesciejsza zupa, z dodatkiem smietany,suszonych grzybow,majeranku no i zuru z butelki, ziemniaki podane zawsze obok tez tluczone. Ja obie zupy bardzo lubie, smakuja b.podobnie dla mnie roznica glownie polega na "ciezkosci", zawiesistosci zupy. A na soku z kiszonej kapusty ( z garscia tej ostatniej) Mama robi tzw zarzutke, ziemniaki obok tluczone ze skwarkami. Ta zupa jest gotowana na wloszczyznie- w przeciwienstwie do Zurku i barszczu bialego, i miesie wieprzowym. zycze dobrych swiat, aniutek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karuzelowy Re: u mnie w domu IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 13.04.03, 02:47 a ja tam do wywaru z białej kiełbasy i czegoś wędzonego,tuż przed wlaniem butelkowego zakwasu,dodaję pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki.one znakomicie zagęszczają zupę .dopiero po chwili wlewam butelkowy zakwas. taki żurek jest bardzo energetyczny i najlepszy zimą. podstawa jednak to dużo czosnku,majeranku i chrzanu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: u mnie w domu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 15:34 Pamiętam, że jako dziecko jadłam u Babci taką zupę o nazwie "zalewajka", to było też coś w rodzaju żurku i barszczu. Moż ktoś zna tą zupę i poda mi przepis? Mnie pozostało tylko wspomnienie czegoś bardzo dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Re: u mnie w domu IP: *.cps.pl 14.04.03, 00:47 Żur zalewajka 1 duża cebula 500 g obranych ziemniaków o,5 l młodego zakwasu żytniego lub owsianego lub serwatki z kwaśnego mleka 5 dkg słoniny sól,pieprz 1,5 l wody ugotować w wodzie posiekaną cebulę.Włożyć obrane,pokrojone ziemniaki,ugotować je i rozetrzeć.Do zupy wlać zakwasu do smaku,zagotować,posolić,popieprzyć lub dodać kminku i okrasić zrumienioną słoniną. Łódzka zalewajka 1 kg ziemniaków pokroić w kostkę,zalać 1 l wywaru mięsnego lub spod szynki (święta!) lub wody,dodać liść laurowy i kilka ziaren pieprzu i ziela ang.i ugotować do miękkości.Wlać0,75 zakwasu z mąki razowej lub otrąb,przyprawić zmiażdżonym z solą czosnkiem do smaku i okrasić smażonym boczkiem wędzonym 15 dkg lub słoniną podsmażonym z 1 posiekaną cebulą.Jeżeli wywar mięsny b. tłusty można nie krasić boczkiem,tylko dodać kilka łyżek śmietany,choć w klasyczny sposób podaje się zalewajkę właśnie ze smażonym boczkiem lub słoniną. Oba przepisy z: Biruta Markuza-Bieniecka "365 zup",1989. Zalewajka 75 dkg ziemniaków żur 2 ząbki czosnku listek laurowy słonina lub boczek lub masło do kraszenia ok.5 dkg sól Ziemniaki obrać,pokrajać w plastry lub cząstki,zalać 1 l wrzatku i dodać przyprawy,gotować pod przykryciem.Gdy sa prawie miękkie wlać do smaku żuru,zagotować i odstawić z ognia.Krasić już na talerzach zrumienioną słoniną,boczkiem lub świeżym masłem. Można zalewajkę ugotować na białej kiełbasie,którą potem podać z sosem na drugie danie,lub dodać do zupy kiełbasępokrajaną w plasterki i wlać kilka łyek śmietany. wg.Jadwiga Kłossowska"Obiady u Kowalskich"1986. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: u mnie w domu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 22:21 Jestem bardzo wdzięczna za przepisy. Dziękuje! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: u mnie w domu IP: *.acn.waw.pl 15.04.03, 08:20 Jako mała dziewczynka jeździłam na wakacje do cioci-babci do Koluszek.Zawsz na śniadanie dostawałyśmy zalewajkę.Absolutna pycha.Ale nie pamiętam żadnego boczku ani skwarek.Czy to możliwe, żeby babcia zaprawiałaa ją masłem?Zupa musiała być szybka do zrobienia (skoro na śniadanie) i miała kolor nie biały tylko ładnie żółtawy. Pozdrowienia dla wszystkich zalewajkowiczów. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: curry Re: u mnie w domu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.03, 12:57 u mnie w domu też na śniadanie albo przed-obiad ( szczególnie latem) babcia podawała zalewajkę- było to zupa m.in. z kwaśnego i słodkiego mleka + ziemniaki osobno Pychotka lekko kwaskowata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebeka Zalewajki raz jeszcze IP: *.cps.pl 16.04.03, 00:01 Gość portalu: Magda napisał(a): > Jako mała dziewczynka jeździłam na wakacje do cioci-babci do Koluszek.Zawsz na > śniadanie dostawałyśmy zalewajkę.Absolutna pycha.Ale nie pamiętam żadnego > boczku ani skwarek.Czy to możliwe, żeby babcia zaprawiałaa ją masłem?Zupa > musiała być szybka do zrobienia (skoro na śniadanie) i miała kolor nie biały > tylko ładnie żółtawy. > Pozdrowienia dla wszystkich zalewajkowiczów. Magda No to bez skwarek i bez żuru: Zupa ze zsiadłego mleka 3 szklanki zsiadłegomleka pół szklanki śmietanki 2 łyżeczki mąki zielony koperek sól Śmietankę rozmieszać z mąką a następnie z rozbełtanym zsiadłym mlekiem.Mieszając zagotować z dodatkiem szczypty suchych nasion kopru.Do zupy rozlanej na talerze wsypać posiekany zielony koperek.Podawać ze świeżo ugotowanymi lub podsmażonymi ziemniakami albo jako dodatek do pieczywa. Zupa z maślanki 3 szklanki maślanki 2 łyżeczki mąki pół szklanki śmietany sól zielony koperek Mąkę rozmieszać z częścią maślanki/połączyć z resztą i mieszając zagotować.Przyprawić do smaku solą i wlać śmietanę.Do zupy nalanej na talerze wsypać posiekanego zielonego kopru. i na zakończenie moich porad dotyczących ewentualnego przepisu na wałściwą zalewajkę, którą zdaje się każdy inaczej robi i rozumie przepis na żur z mlekiem,który przed laty w Rabce robiła znajoma góralka: 2 szklanki mleka 2 szklanki żuru czosnek do smaku sól Do zagotowanego mleka wlać żur stale mieszając i zagotować.Przyprawić do smaku solą i czosnkiem roztartym z nią i podawać jako gorący napój do pieczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R... Re: Zalewajki raz jeszcze IP: *.dip.t-dialin.net 16.04.03, 01:45 Zalewaaaaaaaaaaajkaaaaaaaaaaa.......................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Zalewajki raz jeszcze IP: *.acn.waw.pl 16.04.03, 09:09 Dzięki za przepisy.Po kolei będę je wypróbowywała.Ale już chyba po świętach.Napiszę jak smakowały. Wesołych Świąt wszystkim "forumowiczom" życzy Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Roznica miedzy ZUREM a BARSZCZEM BIALYM 18.04.03, 20:39 Barszcz bialy robi sie dokladnie jak Aniutek napisala na zakwasie z maki ZYTNIEJ, tyle ze razowej. Natomiast zur na zakwasie z maki PSZENNEJ. Ot, i cala roznica. Dla mnie to wszystko jedno, byleby kwasne bylo;))))))))) wiec pomagam sobie wycisnieta cytryna wprost do gara. Wesolego Jajca! M:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre Re: Barszcz biały czy żurek? IP: *.vpn.gazeta.pl 24.04.03, 20:24 Witam! Podaje za moja ulubiona ksiazka Marek Łebkowski Najlepsze przepisy kuchni polskiej, wydanej przez Proszynski i S-ka 2001. Strona 108 Zupy kwasne: "Lubili i lubia Polacy kwasne potrawy,ich krajowi poniekad wlasciwe i zdrowiu potrzebne" - pisal w 1830 roku Lukasz Golebiowski. Do tych potraw nalezy: kwasowka, zupa cytrynowa i przedewszystkim zur nazywany dawniej bialym barszczem, z jego odmiana - zalewajka, zurem z ziemniakami." Ale moim zdaniem jak zwal, tak zwal, najwazniejsze zeby smakowalo dobrze ;-) Jakby ktos wiedzial gdzie mozna kupic make zurkowa, w Wwie, poprosilbym o informacje(rimead@poczta.onet.pl) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Barszcz biały czy żurek? 06.07.03, 22:47 agul1 napisała: > Czym różnią się te dwie zupy?? zakwasem? mąką? > I która z nich bardziej nadaje się na Wielkanoc? przyznaje sie ze nie czytalam poprzednich wpisow, po prostu mi sie nie chce chetnie jednak nie dyskutujac z nikim powiem ze w regionie w ktorym ja sie w Polsce wychowalam zurek byl bialy (na zakwasach, mace itd) a barszczyk czerwony (buraczki) i to jest dla mnie zasadnicza roznica miedzy zurkiem a barszczem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś