hien61 28.06.07, 11:08 Witam! Czy maliny mozna mrozic tak samo jak np. truskawki? Dziekuje za odpowiedz Arek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: Maliny-mrozenie 28.06.07, 11:15 Tak. Czyścisz, płuczesz, suszysz - i do zamrazarki. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: A po rozmrożeniu i tak wyjdzie paciaja. 28.06.07, 11:17 W warunkach domowych oczywiście bo przemysłowa technologia mrożenia wygląda zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: A po rozmrożeniu i tak wyjdzie paciaja. 28.06.07, 11:21 No niestety, owoce robią się paciajowate, ale jak na mój gust to maliny rozpaciają się mniej niż truskawki, które po rozmrożeniu wyglądają jak co co za długo leżało pod kanapą. Najlepiej owoce zmiksować i mrozić jako mus. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Z zamrożonych truskawek korzystam jak z kostek 28.06.07, 11:23 lodu do drinków.))) A maliny rzeczywiście lepiej przerobić na soki, galaretki, konfitury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet.ka Re: Maliny-mrozenie IP: 212.122.223.* 28.06.07, 11:24 malin nie potrzeba płukac, to im tylko szkodzi wystarczy je przebrać, rozsypac pojedynczą warstwą na tacce i zamrozić, a następnie wsypać do woreczków po rozmrożeniu nie będzie zadnej ciapy, choc oczywiscie nie są jędrne jak świeże (ale które owoce są?) jeżeli dodajesz później maliny do galaretki czy innej masy, to ich nie rozmrażaj, nie stracą kształtu Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Maliny-mrozenie 28.06.07, 11:31 Gość portalu: zet.ka napisał(a): > malin nie potrzeba płukac, to im tylko szkodzi > wystarczy je przebrać, rozsypac pojedynczą warstwą na tacce i zamrozić, a > następnie wsypać do woreczków > po rozmrożeniu nie będzie zadnej ciapy, choc oczywiscie nie są jędrne jak > świeże (ale które owoce są?) > jeżeli dodajesz później maliny do galaretki czy innej masy, to ich nie > rozmrażaj, nie stracą kształtu Robię dokładnie tak jak wyżej to jest opisane, tyle że wsypuję do pojemników, w woreczkach maliny się u mnie kruszą, mam niedużą zamrażarkę, więc w pojemniku są bezpieczniejsze. Rozmrażam rozłozone jedną warstwą na dużym płaskim talerzu postawionym na blacie w pokojowej temperaturze i prawdę mówiąc wyglądają jak świeże, no prawie jak świeże ;) Ale nie są ani paciajowate, ani koloru nie tracą. Oczywiście owoce muszą być jak najświeższe, ja zazwyczaj mam takie prosto z krzaka, więc to też ma znaczenie jaki jest produkt wyjściowy - im lepszy, tym lepszy efekt końcowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Maliny-mrozenie 28.06.07, 11:34 Też mam mały zamrażalnik, więc traktuję maliny malakserem i mrożę pulpę w niedużych pojemniczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia fajnie wam:) 28.06.07, 12:03 U nas maliny 100 g za 2.99:( Nie oplaca sie mrozic-musze wiec kupowac mrozone w sklepie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: fajnie wam:) IP: *.pools.arcor-ip.net 29.06.07, 22:26 fettiniu, szkoda ze nie moge ci przeslac. u mnie w plusie niemieckie, piekne, dojrzale 250 g za 99centow Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Maliny-mrozenie 29.06.07, 23:13 Co by juz nie torturować tych biednych malin , truskawek , jagód i innnych tzw mokrych owocow zasada w warunkach domowych jest taka : owoce muszą być suche czyli bez żadnego mycia owoce powinny być poukładane na tackach tak by się nie dotykały mrożenie im szybsze i intensywniejsze tym lepiej i to jest najważnieszy etap czyli nie ładować wszystkiego na raz do zamrażalnika bo on ma swoją wydolność dobrze zmrożone owoce porcjujemy w dowolne partie czyli przekładamy do woreczków z " mocnej " folii Czym mniejsze partie i czym szybciej zamrożone wstępnie i intynsywniej tym lepiej dla produktu . Odpowiedz Link Zgłoś