Dodaj do ulubionych

Szpinak!!!

20.07.07, 15:53
Właśnie dzis dowiedziałam sie że mam lekką anemię :( lekarz prowadzacy ciaże zaproponował abym jadła szpinak...... A Ja w życiu nie miałam go w ustach!!! Możecie zaproponować coś zjadliwego..... słyszałam że można dodać czosnku i śmietany ale co dalej dusić to czy jak??
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Szpinak 20.07.07, 15:58
      To jest falszywy mit. Ktos kiedys postawil zle przecinek i wynik poszedl w
      swiat.
      www.sfd.pl/%C5%BCelazo-t31276-s2.html
      • Gość: ania_m Re: Szpinak IP: *.dip.t-dialin.net 20.07.07, 16:00
        jezeli twoj lekarz jest na takim poziomie wiedzy, ze nawet nie wie, ze zelazo w
        szpinaku to mit, lepiej ZMIEN LEKARZA ;)
    • zielona_lemona Re: Szpinak!!! 20.07.07, 16:09
      Szpinak zawiera sporo żelaza aczkolwiek praktycznie nie wchłania się ono więc
      jedzenie szpinaku nie poprawi poziomu żelaza.

Ponadto szpinak zawiera kwas szczawiowy nie powinno się go więc jeść w
      nadmiarze gdyż kwas ten wiąże wapń a wapń to jeden z najważniejszych
      pierwiastków dla prawidłowego rozwoju płodu.

Więc mięso, mięso i jeszcze raz mięso + jak już wspominałam we wcześniejszym
      wątku na ten temat witamina C, gdyż poprawia wchłanianie żelaza...

Pozdrawiam
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Szpinak!!! 20.07.07, 16:16
      Zamiast szpinaku krwiste steki; mmmmm :-)
      • wampir35 Re: Szpinak!!! 20.07.07, 16:44
        Ale szpinak jest pyszny. Zrób tak podgotuj ok. 3 min., odsącz z wody, pokrój.
        Wymieszaj z roztartym czosnkiem, przypraw solą, kolorowym pieprzem, gałką
        muszkatułową i kardamonem. Na patelni podgrzej masło, dodaj maślankę wybełtaną
        z mąką - może być z dodatkiem mleka,potrzymaj to trochę na wolnym ogniu, potem
        dorzuć szpinak i dokładnie wymieszaj.
        Posmaruj tym naleśniki, pozawijaj i zapiekaj ze startą mozarrellą, tylko taką
        dość twardą, sprzedawaną w kostkach - te miękkie kulki nie bardzo się do tego
        nadają.
        Wiem, że to wszystko brzmi strasznie zniechęcająco, ale wbrew pozorom
        przygotowanie takiego obiadu zajmuje niewiele czasu. Smacznego :))
    • loltka Re: Szpinak!!! 21.07.07, 01:14
      uwielbiam szpinak
      dadaje go do wszystkiego, szczególnie polecam w lasagne oraz na surowo w sałcie:)
    • Gość: Ala Re: Szpinak!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.07, 03:30
      Kiedyś tez nie znosiłam szpinaku, wstręt pozostał z przedszkola, gdzie podawano
      zielona mazie bez smaku.
      Jednak kilka lat temu odkryłam szpinak na nowo i uwielbiam go. Czy ma żelazo,
      czy inne zdrowe składniki, nie mam pojęcia. Ale smak jest fantastyczny.
      Przysmaż na patelni czosnek i cebule. Dodaj szpinak, śmietanę (ale nie za dużo,
      by został smak) i co masz pod ręką. Ja chętnie dodaje trochę przecieru
      pomidorowego, starta marchewkę, kukurydze. Przyprawiam sola, pieprzem, ciut
      vegetą, curry(!) i koniecznie na koniec sok z cytryny. Najlepiej próbuj w
      trakcie gotowania przyprawiaj wg uznania. Jesli jesz mieso, mozesz zrobic tez
      ten sos z pokrojonym kurczakiem, lub tofu. Sos pasuje do ryżu, makaronu,
      nalesnikow.
    • agniecha1975 Re: Szpinak!!! 23.07.07, 08:42
      w suszonych morelkach jest bardzo duzo zelaza
      • szarsz Re: Szpinak!!! 25.07.07, 11:16
        Na suszone morele w ciąży trzeba uważać. One są w 99% konserwowane beznzoesanem
        sodu.
    • Gość: suziliu Re: Szpinak!!! IP: *.devs.futuro.pl 24.07.07, 16:35
      Szpinak jako dodatek do potraw:
      podsmażam cebulę z czosnkiem (sporo!)na maśle z dodatkiem oliwy, dodaje do tego
      przelany wrzatkiem szpinak (liście całe, jesli nie są zbyt duże), doprawiam
      solą, pieprzem świezo mielonym, szczyptą gałki muszkatołowej. Czasem dla smaku
      dodaję ekstrawagancko kilka kropel octu balsamicznego lub łyzke smietany.
      Makaron penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
      Na masle z dodatkiem oliwy podsmażam cebulę i czosnek dodaje pokrojone w paski
      suszone pomidory, smaże, dodaje przelane wrzatkiem liście szpinaku, chwilke
      mieszam na patelni, dodaje jeszcze zabek czosnku, przyprawiam sola, pieprezm.
      Mieszam z gotowym makaronem, posypuje parmezanem. Danie gotowe w max. 20 minut
    • szarsz Re: Szpinak!!! 25.07.07, 11:22
      Moja położna w ciąży na spadające żelazo ;) miała dla wszystkich jedną radę -
      do każdego posiłku dodać coś, co ma dużo witaminy C. Do zupy, sałatek, nawet
      kanapek - kilka kropli soku cytryny, pomarańczy, grejfruta, zielonoliściaste
      warzywa (natka pietruszki, koperek), maliny, porzeczki, kapusta, jabłka...

Żelazo w małych ilościach jest praktycznie wszędzie, ale bez witaminy C się po
      prostu nie wchłonie.

Mi to pomagało, szczególnie, że dostawałam uczulenia na wszystkie syntetyczne
      żelaza.
    • Gość: amari Re: Szpinak!!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.07, 12:04
      na anemię najbardziej pomogło mi picie pokrzywy ( z apteki)
      Pozdrawiam
    • dorota20w Re: Szpinak!!! 18.08.07, 19:19
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62681039,62681039.html
    • evamarija Re: Szpinak!!! 21.08.07, 13:39
      O szpinaku:
      www.szpinak.prv.pl/
    • dorota20w Re: Szpinak!!! 21.08.07, 14:55
      na anemię bardzo dobre są również brokuły, natka pietruszki, buraczki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka